Λακκοτρύπης: Βλέπουμε και μεσοπρόθεσμες προπτικές

Στόχος μας είναι η έναρξη νέων γεωτρήσεων εντός του δεύτερου εξάμηνου του 2014 από την ENI/KOGAS και εντός του 2015 από τις εταιρείες Noble Energy και TOTAL, είπε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου.

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, απαιτούνται προσεκτικοί και καλά μελετημένοι χειρισμοί και σημείωσε ότι πέραν του στρατηγικού στόχου για εκμετάλλευση των γηγενών μας αποθεμάτων φυσικού αερίου, η Κυβέρνηση επικεντρώνεται στην αξιοποίηση και των μεσοπρόθεσμων προοπτικών που δημιουργούνται και οι οποίες αφορούν στο αυξημένο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για εγκατάσταση στην Κύπρο εταιρείες κολοσσοί στον τομέα παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών στη βιομηχανία υδρογονανθράκων.

“Ήδη σε κάποιες περιπτώσεις το ενδιαφέρον αυτό έχει μετουσιωθεί σε πράξη και έπεται και συνέχεια” είπε.

Σήμερα, ανέφερε, βρίσκονται σε εξέλιξη τα ερευνητικά προγράμματα όλων των αδειούχων των ερευνητικών τεμαχίων της ΑΟΖ μας, με αρκετές χιλιάδες χιλιομέτρων σεισμικών γραμμών δισδιάστατων και τρισδιάστατων ερευνών που αποσκοπούν στην κατάλληλη προετοιμασία για την έναρξη νέων ερευνητικών γεωτρήσεων.

“Στόχος μας είναι η έναρξη νέων γεωτρήσεων εντός του δεύτερου εξάμηνου του 2014 από την ENI/KOGAS και εντός του 2015 από τις εταιρείες Noble Energy και TOTAL” είπε ο Υπουργός Ενέργειας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Γιώργο Λακκοτρύπη, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού προωθεί και εφαρμόζει μέτρα με στόχο την επαναφορά της Κύπρου σε πορεία ανάπτυξης, τη βελτίωση της ρευστότητας στην οικονομία, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στη βάση ενός νέου οικονομικού μοντέλου που θα στηρίζεται στην έρευνα, στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα.

Στον τομέα της βιομηχανίας, το Υπουργείο προχωρεί, όπως ανέφερε, με την ετοιμασία των Σχεδίων και Προγραμμάτων χορηγιών που θα λειτουργήσουν στην Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, με βασικούς στόχους την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα, την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων και την προώθηση της επιχειρηματικής καινοτομίας.

Ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Κύπρου, που θα χρηματοδοτηθεί με δάνειο ύψους €100 εκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να παρέχει δάνεια προς επιλέξιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω των χρηματοδοτικών ιδρυμάτων με όρους ευνοϊκότερους από αυτούς της αγοράς όσον αφορά στο επιτόκιο και στη διάρκεια αποπληρωμής.

Επιπρόσθετα συνεχίζονται, όπως ανέφερε ο Υπουργός, οι προσπάθειες διεθνοποίησης των δραστηριοτήτων των κυπριακών επιχειρήσεων, με δράσεις όπως η συμμετοχή σε εκθέσεις του εξωτερικού και η διοργάνωση εμπορικών αποστολών και επιχειρηματικών φόρουμ σε επιλεγμένες ξένες αγορές. Ενδεικτική της δουλειάς που επιτελείται, είπε, είναι και η σημαντική αύξηση που καταγράφηκε το 2013 στις εξαγωγές εγχώριων προϊόντων κατά περίπου 11%.

Σε σχέση με τον τουρισμού, ο κ. Λακκοτρύπης επεσήμανε πως “παρά τη δύσκολη χρονιά, τα στατιστικά στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, με τις αφίξεις τουριστών να αυξάνονται κατά 3,5% για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2014, σε σύγκριση με το 2013”, σημειώνοντας ότι “για τους καλοκαιρινούς μήνες που διανύουμε καταγράφονται ήδη πολύ υψηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία μας, κυρίως στην ελεύθερη Αμμόχωστο”.

Ο Υπουργός είπε ότι στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για την ελεύθερη Αμμόχωστο συμπεριλαμβάνεται η προώθηση σημαντικών έργων τουριστικής υποδομής και έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για παραχώρηση κινήτρων για τη δημιουργία μιας ανάπτυξης γηπέδου γκολφ στην Αγία Νάπα και τους σχεδιασμούς για την περαιτέρω ενίσχυση της υποδομής καταδυτικού τουρισμού στην ελεύθερη Αμμόχωστο, με τη δημιουργία σύντομα τεχνητού υφάλου και στην Αγία Νάπα.

Σημείωσε επίσης ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει να παρέχει κάθε δυνατή στήριξη στην κοινοπραξία των εταιρειών που αποτελούν τον στρατηγικό επενδυτή για την κατασκευή Μαρίνας στην Αγία Νάπα, με σκοπό την εξεύρεση της αναγκαίας χρηματοδότησης για υλοποίηση του έργου.

Παράλληλα είπε ότι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αποτελεί πρωταρχικό στόχο της νέας προκήρυξης που ετοιμάζει ο ΚΟΤ για εμπλουτιστικά έργα που θα συγχρηματοδοτηθούν από τα διαρθρωτικά ταμεία στην περίοδο 2014-2020, με έμφαση στην προώθηση των διάφορων μορφών τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων, όπως ο συνεδριακός, ο αθλητικός, ο καταδυτικός, ο αγροτουρισμός και ο τουρισμός ευεξίας και υγείας.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε επίσης ότι η άμβλυνση της εποχικότητας είναι άμεσα συνδεδεμένη με το θέμα της προσβασιμότητας και, πιο συγκεκριμένα, της αύξησης των πτήσεων εκτός περιόδου αιχμής και ως εκ τούτου, οι συνεργασίες που έχουν επιτευχθεί με τις διάφορες αεροπορικές εταιρείες, αλλά και με μεγάλους τουριστικούς πράκτορες, διανοίγουν σημαντικές προοπτικές, με την Κυβέρνηση και τον ΚΟΤ να ενεργούν σήμερα στοχευμένα με σκοπό την προσέλκυση του ενδιαφέροντος και άλλων εταιρειών.

Σε κάθε περίπτωση η επαρχία της ελεύθερης Αμμοχώστου “διαθέτει την αναγκαία υποδομή, η οποία ενδείκνυται να λειτουργεί και τον χειμώνα ώστε να είναι ελκυστική για τους ξένους επισκέπτες” υπέδειξε.

Δειτε Επισης

Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου