Ελεγκτής: Δυσκολεύεται η Κεφαλαιαγορά να εισπράξει πρόστιμα

Δυσκολίες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για είσπραξη διοικητικών προστίμων και εσόδων, λέει η Ελεγκτική Υπηρεσία

Δυσκολίες στην είσπραξη διοικητικών προστίμων και εισπρακτέων εσόδων διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία σε ειδική έκθεσή της για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) για το έτος 2019.

Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, τα εισπρακτέα έσοδα στο τέλος του 2019 ανέρχονταν σε €0,56 εκατομμύρια ενώ παρέμεναν ανείσπρακτα διοικητικά πρόστιμα ύψους €19,8 εκατ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, στο τέλος του 2019 τα εισπρακτέα ανέρχονταν σε €566.387 (€901.021 στις 31.12.2018). Η Ελ. Υπηρεσία εξηγεί πως παρόλο που υπήρξε μείωση κατά €334.634, σε σύγκριση με το 2018, τα εισπρακτέα ποσά ήταν ανεξόφλητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα εισπρακτέα που ήταν ανεξόφλητα για περισσότερο από ένα χρόνο την 31.12.2019, ανέρχονταν σε €344.500 (€261.100 στις 31.12.2018) σημειώνει η ΕΥ.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι παρατηρήθηκε επίσης ότι παρέμεναν ανείσπρακτα διοικητικά πρόστιμα ύψους €19.865.783 (2018 €20.608.302). Όπως αναφέρεται στην έκθεση, μέρος της μείωσης αφορά σε διαγραφές ύψους €170.800 και πρόνοια επισφαλών χρεωστών €560.000, βάσει απόφασης της Επιτροπής κατά το έτος 2021.

Επισημαίνεται ακόμη ότι με εξαίρεση τις προαναφερόμενες διαγραφές υπολοίπων και την πρόνοια επισφαλών χρεωστών, τα υπόλοιπα μεταφέρθηκαν από έτος σε έτος και παρουσιάζονται στον ισολογισμό στην αρχική αξία τους, δηλαδή στο ύψος του προστίμου που αρχικά επιβλήθηκε.

«Όπως προκύπτει από τα πιο πάνω, η ΕΚΚ αντιμετωπίζει δυσκολίες στην είσπραξη τόσο των διοικητικών προστίμων, όσο και των εισπρακτέων εσόδων από συμβάσεις με εποπτευόμενους», αναφέρει η ΕΥ, προσθέτοντας πως δεν αναγνωρίστηκαν αναμενόμενες πιστωτικές ζημιές (Expected Credit Losses) στα ανείσπρακτα διοικητικά πρόστιμα, με βάση το Πρότυπο ΔΠΧΑ 9.


Παραχωρήθηκε στο προσωπικό παραμονή πρωτοχρονιάς

Εξάλλου, η ΕΥ σημειώνει ότι δέχθηκε καταγγελία ότι την Παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2022 το προσωπικό της ΕΚΚ δεν εργάστηκε, παρόλο που η πιο πάνω ημερομηνία δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες της, «γεγονός που επιβεβαιώσαμε σε τηλεφωνική μας επικοινωνία με λειτουργό της ΕΚΚ».

Σύμφωνα με την έκθεση, ο Πρόεδρος της ΕΚΚ, Γιώργος Θεοχαρίδης ανέφερε ότι η αργία παραχωρήθηκε στο προσωπικό ad hoc λόγω της αφοσίωσης που επέδειξε κατά τις αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.  

«Η Υπηρεσία μας έχει την άποψη ότι η πιο πάνω απόφαση δεν ήταν σύννομη, εφόσον οι δυσχερείς αυτές συνθήκες που περιγράφονται ισχύουν για όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπου δεν υπήρξε παρόμοια παραχώρηση», σχολιάζει η ΕΥ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»