ΑΗΚ: Λανθασμένες αποφάσεις εκτόξευσαν τιμές

Η ΑΗΚ σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι δεν απολαμβάνει οποιοδήποτε μονοπωλιακό καθεστώς και η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο έχει ελευθεροποιηθεί από το 2004 με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνει ότι μετά το πέρας της συνάντησης της περασμένης Παρασκευής με εκπροσώπους της Τρόϊκας, εκπροσώποι συνδέσμων και οργανώσεων ουσιαστικά απέδωσαν τις ψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο σε δήθεν μονοπώλιο της ΑΗΚ.

Διαβάστε επίσης: Ακριβό ρεύμα λόγω υψηλών τιμών των καυσίμων

Λόγω της ελευθεροποίησης της αγοράς, τη δημιουργία στην πράξη συνθηκών ανταγωνισμού και την παροχή στους καταναλωτές του δικαιώματος επιλογής του παρόχου τους, η ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) έχει εκδώσει μέχρι την 7η Απριλίου 2014 οκτώ άδειες για συμβατική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 1049MW σε εταιρείες που αιτήθηκαν αδειών με σκοπό να ανταγωνιστούν την ΑΗΚ, ενώ δόθηκαν άλλες 17 άδειες για αυτοπαραγωγή, συνολικής ισχύος 106 MW, σε εταιρείες που υπέβαλαν σχετικές αιτήσεις, αναφέρει η ΑΗΚ.

Ας σημειωθεί, προστίθεται, ότι η Μέγιστη Ζήτηση το καλοκαίρι του 2014 δεν έχει υπερβεί τα 820 MW.

Οι άδειες αυτές, για την έκδοση των οποίων η ΑΗΚ δεν έχει οποιαδήποτε αρμοδιότητα, αναφέρεται, δεν αξιοποιήθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα με αποτέλεσμα η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου να παραμείνει σήμερα ο μόνος παροχέας ηλεκτρικής ενέργειας.

“Αυτό βέβαια δεν συνεπάγεται μονοπώλιο της ΑΗΚ αφού η μη αξιοποίηση των αδειών ήταν καθαρά απόφαση των ιδιωτών που εξασφάλισαν τις άδειες αυτές”, σημειώνεται.

Ως εκ τούτου, προστίθεται, η ψηλή τιμή του ρεύματος στην Κύπρο δεν είναι δυνατό να αποδίδεται στο δήθεν μονοπώλιο της Αρχής Ηλεκτρισμού.

“Οι λόγοι για τη ψηλή τιμή ρεύματος που πληρώνει ο Κύπριος καταναλωτής αφορούν πρώτιστα την εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής στην Κύπρο από το πετρέλαιο (μια εξάρτηση που επιβλήθηκε από μια σειρά λανθασμένων αποφάσεων της Πολιτείας) και τις επιβαρύνσεις οι οποίες έχουν επιβληθεί στους λογαριασμούς ρεύματος οι οποίες δεν αφορούν την ΑΗΚ (ΦΠΑ, Υπηρεσίες Δημόσιας Ωφελείας, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ΚΟΔΑΠ)”, σημειώνεται από την ΑΗΚ.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι 60 σεντ περίπου από κάθε ένα ευρώ που ο καταναλωτής πληρώνει στο λογαριασμό ρεύματος αφορούν το καύσιμο και 20 σεντ άλλες επιβαρύνσεις που η Πολιτεία έχει επιβάλει στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και οι οποίες δεν αφορούν την ΑΗΚ ούτε και καταλήγουν στην ΑΗΚ.

Είναι αυτονόητο, σημειώνεται, ότι οι συγκεκριμένες επιβαρύνσεις, αναπόφευκτα θα βαραίνουν και οποιαδήποτε ανταγωνιστική προς την ΑΗΚ εταιρεία, δραστηριοποιηθεί στην παρούσα φάση στην Κύπρο όπου το μόνο διαθέσιμο καύσιμο για ηλεκτροπαραγωγή είναι το πετρέλαιο.

Σε περίπτωση, αναφέρεται, που ο ιδιωτικός τομέας ήταν σε θέση να ανταγωνιστεί την ΑΗΚ και να πωλήσει, με τα υπάρχοντα δεδομένα, ηλεκτρική ενέργεια σε χαμηλότερες τιμές από την ΑΗΚ, προφανώς και θα το είχε πράξει μέχρι τώρα.

Δειτε Επισης

Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου
Στο Άμπου Ντάμπι για τη σύνοδο της συνέλευσης IRENA ο Γιώργος Παπαναστασίου