Moody’s: Η Τράπεζα Κύπρου πρέπει να πωλήσει κόκκινα δάνεια

Στη δυνατότητα της Τράπεζας Κύπρου να προβεί σε πώληση μέρους των κόκκινων δανείων θα εξαρτηθεί η μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 20% που αποτελεί και επιδίωξη της Τράπεζας μέχρι το 2019, εκτιμά ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s. 

Όπως επισημαίνεται σε ειδική έκθεση του Οίκου για την Τράπεζα Κύπρου, η ικανότητα της Τράπεζας να προβεί σε σημαντικό καθαρισμό του βιβλίου δανεισμού από τα επισφαλή δάνεια θα αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην συνεχιζόμενη ανάκαμψη της μετά από μια διάσωση πριν από τέσσερα χρόνια. 

Αξίζει να σημειωθεί πως τα ΜΕΔ μειώθηκαν στο 40% του δανειακού χαρτοφυλακίου τον Μάρτιο του 2017 (€8 δισ.) από 53% τον Δεκέμβριο του 2014, λόγω των αναδιαρθρώσεων των δανείων, των ανταλλαγών χρέους με περιουσιακά στοιχεία και των διαγραφών. 

«Θεωρούμε ότι ο στόχος είναι εφικτός μόνο εάν η τράπεζα περιλαμβάνει επίσης τις πωλήσεις NPLs στο σύνολο των εργαλείων της. Η βελτίωση της ποιότητας των δανείων οφείλεται στην αναδιάρθρωση των δανείων. Η πρόοδος των αναδιαρθρώσεων έχει οδηγήσει σε μεγάλους όγκους εξυπηρετούμενων δανείων. Η διοίκηση αναμένει άλλα δάνεια ύψους €1,6 δισ. περίπου, τα οποία πρέπει να αναταξινομηθούν ως εξυπηρετούμενα μέχρι το 2019», αναφέρεται. 

Η ειδική μονάδα αναδιαρθρώσεων της τράπεζας χειρίστηκε από το 2014 σχεδόν €10 δισ. μη εξυπηρετούμενων και χαμηλών επιδόσεων δανείων από ένα συνολικό δανειακό απόθεμα €20 δισ. τον Μάρτιο του 2017. Περίπου το 91% των εταιρικών αναδιαρθρωμένων δανείων δεν έχουν καθυστερήσεις, ενώ η ενίσχυση της οικονομίας θα στηρίξει τη βελτίωση των επιδόσεων των δανείων. 

Παράλληλα, ο διεθνής Οίκος εκτιμά ότι η τακτική χρήση της ανταλλαγής χρέους με περιουσιακά στοιχεία, δίνει τον τραπεζικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων που παρέχονται ως εξασφάλιση, επιτρέποντάς να ορίζει πιο ρεαλιστικές τιμές πώλησης και να επωφελείται από το εισόδημα που παράγεται από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία. Παρόλο που τα περιουσιακά στοιχεία μεταφέρονται με έκπτωση 25% -30% σε τρέχουσες τιμές, η Τράπεζα εκτίθεται στον κίνδυνο ζημιών εάν δεν είναι σε θέση να πωλήσει τα στοιχεία του ενεργητικού στην κατάλληλη τιμή. 

«Οι λογιστικές διαγραφές των επισφαλών δανείων δεν περιορίζουν την τράπεζα να επιδιώξει την είσπραξη οφειλών. Ωστόσο, αναμένουμε περιορισμένες αντιστροφές αυτών των διαγραφών στο μέλλον. Η τράπεζα θα πρέπει να πουλήσει χαρτοφυλάκια NPLs για να επιτύχει τον στόχο της για το 20%. Αν υποθέσουμε ότι οι νέες δανειοδοτήσεις ανέρχονται σε € 1,5 δισ. ετησίως, οι διαγραφές σχεδόν €300 εκ. ετησίως και ότι όλα τα αναδιαρθρωμένα δάνεια καταστούν εξυπηρετούμενα δάνεια, εκτιμούμε ότι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας θα μειωθεί περίπου στο 22% μέχρι το 2019. Επομένως, θα απαιτηθούν πρόσθετες πωλήσεις NPLs προκειμένου η τράπεζα να επιτύχει το στόχο της κατά 20%», αναφέρει ο οίκος. 

Δειτε Επισης

DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων