Βλέπουν σταδιακή μείωση του ρυθμού αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ

Υποχώρηση στον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά τις επόμενες συνεδριάσεις βλέπουν αναλυτές.

Ο Κονταντίν Βέιτ, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στην PIMCO, ανέφερε σε σημείωμά του πως μετά τη σημερινή, δεύτερη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης, παρουσιάστηκε λιγότερο σκληρή στο λεκτικό της, λέγοντας ότι σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος στην άρση της διευκολυντικής πολιτικής», ενώ εκφράζει περισσότερη ανησυχία για την ανάπτυξη και υστερήσεις στην μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Ο κ. Βέιτ σημείωσε ότι η αγορά πλέον έχει αφαιρέσει 25 μονάδες βάσης κατά την επόμενη συνεδρία, στη βάση «κάπως πιο ήπιας διατύπωσης με την κορύφωση των επιτοκίων στο 2,75%».

«Αναμένουμε πρόσθετη αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο και μια μετάβαση προς τις αυξήσεις 25 μονάδων βάσης το επόμενο έτος, καθώς ο κύκλος των αυξήσεων μετατοπίζεται από την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής στη σύσφιξη», είπε.

Εξάλλου, στο δικό της σημείωμά της, η γερμανική τράπεζα Berenberg επεσήμανε πως η κ. Λαγκάρντ, όπως αναμενόταν, είπε πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις περαιτέρω αυξήσεις στις επόμενες συνεδριάσεις.

Και η Berenberg, αναμένει αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο και μια «τελική» αύξηση 25 μονάδων βάσης στις 2 Φεβρουαρίου, στέλνοντας το επιτόκιο πράξεων αναχρηματοδότησης στο 2,75%.

Επίσης, η ΕΚΤ κατευθύνεται προς την ποσοτική σύσφιξη σε κάποιο στάδιο νωρίς το 2023 και σημείωσε πως η κ. Λαγκάρντ ανακοίνωσε πως η ΕΚΤ θα αποφασίσει τον ερχόμενο Δεκέμβριο για το πώς θα μειώσει τον αριθμό των ομολόγων που διακρατεί στον ισολογισμό της μέσω του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP).

Δειτε Επισης

Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024