Λακκοτρύπης: Κοντά σε συμβόλαια για πώληση αερίου

Στην αποκάλυψη ότι η  Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται στο στάδιο εξεύρεσης αγοραστών του φυσικού αερίου της και δύο γειτονικές χώρες, η Αίγυπτος και η Ιορδανία, ενδιαφέρονται να συνομολογήσουν τα πρώτα συμβόλαια προχώρησε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης μιλώντας στο ΡΙΚ. Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι ενδιαφέρον έχει επιδείξει και η Ρουμανία και για το σκοπό αυτό θα μεταβεί σύντομα στο Βουκουρέστι.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι με οποιοδήποτε τρόπο κι αν επιλέξει η χώρα του να εκμεταλλευθεί το φυσικό αέριο, το έργο προϋποθέτει να προηγηθεί η κανονική πώληση του φυσικού αερίου. Όπως εξήγησε αυτό θα γίνει με μακροχρόνια συμβόλαια -10 μέχρι 15 χρόνια - στα οποία ο πωλητής δεσμεύεται ότι θα παραδώσει σε συγκεκριμένη ημερομηνία το πρώτο φορτίο και ο αγοραστής δεσμεύεται παράλληλα ότι θα πληρώσει με τους όρους που προβλέπει το συμβόλαιο.

Σε ότι αφορά στις ερευνητικές γεωτρήσεις που ξεκίνησαν στο οικόπεδο Ονασαγόρας είπε πως αυτές εντάσσονται στο δεύτερο κύκλο των ερευνητικών δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ και θα καταδείξουν με μεγαλύτερη ευκρίνεια το εύρος των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Αναφερόμενος στις ενδείξεις που υπάρχουν για το κοίτασμα Ονασαγόρα, ο υπουργός ενέργειας ήταν ιδιαίτερα εγκρατής σημειώνοντας ότι οι έρευνες θα ξεκινήσουν από κοιτάσματα με τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Σημείωσε δε ότι η κάθε γεώτρηση χρειάζεται 80 μέρες για να ολοκληρωθεί και επομένως αναμένουμε τα πρώτα αποτελέσματα το Δεκέμβριο του 2014.

Σήμερα Πέμπτη ο κ. Λακκοτρύπης θα μεταβεί στο πλοίο - γεωτρύπανο της ΕΝΙ που βρίσκεται στο τεμάχιο 9 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, ώστε να ενημερωθεί επί τόπου για τις λεπτομέρειες της γεώτρησης στο οικόπεδο Ονασαγόρας. Βάσει των υφιστάμενων πληροφοριών το ερευνητικό πρόγραμμα στο οικόπεδο Ονασαγόρας θα κρατήσει 12 μήνες.

Δειτε Επισης

Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου
Στο Άμπου Ντάμπι για τη σύνοδο της συνέλευσης IRENA ο Γιώργος Παπαναστασίου
Great Sea Interconnector: Απαντά σε Παπαναστασίου ο ΑΔΜΗΕ-Διαθέσιμο στους επενδυτές το νέο business plan
«Σημαντικά βήματα της Κύπρου σε πράσινες επενδύσεις, υπάρχει ανεκμετάλλευτο δυναμικό ΑΠΕ»