Προχωρά η μελέτη για το λιμάνι Λάρνακας

Στην εταιρεία Lloyd’s Register Energy, ανέθεσε ο Δήμος Λάρνακας τη διενέργεια ανεξάρτητης μελέτης η οποία θα καλύπτει τις επιπτώσεις στο περιβάλλον την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων της πόλης και επαρχίας ύστερα από την «απόφαση της Κυβέρνησης να αδειοδοτήσει εταιρείες που παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες στον τομέα των υδρογονανθράκων, για προσωρινή λειτουργία στο λιμάνι» της πόλης του Ζήνωνα.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρεται ότι «ο Δήμος, ύστερα από διαδικασία προσφορών που προκήρυξε τον Μάιο του 2014, προχωρεί σε κατακύρωση στην εταιρεία Lloyd’s Register Energy, για τη διενέργεια ανεξάρτητης μελέτης».

Η μελέτη, σύμφωνα με τη γραπτή ανακοίνωση «θα καλύπτει τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, την υγεία, την ασφάλεια των κατοίκων καθώς και  την εκπόνηση ρυθμιστικού σχεδίου για τις εγκαταστάσεις του σταθμού εξυπηρέτησης του τομέα των υδρογονανθράκων».

Σημειώνεται ότι «η Lloyd’s Register Energy είναι εταιρεία παγκόσμιας εμβέλειας και δίνει πιστοποίηση σε θέματα ασφάλειας και διαβάθμισης κινδύνων ελέγχου, λειτουργίας και αξιολόγησης των σχεδιασμών και των επιπτώσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων. Εκπρόσωποι της εταιρείας αναμένονται να φτάσουν στη Λάρνακα σε μία περίπου βδομάδα».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι «στους όρους εντολής για τη διενέργεια της μελέτης περιλαμβάνονται η εκτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια, η αξιολόγηση της καταλληλότητας του Λιμανιού της Λάρνακας σε σχέση με την προτεινόμενη υποστηρικτική χρήση και τις προσδοκίες της πόλης και η αξιολόγηση των πιθανών ωφελημάτων αλλά και των μειονεκτημάτων για την πόλη και επαρχία της Λάρνακας».

Βάση των όρων εντολής «θα ετοιμαστεί ρυθμιστικό σχέδιο (Master Plan) που θα αξιολογεί τον αντίκτυπο της ανάπτυξης. Υπολογίζεται ότι η προκαταρκτική μελέτη θα είναι έτοιμη σε δυο εβδομάδες και η τελική έκθεση τον Σεπτέμβριο».

Η γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρει ακόμα ότι «η εταιρεία Lloyd’s Register Energy θα έχει συναντήσεις και θα ακούσει όλες τις απόψεις και επιφυλάξεις των Οργανωμένων Συνόλων και ταυτόχρονα θα έχει επαφές με το Δημοτικό Συμβούλιο, την Επιτροπή Ανάπτυξης, την Κοινοπραξία ΖΗΝΩΝ, την Αρχή Λιμένων και τις εταιρείες υδρογονανθράκων».

Ο Δήμος Λάρνακας επαναλαμβάνει «ότι σέβεται και κατανοεί πλήρως τις ανησυχίες και επιφυλάξεις των Λαρνακέων για την υπό αναφορά χρήση χώρων του λιμανιού της πόλης» και προσθέτει ότι «η υγεία και ασφάλεια των δημοτών, το περιβάλλον και η διαφύλαξη των προοπτικών ανάπτυξης της Λάρνακας, αποτελούν ξεκάθαρες προτεραιότητες για τον Δήμο. Οι δημότες θα ενημερωθούν πλήρως για τα ευρήματα και συμπεράσματα της ανεξάρτητης μελέτης που θα διενεργήσει η Lloyd’s Register Energy» καταλήγει η γραπτή ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

ΕΕ: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου
Στο Άμπου Ντάμπι για τη σύνοδο της συνέλευσης IRENA ο Γιώργος Παπαναστασίου