S&Ps: Καθαρίζουν από τα προβληματικά δάνεια οι κυπριακές τράπεζες

Σημαντική πρόοδο των κυπριακών τραπεζών στο…καθάρισμα των προβληματικών δανείων από το 2018, καθώς και από μέρους τους βελτίωση των πρακτικών παραχώρησης δανείων, διαπιστώνει ο οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings, ο οποίος την Τρίτη το βράδυ αναβάθμισε τη μακροχρόνια πιστοληπτική αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου κατά μία βαθμίδα.

Διαβάστε εδώ: Αναβάθμιση της αξιολόγησης της Τρ. Κύπρου από S&P Global Ratings

Ο S&Ps σημειώνει πως έπειτα από τέσσερα χρόνια πωλήσεων ΜΕΔ, ανταλλαγής χρέους με ακίνητα και τα ΜΕΔ για όλο το τραπεζικό σύστημα, έχουν μειωθεί κατά πέραν των €7 δισεκατομμυρίων ή κατά 71% από το 2018. Επιπλέον, όπως επισημαίνει, το πιστωτικό προφίλ των τραπεζών έχει αποδειχθεί ανθεκτικό στις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19, με μόνο 3% των δανείων που επωφελήθηκαν από το μορατόριουμ καταβολής δόσεων να καθίστανται μη εξυπηρετούμενα.

Ο S&P Global Ratings προσθέτει ακόμη ότι οι τράπεζες διατήρησαν πιο αυστηρά πρότυπα ανάληψης κινδύνου, κάτι που θα συνεισφέρει στην μικρότερη επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων τα επόμενα τρίμηνα. Σημειώνει συναφώς ότι το γεγονός ότι η μέση αναλογία δανείου ως προς την αξία της υποθήκης στεγαστικών δανείων βρισκόταν στο «άνετο» 45% στο τέλος του 2021.

Διαβάστε ακόμη: 

«Το καθάρισμα δεν έχει τελειώσει ωστόσο», επισημαίνει ο οίκος, προσθέτοντας ότι τα κόκκινα δάνεια παραμένουν υψηλά σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε., ήτοι στο 11,4% των συνολικών δανείων στο τέλος Μαΐου του 2022 ή στο 16% με 18% των εκποιημένων περιουσιακών στοιχείων.

Επισημαίνοντας ότι ο δείκτης κάλυψης των ΜΕΔ είναι 50%, ο οίκος υποδεικνύει πως αναμένεται επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των ΜΕΔ στο μέλλον. «Και αυτό διότι οι πωλήσεις δανείων θα καταστούν πιο δύσκολες και η πλειοψηφία των ΜΕΔ είναι κόκκινα δάνεια νοικοκυριών που είναι δύσκολα να μεταφερθούν», εξηγεί ο οίκος.

Εκτιμά ακόμη ότι η εισροή νέων ΜΕΔ θα προέλθει κυρίως από τα δάνεια που βρίσκονται στο στάδιο 2 (των πιστωτικών απωλειών βάσει του προτύπου IFRS 9), τα οποία βρίσκονται στο 15% περίπου των συνολικών ακαθάριστων δανείων στην Κύπρο, σε σύγκριση με το μέσο όρο στην Ε.Ε. που είναι 9%. «Συνεπώς αναμένουμε ότι ο δείκτης ΜΕΔ του κυπριακού τραπεζικού συστήματος να βρίσκεται περί του 10% τους επόμενους 12 με 18 μήνες», προσθέτει.

Ο οίκος θεωρεί ότι οι παρατεταμένες πληθωριστικές πιέσεις, οι υψηλές τιμές ενέργειες και οι έμμεσες επιπτώσεις από τη Ρωσία, εμπορικού εταίρου της Κύπρου, θα επηρεάσει τις κυπριακές τράπεζες, αλλά οι επιπτώσεις θα είναι σε «διαχειρίσιμα επίπεδα».

Εκτιμά δε ότι η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στον επαγγελματικό και επιχειρηματικό τομέα που σχετίζεται με τη Ρωσία είναι λιγότερος από 2% των συνολικών δανείων του τραπεζικού συστήματος.

Εξάλλου ο S&P Global Ratings θεωρεί ότι οι τράπεζες στην Κύπρο είναι σχετικά πιο εκτεθειμένες σε κυκλικούς παράγοντες, αφού η μόχλευση του ιδιωτικού τομέα είναι υψηλότερη σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Βρίσκονται επίσης υπό πίεση για να βελτιώσουν την κερδοφορία τους, ενώ οι καταθέσεις από μη κάτοικους Κύπρου (17% των συνολικών καταθέσεων στο τέλος Ιουνίου του 2022) δημιουργούν μεταβλητότητα στη χρηματοδότησή τους.

Σύμφωνα με τον οίκο, η μείωση του λειτουργικού τους κόστους και του δικτύου τους και η αύξηση του ψηφιακού μετασχηματισμού θα είναι κλειδί στη βελτίωση της αποδοτικότητας των κυπριακών τραπεζών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η αύξηση των βασικών επιτοκίων έχει ευνοϊκές επιπτώσεις στο καθαρό επιτοκιακό εισόδημα, καθώς τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών είναι κυρίως με κυμαινόμενα επιτόκια.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ