Νέα αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Στη δεύτερη αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης προχώρησε, όπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με την Πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει ότι αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις, σε μία προσπάθεια ελέγχου του πληθωρισμού, ο οποίος εξακολουθεί να είναι «υπερβολικά υψηλός».

«Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλός και θα παραμείνει πάνω από τον στόχο μας για παρατεταμένη χρονική περίοδο», είπε η κ. Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από τη σημερινή συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου για θέματα νομισματικής πολιτικής.

«Λάβαμε τη σημερινή απόφαση και αναμένουμε ότι θα αυξήσουμε τα επιτόκια περαιτέρω, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε την έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%», πρόσθεσε.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά αύξηση των βασικών επιτοκίων με την ΕΚΤ να δηλώνει πως «έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς την άρση της διευκολυντικής κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής». Από το περασμένο Ιούλιο η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα βασικά της επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης.

Πλέον το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων αυξάνονται στο 2,00%, 2,25% και 1,50% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 2 Νοεμβρίου 2022.

«Τους τελευταίους μήνες, η αλματώδης αύξηση των τιμών της ενέργειας και των ειδών διατροφής, τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και η ανάκαμψη της ζήτησης μετά την πανδημία έχουν συμβάλει στη διεύρυνση των πιέσεων στις τιμές και στην άνοδο του πληθωρισμού», είπε η κ. Λαγκάρντ για να προσθέσει πως «η νομισματική μας πολιτική επιδιώκει να μειώσει τη στήριξη της ζήτησης και να αποτρέψει τον κίνδυνο επίμονης μετατόπισης προς τα πάνω των προσδοκιών για τον πληθωρισμό».

Καθοδικοί κίνδυνοι στις οικονομικές προοπτικές

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως τα εισερχόμενα στοιχεία «επιβεβαιώνουν ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης είναι σαφώς καθοδικοί, ιδίως σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα».

Όπως είπε, η οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ είναι πιθανόν να έχει επιβραδυνθεί σημαντικά το γ΄ τρίμηνο του έτους, «και αναμένουμε περαιτέρω εξασθένηση στο υπόλοιπο του έτους και στις αρχές του επόμενου έτους».

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε 9,9% τον Σεπτέμβριο, αντανακλώντας περαιτέρω αυξήσεις σε όλες τις συνιστώσες.

«Μειώνοντας τα πραγματικά εισοδήματα των ανθρώπων και ωθώντας προς τα πάνω το κόστος για τις επιχειρήσεις, ο υψηλός πληθωρισμός εξακολουθεί να επιδρά αρνητικά στις δαπάνες και την παραγωγή», πρόσθεσε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Παράλληλα, η κ. Λαγκάρντ διαμήνυσε πως «προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος τροφοδότησης του πληθωρισμού, τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης για τη θωράκιση της οικονομίας από την επίδραση των υψηλών τιμών της ενέργειας θα πρέπει να έχουν πρόσκαιρο χαρακτήρα και να στοχεύουν στους πιο ευάλωτους».

Υποχωρεί ο δανεισμός

Σε σχέση με τις χρηματοπιστωτικές και νομισματικές συνθήκες, η κ. Λαγκάρντ είπε πως καθώς ο δανεισμός έχει γίνει ακριβότερος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, οι τραπεζικές χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις παραμένουν εύρωστες, καθώς αυτές πρέπει να χρηματοδοτήσουν το υψηλό κόστος παραγωγής και να συσσωρεύσουν αποθέματα.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως η ζήτηση δανείων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων εξακολουθεί να μειώνεται, ενώ υποχωρεί και η χορήγηση δανείων προς τα νοικοκυριά, «καθώς τα πιστοδοτικά κριτήρια έχουν γίνει αυστηρότερα και η ζήτηση δανείων έχει μειωθεί σε ένα περιβάλλον ανόδου των επιτοκίων και χαμηλής καταναλωτικής εμπιστοσύνης».

«Οι μελλοντικές αποφάσεις μας για τα επιτόκια πολιτικής θα εξακολουθήσουν να εξαρτώνται από τα στοιχεία και να ακολουθούν μια προσέγγιση σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση», κατέληξε η κ. Λαγκάρντ.

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»