Αναβάθμιση του συστήματος Τηλελέγχου και Διαχείρισης Ενέργειας

Tο Φθινόπωρο του 2014 αναμένεται να ολοκληρωθεί το Έργο Αναβάθμισης του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας Κύπρου που θα συμβάλει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών κοινής ωφελείας που παρέχονται προς τους πολίτες στον τομέα της διαχείρισης ενέργειας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, ο οποίος επισημαίνει πως “η πορεία υλοποίησης του έργου εξελίσσεται κανονικά και ομαλά”.

Οπως σημειώνεται το έργο αφορά στην  αναβάθμιση του Συστήματος Τηλελέγχου και Διαχείρισης Ενέργειας (ΣΤΗΔΕ – SCADA/EMS), το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΤΠΑ) κάτω από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα». Υπάγεται στον άξονα προτεραιότητας «Κοινωνία της Γνώσης και Καινοτομία» με Ειδικό Στόχο τη «Διάχυση της Χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών» και στην Κατηγορία Έργων «Ανάπτυξη και Εφαρμογή Τεχνολογιών Πληροφορικής για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας προς τους πολίτες σε Σχέση με τη διασφάλιση της Αξιοπιστίας του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Σύστημα Τηλελέγχου και Διαχείρισης Ενέργειας, ένα πολύπλοκο εποπτικό σύστημα παγκύπριας εμβέλειας, γνωστό και ως SCADA/EMS (Supervisory Control and Data Acquisition System/ Energy Management System). Μέσω του συστήματος αυτού, επιτυγχάνεται η παρακολούθηση και διενεργείται o έλεγχος του ηλεκτρικού συστήματος της Κύπρου σε πραγματικό χρόνο, από το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας.

“Είναι ένα απόλυτα αναγκαίο σύστημα, πολύ μεγάλης και ουσιαστικής σημασίας για την Κύπρο. Τα σύστημα αυτό, κατά την ημέρα των γεγονότων της 11ης Ιουλίου 2011, απέτρεψε την κατάρρευση του ηλεκτρικού συστήματος, κάτι που θα είχε ως συνεπακόλουθο την ολική σβέση (total blackout) της Κύπρου, με όλες τις καταστροφικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται”, αναφέρεται.

Περαιτέρω, προστίθεται, κατά τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης και της έκρυθμης κατάστασης που ακολούθησε, η εφαρμογή του προγράμματος δίωρων, εκ περιτροπής διακοπών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προς τους καταναλωτές δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την ύπαρξη και λειτουργία του συστήματος αυτού και η ολική σβέση της Κύπρου δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μέσω του συστήματος ΣΤΗΔΕ, διενεργείτο καθημερινά, ένας μεγάλος αριθμός τηλεχειρισμών σε διακόπτες, χωρίς την ανάγκη μετάβασης προσωπικού σε Υποσταθμούς ανά το παγκύπριο, σημειώνεται.

Το έργο περιλαμβάνει τρεις κύριες Δημόσιες Συμβάσεις: 1. Αναβάθμιση του κεντρικού λογισμικού του συστήματος στην τελευταία έκδοση, από την προμηθεύτρια εταιρεία του υφιστάμενου συστήματος 2. Αγορά αναγκαίου ηλεκτρονικού εξοπλισμού και εξοπλισμού πληροφορικής 3. Αντικατάσταση της ψηφιακής γιγαντοοθόνης που είναι εγκατεστημένη στο Εθνικό Κέντρο Έλεγχου Ενέργειας.

Οπως αναφέρει ο Διαχειριστής η δημόσια σύμβαση Αρ.1 βρίσκεται τώρα στο κομβικό σημείο της διεξαγωγής των εργοστασιακών ελέγχων αποδοχής (Factory Acceptance Tests). Η δεύτερη δημόσια σύμβαση έχει κατακυρωθεί και όλος ο αναγκαίος εξοπλισμός έχει παραδοθεί. Ο διαγωνισμός για την τρίτη δημόσια σύμβαση, βρίσκεται τώρα στο στάδιο υποβολής προσφορών.

“Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο του 2014 και να συμβάλει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών κοινής ωφελείας που παρέχονται προς τους πολίτες στον τομέα της διαχείρισης ενέργειας”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Εξάλλου αναφέρεται πως το υφιστάμενο σύστημα συμπλήρωσε το Μάρτιο του 2014, δέκα χρόνια λειτουργίας και άρχισε να παρουσιάζει σοβαρά σημάδια παλαίωσης και αδυναμίας να ανταποκριθεί στις σημερινές, αυξημένες  απαιτήσεις διαχείρισης του ηλεκτρικού  δικτύου, εξαιτίας και της ραγδαίας ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της σύνδεσης τους στο ηλεκτρικό σύστημα της Κύπρου. 

“Ο ΔΣΜΚ  διαπιστώνοντας την ανάγκη για αναβάθμιση του συστήματος σε νεότερη έκδοση, απέστειλε το 2012, πρόταση για συγχρηματοδότηση του έργου αναβάθμισης του από τα Διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις 6 Αυγούστου 2013 εκδόθηκε η `απόφαση ένταξης έργου` για συγχρηματοδότηση ποσού 1,35 εκ. ευρώ με ποσοστό 85%”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου