Schlumberger: O κολοσσός των 42δις στην Αραδίππου

Μέσω της θυγατρικής SCYL LYD, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών στον τομέα των υδρογονανθράκων, η Schlumberger νοικίασε βιομηχανικά τεμάχια στη Βιομηχανική και Εμπορική Περιοχή Αραδίππου.

Σκοπός είναι να εγκαταστήσει μονάδα παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών στον τομέα των πετρελαιοειδών και του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με απαντητική επιστολή του Γιώργου Λακκοτρύπη σε ερώτηση του βυλευτή Γιώργου Περδίκη, η «μητρική εταιρεία “Schlumberger Ltd” είναι ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών στον τομέα των πετρελαιοειδών με κύκλο εργασιών το 2012 της τάξης των $42,149 δισεκατομμυρίων και κέρδος $7.191 δισεκατομμύρια και εργοδοτεί 120.000 άτομα περίπου, από 140 εθνότητες σε περισσότερες από 85 χώρες».

Η αίτηση εξετάστηκε, σημειώνει ο υπουργός, και αφού διαπιστώθηκε ότι οι προτεινόμενες δραστηριότητες μπορούν να εγκατασταθούν στην Βιομηχανική και Εμπορική Περιοχή Αραδίππου σύμφωνα με τους Περί Ακινήτου Ιδιοκτησίας της Δημοκρατίας (Μίσθωση Ιδιοκτησίας μέσα σε Κυβερνητικές Βιομηχανικές Περιοχές) Κανονισμούς του 1990 έως 2013 (Κ.Δ.Π. 164/90) και λόγω του ότι κρίθηκε ότι η εν λόγω επένδυση θα συνεισφέρει στην οικονομία του τόπου, δόθηκε η αιτούμενη έγκριση με την προϋπόθεση να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες άδειες από τις αρμόδιες Αρχές.
«Για την συγκεκριμένη ανάπτυξη πραγματοποιήθηκαν στο Τμήμα Περιβάλλοντος δύο διαβουλεύσεις, στις 19/5/2014 και 5/6/2014, με τη συμμετοχή των αρμοδίων υπηρεσιών καθώς και των Δήμων Αραδίππου και Δρομολαξιάς. Οι Αρχές ενημερώθηκαν ότι οι δραστηριότητες που θα διεξάγονται στην συγκεκριμένη εγκατάσταση δεν εμπίπτουν στις πρόνοιες του περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από ορισμένες εργασίες Νόμου [Νόμος 140(Ι)/2005] καθώς οι ποσότητες χημικών που θα αποθηκεύονται εντός της εγκατάστασης δεν υπερβαίνουν τους 2.500 τόνους. Ως εκ τούτου δεν απαιτείται η υποβολή περιβαλλοντικής μελέτης.  Το Τμήμα Περιβάλλοντος εξέφρασε την θετική του άποψη για την τροποποίηση της άδειας οικοδομής με συγκεκριμένους όρους».

Η Τεχνική Επιτροπή Αδειοδοτήσεων με βάση τον Περί προστασίας από Ιονίζουσες Ακτινοβολίες και Πυρηνικής Ασφάλειας Νόμο του 2002 έως 2011 σε συνεδρία της στις 8/7/2014, προστίθεται στην απάντηση του υπουργού, αποφάσισε και σύστησε στην Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων τη χορήγηση άδειας για 8 χρόνια με ειδικούς όρους.

 

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ-Οι ανησυχίες των βουλευτών
Πέρασε από την Ολομέλεια με δεσμεύσεις κονδυλίων ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις