«Πράσινο φως» για εργοστάσιο λάσπης ΕΝΙ

Πράσινο φως για κατασκευή και λειτουργία αποθήκης χημικών και την κατασκευή και λειτουργία μονάδας παραγωγής υγρής λάσπης (Liquid Mud Plant) στο λιμάνι Λάρνακας για σκοπούς της εξόρυξης της εταιρείας ΕΝΙ άναψε το Τμήμα Περιβάλλοντος του υπουργείου Γεωργίας. Την άδεια ζήτησε η εταιρεία Medserv Cyprus Ltd (Καραμοντάνης) και η Περιβαλλοντική Αρχή μετά από αξιολόγηση όλων των παραμέτρων ανακοίνωσε πως δεν φέρει ένσταση στην υλοποίηση των έργων υπό την προϋπόθεση της πιστής τήρησης των μέτρων που προτείνονται.

 Η έγκριση έχει διάρκεια μέχρι και τη λήξη της άδειας χρήσης του χώρου που δόθηκε στην εταιρεία από την Αρχή Λιμένων Κύπρου, δηλαδή μέχρι το τέλος Αυγούστου 2016. Σε περίπτωση ανάγκης επέκτασης της διάρκειας λειτουργίας των έργων στο συγκεκριμένο χώρο, θα πρέπει να υποβληθεί σχετικό αίτημα, αναφέρεται στη γνωμάτευση.

Όπως αναφέρεται, οι υπεράκτιες γεωτρητικές δραστηριότητες της εταιρίας  ENI Cyprus Ltd χρειάζεται να υποστηρίζονται από μια βάση εφοδιασμού, η οποία θα βρίσκεται εντός του λιμενικού χώρου της Λάρνακας. Εντός της Βάσης Εφοδιασμού αναμένεται να πραγματοποιούνται εργασίες όπως η παραλαβή, η αποθήκευση, ο χειρισμός και η μεταφορά υλικών και εξοπλισμού από και προς την υπεράκτια εγκατάσταση γεώτρησης. Εντός της εν λόγω Βάσης Εφοδιασμού θα κατασκευαστούν και θα λειτουργούν αποθήκη χημικών και μονάδα παραγωγής υγρής λάσπης (Liquid Mud Plant). Η εταιρία

Medserv Cyprus Ltd (Καραμοντάνης) ορίστηκε από την εταιρία ENI Cyprus Ltd για τη διαχείριση ολόκληρης της εφοδιαστικής βάσης που θα βρίσκεται εντός του λιμενικού χώρου  της Λάρνακας, συμπεριλαμβανομένου των μονάδων αποθήκευσης χημικών. Η μονάδα παραγωγής υγρής λάσπης (Liquid Mud Plant) θα εγκατασταθεί και θα διευθύνεται από την εταιρίαHalliburton Mediterranean Ltd, η οποία ορίστηκε για το σκοπό αυτό από την εταιρία  ENI Cyprus Ltd. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Halliburton ζήτησε τις προηγούμενες μέρες προσφορές από κυπριακές εταιρείες για το στήσιμο της μονάδας παραγωγής λάσπης και το έργο έχει κατοχυρωθεί.

Μετά την περιβαλλοντική έγκριση, αναμένεται και η τελική συγκατάθεση της Αρχής Λιμένων ώστε να αρχίσουν τα έργα.

Υπενθυμίζουμε πως το τελευταίο διάστημα υπήρξαν αντιδράσεις από οργανωμένα σύνολα στη Λάρνακα σε σχέση με τις συγκεκριμένες δραστηριότητες στο λιμάνι Λάρνακας, οι οποίες κατευνάστηκαν σε μεγάλο βαθμό. Οι αντιδράσεις αφορούσαν τόσο περιβαλλοντικά θέματα όσο και σε σχέση με ενδεχόμενο παρεμπόδισης της διπλής ανάπτυξης  μαρίνας-λιμανιού.

Η έγκριση αποτελεί το πρώτο βήμα για κάθοδο στην Κύπρο του ειδικού πλοίου Saipem 10000 της ΕΝΙ το οποίο θα διεξάγει τις έρευνες στην ΑΟΖ.

Στα αποτελέσματα των γεωτρήσεων της ΕΝΙ ποντάρει πάρα πολλά η κυπριακή κυβέρνηση ώστε να καταστεί βιώσιμο το χερσαίο τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου.
 

 

Δειτε Επισης

Ανακατατάξεις στο Δ.Σ. της Petrolina-Με εκτελεστικά καθήκοντα ο Χρ. Λευκαρίτης, νέο εκτελεστικό μέλος η Α. Λευκαρίτη
Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024