ΑΗΚ: Συμμορφώνεται με αποφάσεις της ΡΑΕΚ

Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) έχει ξεκινήσει, άμεσα, ενέργειες για συμμόρφωση με τις αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), οι οποίες αφορούν το λειτουργικό και λογιστικό διαχωρισμό της ΑΗΚ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του οργανισμού Στέλιος Στυλιανού, αναφέροντας παράλληλα ότι μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη, η ΑΗΚ θα έχει υποβάλει ολοκληρωμένο πρόγραμμα συμμόρφωσης με τις ρυθμιστικές αποφάσεις της ΡΑΕΚ. Ο κ. Στυλιανού είπε ότι σε συνεδρία του ΔΣ την Τρίτη “έγινε μια πρώτη εκτίμηση για τις ρυθμιστικές αποφάσεις της ΡΑΕΚ, λαμβάνοντας υπόψη και τη διαβούλευση που είχε προηγηθεί μεταξύ των δύο πλευρών”.

“Αξιολογήσαμε αυτές τις προτάσεις και είδαμε ότι σε κάποια σημεία τα σχόλια μας είχαν ληφθεί υπόψη από την ΡΑΕΚ και σε άλλα όχι”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “η απόφαση του ΔΣ και της Διεύθυνσης της ΑΗΚ είναι ότι θα στρωθεί αμέσως στη δουλειά με στόχο να υλοποιήσει τις ρυθμιστικές αυτές αποφάσεις μέσα στα χρονικά πλαίσια τα οποία μας καθορίζει η ΡΑΕΚ”.“Θεωρούμε ότι είναι μια σημαντική εξέλιξη για την ΑΗΚ αυτή η πορεία, έχουμε πάρει τις αποφάσεις για υλοποίηση το συντομότερο δυνατό αυτών των αποφάσεων και ξεκινούμε άμεσα την υλοποίηση των αποφάσεωνμε πρώτο θέμα το πρόγραμμα συμμόρφωσης”, επισήμανε.

Αναφέροντας ότι η ΡΑΕΚ έχει καθορίσει χρονικό πλαίσιο στην ΑΗΚ τριών μηνών για υποβολή προγράμματος συμμόρφωσης, ο κ. Στυλιανού είπε ότι το ΔΣ της ΑΗΚ είναι αποφασισμένο μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη να υποβάλουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συμμόρφωσης με συγκεκριμένες ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν και με ενδιάμεσους στόχους (milestones). “Στόχος μας είναι τα πράγματα που περνούν από το χέρι μας να τα εφαρμόσουμε μέχρι τον Μάρτιο του 2015, όπως καθορίζουν και οι αποφάσεις της ΡΑΕΚ”, επισήμανε.

Ανέφερε, επίσης, ότι “η ΡΑΕΚ αφήνει ένα παραθυράκι για τυχόν καθυστερήσεις που θα αφορούν αποφάσεις, οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν από άλλους (νομοθεσίες, κατάργηση ή δημιουργία θέσεων, αλλαγές σχεδίων υπηρεσίας)”.
Ο ΓΔ της ΑΗΚ ανακοίνωσε ότι θα συγκροτηθεί άμεσα ομάδα συμμόρφωσης με τις ρυθμιστικές αποφάσεις της ΡΑΕΚ και “θα υπάρχουν λειτουργοί συμμόρφωσης για κάθε μια από τις δραστηριότητες, όπως προβλέπει και η απόφαση της ΡΑΕΚ”.

Ο κ. Στυλιανού είπε ότι ο λειτουργικός διαχωρισμός αφορά, σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕΚ, το διαχωρισμό της Αρχής σε πέντε δραστηριότητες, οι οποίες είναι η Παραγωγή (παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας), η Μεταφορά (μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης), η Διανομή (σύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος μεσαίας και χαμηλής τάσης με καταναλωτή), η Προμήθεια (εισήγηση σε καταναλωτή του κατάλληλου πακέτου κατανάλωσης – Μάρκετινγκ) και οι Άλλες Δραστηριότητες (Μη ρυθμιζόμενες).

Σημείωσε ότι η απόφαση της ΡΑΕΚ για σύσταση μιας νέας διεύθυνση που θα διαχειρίζεται την μονάδα Άλλων Δραστηριοτήτων “δημιουργεί δυσκολίες στην εφαρμογή της και αυτό θα το εξετάσουμε στην πορεία”.

Οι άλλες Δραστηριότητες αφορούν, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον ΓΔ της ΑΗΚ, τη μονάδα αφαλάτωσης, επιθεωρήσεις ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, συντήρηση οδικού φωτισμού και μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για τρίτους.

Όσον αφορά το λογιστικό διαχωρισμό, ο κ. Στυλιανού είπε στο ΚΥΠΕ ότι αυτός “βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη”, προσθέτοντας ότι είχε ήδη εφαρμοστεί σε ένα μεγάλο βαθμό και με τις ρυθμιστικές αποφάσεις θα πρέπει να βελτιώσουμε κάποια πράγματα που έχουν να κάνουν περισσότερο με τα λογιστικά μας συστήματα”.Τέλος, ανέφερε ότι “σε συνεργασία με τους προμηθευτές, έχει αρχίσει η βελτίωση των συστημάτων για να είμαστε σε πλήρη συμμόρφωση με τις ρυθμιστικές οδηγίες για το λογιστικό διαχωρισμό”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης