Υποστήριξη ΗΠΑ για ΑΟΖ

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γεώργιος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για εξόρυξη και εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Ο Υπουργός είχε κληθεί να σχολιάσει συνέντευξη του Amos Hochstein, αναπληρωτή υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για την ενεργειακή διπλωματία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να αναπτύξει τους πόρους της στις υπεράκτιες αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της».

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κύπρος προσφέρει εξαιρετικά πλεονεκτήματα ακριβώς για να καταστεί ενεργειακός κόμβος και να καταστεί γέφυρα μεταξύ των χωρών της περιοχή. Η εμπλοκή των Αμερικανών διεφάνη ξεκάθαρα και με την παρουσία στην Κύπρο του αντιπροέδρου των ΗΠΑ αλλά και την συνεχή εμπλοκή που έχουν, όπως αποτυπώνεται και σήμερα στην συνέντευξη του κ. Hochstein».

Πρόσθεσε ότι «έχουμε μια πάρα πολύ συνεργασία με την αμερικανική διπλωματία όπως και με την ευρωπαϊκή αλλά και με τις γύρω χώρες. Αυτό το πράγμα θέλουμε να το αναδείξουμε και να προάγουμε την Κύπρο ως ενεργειακό κόμβο για την περιοχή».

Σε ερώτηση εάν θεωρεί πως οι Αμερικανοί ασκούν τις αναγκαίες πιέσεις προς την Τουρκία για επίλυση του Κυπριακού, ο Υπουργός παρέπεμψε τόσο στη συνέντευξη του κ. Hochstein όσο και στις δηλώσεις του αμερικανού Αντιπροέδρου, ότι δηλαδή «υποστηρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για έρευνες εξόρυξης και εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και θα αφεθεί η χώρα να κάνει τις επιλογές της όπως αυτές είναι οι πιο εμπορικά και στρατηγικά συμφέρουσες».

ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024
Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου