Διερευνητικές γεωτρήσεις στο τεμάχιο 9

Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανακοίνωσε την Τετάρτη το απόγευμα ότι πριν από το τέλος του καλοκαιριού ξεκινούν διερευνητικές γεωτρήσεις στο Οικόπεδο “Ονασαγόρας”, που βρίσκεται στο τεμάχιο 9 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ανακοίνωσε επίσης ότι για το κοίτασμα αυτό, καθώς και για άλλα πέντε κοιτάσματα, οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές.

Η ανακοίνωση έγινε μετά την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ιταλοκοερατικής κοινοπραξίας  Eni/KOGAS.

Πρόκειται για προκαταρκτική συμφωνία που αποσκοπεί στη διερεύνηση των τρόπων αξιοποίησης των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, με προτεραιότητα στο χερσαίο Σταθμό Υγροποίησης Φυσικού Αερίου.

Η ιταλική Eni είναι Διαχειριστής των Τεμαχίων 2, 3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ, με ποσοστό συμμετοχής στο 80%. Η κορεάτικη KOGAS είναι εταίρος στα Τεμάχια 2, 3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ, με ποσοστό συμμετοχής στο 20%.

Ο Υπουργός εξήγησε ότι το Μνημόνιο αποτελεί συμφωνία μεταξύ της ΚΔ και της κοινοπραξίας για τη διερεύνηση, τον τρόπο αξιοποίησης των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ με προτεραιότητα στο χερσαίο τερματικό.

“Ουσιαστικά η υπογραφή επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Κυβέρνησης να προωθήσει το χερσαίο τερματικό ως τη βέλτιστη λύση για την αξιοποίηση των δυνητικών κοιτασμάτων της ΚΔ , υπό την προϋπόθεση βέβαια εξεύρεσης περισσοτέρων ποσοτήτων φυσικού αερίου”, είπε ο κ. Λακκοτρύπης.

Επίσης η συμφωνία, πρόσθεσε, αποτελεί την ολοκλήρωση του κύκλου των συμφωνιών που έχουμε με τους αδειούχους των τεμαχίων, αφού έχουν προηγηθεί ήδη οι συμφωνίες με NOBLE και TOTAL  με σκοπό την ευθυγράμμιση των ενεργειών τους για τη δημιουργία του χερσαίου σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου.

“Να επαναλάβω ότι όλες οι προθέσεις μας είναι υπό την προϋπόθεση περισσοτέρων ποσοτήτων φυσικού αερίου και το πρόγραμμα των ερευνητικών γεωτρήσεων της συγκεκριμένης κοινοπραξίας για τα τεμάχια 2, 3 και 9 είναι ιδιαίτερα διευρυμένο και αναμένεται να ξεκινήσει πάρα πολύ σύντομα”, ανέφερε.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε και τα ονόματα των έξι νέων δυνητικών κοιτασμάτων στα τεμάχια 2, 3 και 9. Πρόκειται για τον Ονασαγόρα, τον Ζήνωνα, τον Κινύρα, την Αμαθούσα, τον Ευαγόρα και τον Πράξανδρο.

Εξήγησε ότι ήδη έχουν εγκριθεί προς γεώτρηση τα πρώτα τέσσερα δυνητικά κοιτάσματα, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται στάδιο της επεξεργασίας και ελπίζουμε να εγκριθούν πολύ σύντομα.

“Αυτού του είδους οι δραστηριότητες εμπεριέχουν μεγάλο στοιχείο αβεβαιότητας, πρόκειται για δυνητικά κοιτάσματα με ενθαρρυντικές ενδείξεις, αλλά που τα ποσοστά επιτυχίας παραμένουν χαμηλά, όπως είναι βέβαια και η πρακτική σε παγκόσμιο επίπεδο, εάν δεν κάνουμε γεώτρηση δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ούτε για την ύπαρξη, ούτε για τις ποσότητες, ούτε για την ποιότητα του φυσικού αερίου”, τόνισε ο Υπουργός.

Στις δηλώσεις του ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε επίσης ότι είναι βέβαιο ότι η γεώτρηση θα αρχίσει με τον “Ονασαγόρα”, αλλά στο επόμενο στάδιο θα μπορούσε η σειρά (την οποία παρέθεσε νωρίτερα) να αλλάξει αναλόγως των αποτελεσμάτων της πρώτης γεώτρησης.

Σε ερώτηση για τις ενδείξεις των έξι αυτών δυνητικών κοιτασμάτων και αν αυτές είναι στο επίπεδο του κοιτάσματος της “Αφροδίτης” , ο Υπουργός απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας απλώς ότι οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές.

“Δεν θα πω παραπάνω, ούτε για τις ποσότητες, ούτε για το τι υπολογίζουμε, είναι πολύ παρακινδυνευμένο να πω οτιδήποτε παραπάνω”, είπε.

Σε ερώτηση για το πότε θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις, είπε ότι αναμένουμε να αναχωρήσει αυτή τη στιγμή το γεωτρύπανο από τη Μοζαμβίκη, κάτι που θα γίνει τις επόμενες λίγες μέρες και ότι από κει και πέρα θα ξέρουμε επακριβώς. Σημείωσε ότι σίγουρα η διαδικασία θα είναι πριν από το τέλος του καλοκαιριού.

“Απλά αναμένεται να αναχωρήσει το γεωτρύπανο από τη Μοζαμβίκη για να ξέρουμε επακριβώς πότε θα είναι εδώ”, είπε.

Εξάλλου ερωτηθείς για το πότε θα πιάσει δουλειά το γεωτρύπανο στα υπόλοιπα κοιτάσματα, ο Υπουργός εξήγησε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες για καθένα από τα τέσσερα τεμάχια, τα οποία έχουν εγκριθεί προς γεώτρηση.

Διευκρίνισε ότι για τα τέσσερα που έχουν εγκριθεί, η διαδικασία δεν θα ξεκινήσει πριν το τέλος του χρόνου,  εξηγώντας ότι αυτή τη στιγμή είναι πολύ πρόωρο να πούμε επακριβώς, γιατί η σειρά μπορεί να αλλάξει.

“Μπορεί να επιθυμούμε πιο γρήγορη επιβεβαίωση ενός κοιτάσματος, μιας ανακάλυψης, οπότε θα μπορούσε να αλλάξει η σειρά τους, υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας προγραμματισμός, όμως θα καθοριστεί στη συνέχεια, αρχίζουμε από τον “Ονασαγόρα”, θα είναι πολύ εντατικό πρόγραμμα, 18 έως 24 μήνες, για τα τέσσερα τουλάχιστον κοιτάσματα και θα δούμε στην συνέχεια, αν υπάρξουν νέα δυνητικά κοιτάσματα, θα ανακοινωθούν τα ονόματα”, σημείωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι οι ενδείξεις προς το παρόν είναι για φυσικό αέριο.

Σε ερώτηση πότε θα έχουμε τελικές ενδείξεις αν είναι συμφέρουσα η κατασκευή του χερσαίου τερματικού, ο Υπουργός είπε ότι αυτό θα γίνει αφού έχουμε κάποια πρώτα αποτελέσματα προς το τέλος του χρόνου, τουλάχιστον από την πρώτη γεώτρηση.

Ο Υπουργός είπε ότι οι γεωτρήσεις στα τέσσερα κοιτάσματα είναι βέβαιο ότι θα γίνουν, και ανάλογα με τα αποτελέσματα και αν κριθεί αναγκαίο, υπάρχει η διάθεση της κοινοπραξίας να προχωρήσει με περισσότερες γεωτρήσεις.

“Ας μη ξεχνάμε ότι σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις οι οποίες θα πρέπει να γίνουν αν έχουμε ανακάλυψη”, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy