Συνέρχεται το Δ.Σ. της ΕΚΤ-Στην ατζέντα η «ποσοτική σύσφιξη»

Συνέρχεται το πρωί της Τετάρτης, στη Λεμεσό, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε μια συνεδρία μη νομισματικής πολιτικής, με το φλέγον θέμα της σμίκρυνσης του ισολογισμού της ΕΚΤ να βρίσκεται στην ατζέντα.

Η συνεδρία θα συνεχιστεί και ανεπίσημα αύριο. Η κάθοδος των 19 κεντρικών τραπεζιτών του Ευρωσυστήματος, αλλά και των μελών του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, έγινε μετά από πρόσκληση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωσταντίνου Ηροδότου.

Όπως είχαν μεταδώσει διεθνή ΜΜΕ στη συνεδρία της ΕΚΤ στη Λεμεσό θα αρχίσει η συζήτηση για τη σμίκρυνση του ισολογισμού της ΕΚΤ, μια κίνηση που αποκαλείται «ποσοτική σύσφιξη», καθώς η ΕΚΤ έχει ήδη ξεκινήσει τον κύκλο αύξησης των βασικών της επιτοκίων σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ο οποίος μετά την πανδημία του κορωνοϊού και εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ. Ο ισολογισμός της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά την διακατοχή ομολόγων, κυρίως κρατικών, πλησιάζει τα 5 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτζμαν, δήλωσε ότι θέμα της νομισματικής σύσφιξης θα τεθεί στην συνάντηση του ΔΣ στην Κύπρο. Οι Financial Times μετέδωσαν ότι η συζήτηση για την σμίκρυνση του ισολογισμού της ΕΚΤ θα αρχίσει κατά τη συνάντηση του ΔΣ στην Κύπρο, με τις επίσημες ανακοινώσεις επί του θέματος να αναμένονται περί τα τέλη του έτους.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει πως η συζήτηση του όλου θέματος είναι πρόωρη και ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στη βάση στοιχείων. «Θα γίνει αλλά στη βάση στοιχείων, στη βάση της ανάλυσης και της κάθε συνάντησης (του ΔΣ) και εφόσον αποφασίσουμε ότι οι πολιτικές των επανεπενδύσεων ή του τερματισμού των επανεπενδύσεων είναι αναγκαίες και κατάλληλες για να μας βοηθήσουν να επιστρέψουμε στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% (για τον πληθωρισμό)», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Σημειώνεται ότι ο καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων έχουν τερματιστεί τον Ιούλιο, αλλά η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει να επανεπενδύει ομόλογα που λήγουν μέχρι το τέλος του 2024 σε ό,τι αφορά ομόλογα που αποκτήθηκαν μέσω του Εκτάκτου Προγράμματος Αγορών για την Πανδημία του Covid-19 (PEPP), ενώ μέσω του προγράμματος αγορών στοιχείων ενεργητικού (APP) οι επανεπενδύσεις θα συνεχιστούν «για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία άρχισε να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και, σε κάθε περίπτωση, για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση συνθηκών άφθονης ρευστότητας και της ενδεδειγμένης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής». Οι αγορές κρατικών ομολόγων διατηρούν χαμηλά τις αποδόσεις και κατά συνέπεια το κόστος δανεισμού των κρατών μελών.

Πάντως, η συνεδρία στην Κύπρο ενέχει και ένα συμβολισμό, αφού, στην συνεδρία του ΔΣ που είχε πραγματοποιηθεί στην Λευκωσία στις 5 Μαρτίου του 2015 ο τότε Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι είχε ανακοινώσει την έναρξη αγορών κρατικών ομολόγων από τις δευτερογενείς αγορές.

Δειτε Επισης

Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024