Ebury: Βλέπει αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,75%

Μεγάλη αβεβαιότητα επικρατεί όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι στην αυριανή συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία αναμένεται να είναι από τις πιο σημαντικές, με την Ebury να σημειώνει ότι η ΕΚΤ βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση από οποιαδήποτε από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου.

Όπως αναφέρει, από τη μία πλευρά, τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ συνέχισαν να εκπλήσσουν ως προς τον ρυθμό αύξησης και, μέχρι στιγμής, δεν έχουν δείξει σημάδια υποχώρησης. Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 9,1% τον Αύγουστο και φαίνεται πιθανό να αυξηθεί σε νέα υψηλά όλων των εποχών δεδομένης της αύξησης των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη (οι τιμές του φυσικού αερίου TTF στην Ολλανδία αυξήθηκαν κατά περίπου 320% YTD στα τέλη Αυγούστου, αν και έκτοτε έχουν χαλαρώσει).

Από την άλλη πλευρά, ένας βασικός λόγος ανησυχίας για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, είναι οι μάλλον ζοφερές προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης βραχυπρόθεσμα, υπό το φως της συνεχιζόμενης κρίσης στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας. Η ανακοίνωση της περασμένης Παρασκευής από την Gazprom ότι θα κλείσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 "επ' αόριστον" είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Αυτό όχι μόνο ενέχει έναν σαφή καθοδικό κίνδυνο για την οικονομία, αλλά αποτελεί και ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα για μια ελαφρώς πιο προσεκτική προσέγγιση στη σύσφιξη της πολιτικής.

Η Ebury, ωστόσο, αναμένει ότι παρά την ενεργειακή κρίση, η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Πέμπτη, προσθέτοντας ότι αναμένεται μια ακόμη ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό το τρέχον έτος, καθώς και μια προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση της ΕΚΤ για τα επιτόκια θα γίνει την Πέμπτη στις 15:15 ώρα Κύπρου και θα ακολουθήσει η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ.

 

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας