Αύξηση επιτοκίων και μείωση δανείων τον Ιούλιο

Αύξηση των δανειστικών επιτοκίων και μείωση των νέων δανείων τον Ιούλιο 2022 κατέγραψε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, στα στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη και που περιλαμβάνονται στην έκδοση «Νομισματικές και Χρηματοοικονομικές Στατιστικές, Αυγούστου 2022».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής, το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας αυξήθηκε στο 2,55%, σε σύγκριση με 2,32% που ήταν τον Ιούνιο 2022. Το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια σημείωσε επίσης αύξηση στο 3,27%, σε σύγκριση με 2,89% τον προηγούμενο μήνα.

Αντίστοιχα, το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκ. παρουσίασε αύξηση στο 3,51%, σε σύγκριση με 3,36% τον Ιούνιο και το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκ. κατέγραψε επίσης αύξηση στο 3,04%, σε σύγκριση με 2,89% τον προηγούμενο μήνα.

Στις καταθέσεις, το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,05%, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες παρουσίασε αύξηση στο 0,07%, σε σύγκριση με 0,03% τον προηγούμενο μήνα.

Τα νέα συνολικά δάνεια τον Ιούλιο του 2022 παρουσίασαν μείωση και έφτασαν στα €302,3 εκ., σε σύγκριση με €436,8 εκ. τον Ιούνιο. Τα νέα δάνεια για αγορά κατοικίας παρουσίασαν μείωση στα €83,2 εκ., σε σύγκριση με €103,8 εκ. τον προηγούμενο μήνα.

Τα νέα καταναλωτικά δάνεια μειώθηκαν επίσης στα €14,6 εκ., σε σύγκριση με €17,2 εκ. τον Ιούνιο. Τα νέα δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκ. σημείωσαν μείωση στα €41,3 εκ., σε σύγκριση με €50,3 εκ. τον προηγούμενο μήνα και τα νέα δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκ. έπεσαν στα €153,2 εκ., από €256,5 εκ. που ήταν τον Ιούνιο.

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ξεκαθαρίζει και δίνει το στίγμα πορείας της ΕΚΤ για τα επιτόκια η Λαγκάρντ-Καμία προδέσμευση