Έκανε τις πρώτες δοκιμές το γεωτρύπανο της ENI

Τις πρώτες δοκιμές έκανε το γεωτρύπανο της εταιρείας ENI, ενώ είναι θέμα ωρών να κατέβει στο βυθό και να αρχίσει την γεώτρηση, ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης το πλοίο -γεωτρύπανο Saipem 10000.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντησή του στον ΔΗΣΥ, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι ουσιαστικά οι διαδικασίες της γεώτρησης έχουν ξεκινήσει από τη στιγμή που σταθεροποιήθηκε το πλοίο στο σημείο της γεώτρησης στο κοίτασμα «Ονασαγόρας», του τεμαχίου «9» της Κυπριακής ΑΟΖ.

«Είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από πρώτο χέρι από την εταιρεία, η οποία μας προσκάλεσε να επισκεφθούμε το γεωτρύπανο, να ενημερωθούμε για τα μέτρα ασφαλείας, για τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, για τις διαδικασίες που ακολουθούν για να αρχίσει η γεώτρηση», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «ουσιαστικά έχουν αρχίσει οι διαδικασίες, τώρα που ήμασταν στο γεωτρύπανο έκαναν τις δοκιμές, οπότε, είναι θέμα ωρών να κατέβει και το γεωτρύπανο στο βυθό για να αρχίσει τη γεώτρηση».

Ο Υπουργός ανέφερε ότι ευχήθηκε στον καπετάνιο και τα μέλη του πληρώματος καλή επιτυχία και τους είπε ότι το Υπουργείο Ενέργειας είναι στη διάθεσή τους για ό,τι χρειαστούν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία, ωστόσο αν δεν ολοκληρωθεί  η γεώτρηση δεν μπορεί να ξέρει κανένας με βεβαιότητα.

Εξήγησε ότι σε περίπου 80 μέρες θα ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη γεώτρηση και ότι εκείνη τη στιγμή θα έχουν και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα. Πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα χρειάζονται κάποιες μέρες, εβδομάδες επεξεργασίας, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσει το γεωτρύπανο στο επόμενο του προγραμματισμένο τεμάχιο.

Όπως είπε, όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της πρώτης γεώτρησης.

«Υπάρχει συμβατική υποχρέωση για τέσσερις γεωτρήσεις, από εκεί και πέρα έχουμε την ευελιξία ανάλογα με τα αποτελέσματα και όπως έρχονται να αποφασίζουμε σε ποιο είναι προς το συμφέρον  να γίνει η επόμενη γεώτρηση», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν μετά τις πρόσφατες πολιτικές επαφές σε Αίγυπτο και Ιορδανία, η Κύπρος στρέφεται προς μια πολιτική εξαγωγών προς τους κοντινούς γείτονες, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι είναι μια από τις επιλογές, η οποία έχει και τα πλεονεκτήματά της, έχει και τις προκλήσεις της αλλά σίγουρα είναι και στο πλαίσιο της στενότερης συνεργασίας της Κύπρου με τις χώρες τις περιφέρειας.

Ερωτηθείς αν θα πάρουμε τις τιμές που θέλουμε από αυτές τις χώρες, ο κ. Λακκοτρύπης, είπε «ας αφήσουμε τα γεγονότα να εξελιχθούν», αφού πρόκειται για το δεύτερο σκέλος της διαδικασίας που αφορά την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, την ώρα που ο δεύτερος κύκλος των ερευνητικών γεωτρήσεων άρχισε ουσιαστικά πριν από μερικές μέρες.

Ερωτηθείς για τη συμφωνία για επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου στην Κύπρο, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι είναι στα πλαίσια της γενικότερης στρατηγικής για στενές σχέσεις με την Αίγυπτο, η οποία περιλαμβάνει και το ενδεχόμενο πώλησης φυσικού αερίου.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι κατά την επίσκεψή του στο πλοίο δεν υπήρχε συζήτηση για το θέμα της παρακολούθησης των εργασιών της γεώτρησης από τουρκικά πλοία. Όπως είπε, η σημερινή,  ήταν μια καθαρά τεχνική επίσκεψη με σκοπό την ενημέρωση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου
Στο Άμπου Ντάμπι για τη σύνοδο της συνέλευσης IRENA ο Γιώργος Παπαναστασίου
Great Sea Interconnector: Απαντά σε Παπαναστασίου ο ΑΔΜΗΕ-Διαθέσιμο στους επενδυτές το νέο business plan
«Σημαντικά βήματα της Κύπρου σε πράσινες επενδύσεις, υπάρχει ανεκμετάλλευτο δυναμικό ΑΠΕ»