Αποφασίστηκε μετακίνηση των διυλιστηρίων

Οριστική μετακίνηση των κρατικών διυλιστηρίων και μονάδων αποθήκευσης πετρελαιοειδών από την περιοχή της Λάρνακας προωθείται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η μετακίνηση αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του 2017. 

Σχετικές αποφάσεις, οι οποίες προνοούν αφενός αποκρατικοποίηση της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚΕτΑΠ) και αφετέρου μετακίνηση των μονάδων αποθήκευσης του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών (ΚΟΔΑΠ) στο ενεργειακό κέντρο στο Βασιλικό, λήφθηκαν κατά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι αφού προηγήθηκε και ολοκληρώθηκε ουσιαστικά η ετοιμασία του ρυθμιστικού σχεδίου για το Βασιλικό και το ενεργειακό κέντρο, το Υπουργικό Συμβούλιο πήρε σήμερα δύο αποφάσεις οι οποίες, όπως τόνισε, αποτελούν ουσιαστικό βήμα προς τη μετακίνηση των πετρελαιοειδών από την περιοχή της Λάρνακας στην περιοχή του Βασιλικού.

Η πρώτη απόφαση, όπως εξήγησε, αφορά την ΚΕτΑΠ η οποία θα κηρυχτεί οργανισμός προς αποκρατικοποίηση, πλην του Χημείου της, το οποίο θα παραμείνει στο κράτος γιατί έχει ιδιαίτερη εξειδίκευση. Η δεύτερη απόφαση σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας αφορά τον ΚΟΔΑΠ ο οποίος είναι ο οργανισμός που διατηρεί τα στρατηγικά αποθέματα του κράτους.

Όπως εξήγησε ο κ. Λακκοτρύπης μέχρι σήμερα ο ΚΟΔΑΠ διατηρούσε τα αποθέματα του κατά κύριο λόγο στον ΚετΑΠ στη Λάρνακα και με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα ουσιαστικά του δίνεται η έγκριση για να προχωρήσει στην κατασκευή ιδιόκτητου τερματικού στο Βασιλικό. «Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να μεταφερθούν και τα στρατηγικά αποθέματα που φυλάγονται σήμερα στη Λάρνακα αλλά και να επαναπατριστούν και οι ποσότητες που σήμερα ο ΚΟΔΑΠ είναι αναγκασμένος να φυλάει στο εξωτερικό» σημείωσε ο Υπουργός Ενέργειας.

Επεσήμανε δε ότι η συγκεκριμένη πρόταση αναμένεται να επιφέρει εξοικονομήσεις της τάξης των €63 εκ. αλλά και να δημιουργήσει για την πρώτη φάση μια επένδυση της τάξης περίπου των €39 εκ., επένδυση η οποία θα χρηματοδοτηθεί με ιδίους πόρους αλλά και όπως φαίνεται και με χρηματοδότηση καθώς, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο κ. Λακκοτρύπης επανέλαβε  ότι αυτές οι δύο αποφάσεις είναι ένα ουσιαστικό βήμα προς τη μετακίνηση των πετρελαιοειδών, ένα θέμα το οποίο χρονίζει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. «Ήταν ουσιαστικά η υπόσχεση που έδωσε ο ΠτΔ στους φορείς της Λάρνακας όταν έγινε η συνάντηση στο Προεδρικό πριν από μερικές εβδομάδες» σημείωσε.

Ερωτηθείς πότε θα ολοκληρωθεί η μετακίνηση των διυλιστηρίων ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι το χρονοδιάγραμμα ουσιαστικά κινείται μέσα στα πλαίσια του Διατάγματος που έχει εκδώσει ο Υπουργός Εσωτερικών για τη μετακίνηση των πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα. «Ουσιαστικά μιλάμε για αρχές του 2017» είπε.

Σε ερώτηση αν η αποκρατικοποίηση της ΚετΑΠ εντάσσεται στα πλαίσια των μνημονιακών υποχρεώσεων ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε αρνητικά. «Όχι δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αντιλαμβάνεστε είχαμε δύο κρατικούς οργανισμούς οι οποίοι συναλλάσσονταν ο ένας με τον άλλο» είπε, εξηγώντας ότι περίπου 70% των αποθεμάτων που διατηρεί σήμερα η ΚετΑΠ αφορούν τον ΚΟΔΑΠ. «Και επειδή η περιοχή στην οποία είναι εγκατεστημένος σήμερα ο ΚετΑΠ είναι και παραλιακή η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αφορά την αποκρατικοποίηση, την αποκατάσταση του χώρου και τη μη χρήση του για πετρελαιοειδή» πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΕΕ: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους