Επήλθε η εργατική ειρήνη στην Ελληνική

Μετά την καταλυτική παρέμβαση της Υπουργού Εργασίας και των προτάσεων της προς ΕΤΥΚ και Ελληνική Τράπεζας επιτεύχθηκε τελικά η εργατική ειρήνη στην Ελληνική μετά από μια μακρά περίοδο αντιπαραθέσεων και απεργιακών μέτρων από μέρους της ΕΤΥΚ.

Κατά τη συνάντηση της Τετάρτης (26 Ιουλίου) στο Υπουργείο Εργασίας μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ελληνικής και της ΕΤΥΚ παρουσία της Ζέτας Αιμιλιανίδου, όπως σημειώνεται σε εγκύκλιο της ΕΤΥΚ συζητήθηκαν λεπτομερώς οι διαφορές με την Υπουργόνα υποβάλλει χωριστές προτάσεις για διευθέτηση των διαφορών, οι οποίες και έγιναν αποδεκτές και από τις δύο πλευρές.

Από πλευράς ΕΤΥΚ τέθηκε το ζήτημα της μη παραχώρησης της ετήσιας προσαύξησης, με την κ. Αιμιλιανίδου να σημειώνει ότι η παραχώρηση της ετήσιας προσαύξησης  αποτελεί υποχρέωση της Τράπεζας με βάση τις υφιστάμενες συμφωνίες και θα πρέπει να παραχωρηθεί, με αναδρομική ισχύ από την 1/1/2017.

Παράλληλα, μετά από πρόταση της Υπουργού Εργασίας, τα δύο μέρη συμφώνησαν όπως υπογράψουν τη συμφωνία για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης για τα έτη 2017-2018 στο πρότυπο της συμφωνίας που η Οργάνωσή μας συνήψε με την Alpha Τράπεζα.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους της Ελληνικής που μεταφέρθηκαν στην νέα εταιρεία APS που διαχειρίζεται τα κόκκινα δάνεια της Τράπεζας, που αποτέλεσε και το μήλο της έριδος της διαφοράς, κατοχυρώνονται πλήρως, στη βάση συμφωνίας μεταξύ ΕΤΥΚ και Ελληνικής Τράπεζας, οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα όσων μεταφέρονται με ξεκάθαρες πρόνοιες για τη διασφάλιση των υφιστάμενων και μελλοντικών Συλλογικών Συμβάσεων, του δικαιώματος για επαναφορά πίσω στην Τράπεζα και πολλά άλλα που διασφαλίζουν πλήρως και σε βάθος χρόνου.

«Για την επιτυχή αυτή κατάληξη, που διασφαλίζει την εργατική ειρήνη, καταλυτικός ήταν ο ρόλος της Υπουργού Εργασίας κυρίας Ζέτας Αιμιλιανίδου και των συνεργατών της. Θέλουμε και δημόσια να ευχαριστήσουμε την κυρία Υπουργό και τους συνεργάτες της για τη συμβολή τους αυτή, που ήταν καθοριστική.

Οφείλουμε επίσης να σημειώσουμε την υπεύθυνη στάση που επέδειξε και η Διοίκηση της Τράπεζας  και ιδιαίτερα του κ. Ιωάννη Μάτση καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι μπορούμε πλέον, μαζί, να γυρίσουμε μια νέα σελίδα  για τις εργασιακές σχέσεις στην Τράπεζα, για επίτευξη των κοινών μας στόχων για το καλό των εργαζομένων και της Τράπεζας», αναφέρει η ΕΤΥΚ στην εγκύκλιο της.  

Υπογραμμίζεται ότι την Τρίτη 1 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις κατά τη διάρκεια των οποίων θα επεξηγηθούν οι πρόνοιες τόσο της Συλλογικής Σύμβασης 2017-2018, όσο και της Συμφωνίας που επιτεύχθηκε με την Τράπεζα για την «απόσπαση» των εργαζομένων στην APS. 

Δειτε Επισης

ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Αντώνης Ορθοδόξου: Προβληματίζουν αλλά χωρίς επιπτώσεις στις αφίξεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Συνεχίζουν σε τροχιά ανόδου οι αφίξεις-Το Ηνωμένο Βασίλειο η κυριότερη πηγή τουρισμού
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων