Στα €4,3 δισ. οι αγορές κυπριακών ομολόγων από Φρανκφούρτη

Στα 4,29 δισεκατομμύρια διαμορφώθηκε το υπόλοιπο των κυπριακών ομολόγων που διατηρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στον ισολογισμό της, καθώς τον Ιούλιο τερματίστηκαν οι καθαρές αγορές ομολόγων στο πλαίσιο προγράμματος PSPP, για την αγορά κρατικών ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ τον Ιούλιο, τον τελευταίο μήνα των καθαρών αγορών, η ΕΚΤ αγόρασε κυπριακά ομόλογα ύψους €55 εκατομμυρίων. Η μέση σταθμική διάρκεια των κυπριακών ομολόγων που διακρατούνται στον ισολογισμό της ΕΚΤ ανέρχεται στα 9,25 χρόνια. Τον Ιούνιο η ΕΚΤ μέσω της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, είχε αποκτήσει κυπριακά ομόλογα ύψους €41 εκατ., ενώ τον προηγούμενο μήνα είχαν γίνει καθαρές πωλήσεις ύψους €247 εκατ. αφού είχε λήξει ένα κυπριακό ομόλογο ύψους €1,0 δισ.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την λήξη των καθαρών αγορών μέσω του PSPP, η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να επανεπενδύει τα ποσά των ομολόγων που λήγουν.

Εξάλλου το υπόλοιπο των κυπριακών ομολόγων που έχουν αποκτηθεί από το Έκτακτο Πρόγραμμα Αγοράς Ομολόγων Πανδημίας (PEPP) διαμορφώθηκε στα €2,64 δισ. Οι καθαρές αγορές τερματίστηκαν τον Μάρτιο του 2022, με την ΕΚΤ να δηλώνει ότι οι επανεπενδύσεις των ποσών που λήγουν θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του 2024, με την ΕΚΤ να διευκρινίζει ότι ο σταδιακός τερματισμός του προγράμματος θα γίνει «κατά τρόπο που να μην παρεμβαίνει στην κατάλληλη νομισματική στάση».


TPI υπό προϋποθέσεις

Στον απόηχο της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού, η ΕΚΤ τερμάτισε τις καθαρές αγορές ομολόγων, ενώ τον Ιούλιο προχώρησε στην πρώτη αύξηση επιτοκίων έπειτα από 11 χρόνια, τονίζοντας πως «Κατά τις προσεχείς συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, θα είναι ενδεδειγμένη η περαιτέρω εξομάλυνση των επιτοκίων».

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια αποτροπής του κερματισμού στις αποδόσεις ομολόγων κρατών της ευρωζώνης στις δευτερογενείς αγορές, η ΕΚΤ ανακοίνωσε την έγκριση του εργαλείου προστασίας της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής (Transmission Protection Instrument, ΤPI), το οποίο θα επικεντρώνεται σε κρατικά ομόλογα και άλλων κρατικών φορέων, ενώ θα μπορούσαν να εξεταστούν και ιδιωτικά ομόλογα, αν χρειαστεί.

«Καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίζει να εξομαλύνει τη νομισματική πολιτική, το TPI θα διασφαλίζει ότι η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής μεταδίδεται ομαλά σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ», ανέφερε ΕΚΤ, προσθέτοντας το «μπορεί να ενεργοποιηθεί για να αντισταθμίσει ανεπιθύμητες, άτακτες εξελίξεις στην αγορά που θέτουν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ».

Ωστόσο, η ενεργοποίηση του TPI συνοδεύεται από προϋποθέσεις και ειδικότερα, την συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Πλαίσιο και την μη υπαγωγή ενός κράτους σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Επίσης δεν πρέπει να υπάρχουν μεγάλες μακροοικονομικές ανισορροπίες και, αν υπάρχουν η χώρα θα αποκλείεται αν κριθεί ότι αυτή δεν λαμβάνει μέτρα για διόρθωσή τους. Παράλληλα πρέπει καταγράφεται βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και δη να διαπιστώνεται ότι το χρέος μιας χώρας είναι βιώσιμο.

Ακόμη, σύμφωνα με τους όρους του TPI, μια επιλέξιμη χώρα πρέπει να ακολουθεί ορθές και βιώσιμες δημοσιονομικές πολιτικές και να συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των συστάσεων ανά χώρα που υποβάλλονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου