Eurobank Κύπρου: Κέρδη €37,2 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2022

Ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, επαναλαμβανόμενη κερδοφορία και πλεονάζουσα ρευστότητα είναι τα βασικά στοιχεία που πηγάζουν μέσα από τα Οικονομικά Αποτελέσματα της Eurobank Κύπρου για το Α’ εξάμηνο του 2022.

Τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας μετά τους φόρους ανήλθαν στα €37,2 εκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση €13,1 εκατομμυρίων ή 54% σε σχέση με τα αντίστοιχα αποτελέσματα του Α’ εξαμήνου του 2021.

Η αποτελεσματική διαχείριση του κόστους λειτουργίας της Τράπεζας σε συνδυασμό με τη βελτίωση των λειτουργικών της κερδών, συνετέλεσαν στη βελτίωση του δείκτη Κόστους προς Έσοδα από το 40% του πρώτου εξαμήνου του 2021, σε 32% για το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022.

Ο δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (Capital Adequacy Ratio) όπως και ο δείκτης κοινών μετοχών (CET1) παρέμειναν ισχυροί και ανήλθαν σε 26% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 σημειώνοντας αύξηση 60 μονάδων βάσης έναντι της 31ης Δεκεμβρίου 2021.  Οι εν λόγω δείκτες είναι σημαντικά υψηλότεροι των αντίστοιχων ελαχίστων εποπτικών ορίων για το έτος 2022.

Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις (εξαιρουμένων των δανείων που εξασφαλίζονται με καταθέσεις) ανήλθε στο 30%, με τις συνολικές καταθέσεις να φτάνουν σε €7,019 εκατ., σημειώνοντας αύξηση ~€400 εκατ. από την αρχή του έτους.

Παρόλες τις προκλήσεις λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, την άνοδο του πληθωρισμού και τις δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα, η καθαρή πιστωτική επέκταση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανήλθε σε ~€122 εκατ.  με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου να παρουσιάζει περαιτέρω βελτίωση. 

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPE ratio στη βάση των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, ΕΑΤ) ανήλθε σε 2% σε σύγκριση με 2,4% για το τέλος του 2021.

Τα Οικονομικά Αποτελέσματα για το Α’ εξάμηνο του 2022 δίνουν στην Τράπεζα την ευχέρεια να συνεχίσει να στηρίζει αποτελεσματικά την επιχειρηματικότητα, τις βιώσιμες επενδύσεις και τους ιδιώτες πελάτες της. Η στήριξη αυτή αποτελεί άλλωστε διαχρονικό στρατηγικό στόχο για την Τράπεζα.

Σχολιάζοντας τα Οικονομικά Αποτελέσματα της τράπεζας για το Α’ εξάμηνο του 2022, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Κύπρου, κ. Μιχάλης Λούης εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς τόσο η Eurobank Κύπρου όσο και ευρύτερα ο όμιλος Eurobank, ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και των πελατών, παρέχοντας αποτελεσματικές λύσεις με ταχύτητα και ευελιξία, σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία.

Διαβεβαίωσε δε πως «η Eurobank Κύπρου θα συνεχίσει να εξελίσσεται, να αναβαθμίζεται και να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες και λύσεις στους πελάτες της, μέσα από μια πελατοκεντρική προσέγγιση». «Τα Οικονομικά Αποτελέσματα για το Α’ εξάμηνο δημιουργούν θετικές προοπτικές για την συνολική έκβαση της χρονιάς, ενώ παράλληλα αποδεικνύουν την ικανότητα της Τράπεζας να ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο την παρουσία της στην Κύπρο».

Όπως επισήμανε ο κ. Λούης, «σε μια περίοδο προκλήσεων, η Eurobank Κύπρου κατάφερε να διατηρήσει ικανοποιητική κερδοφορία, σημαντικότατη πλεονάζουσα ρευστότητα, εξαιρετικής ποιότητας δανειακό χαρτοφυλάκιο, αλλά πάνω από όλα να παραμένει ανθρώπινη και κοντά στους πελάτες της».

Ο κ. Λούης στάθηκε ιδιαίτερα στη μεγάλη επένδυση της Τράπεζας στον τομέα της ψηφιακής αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πελάτες της Eurobank Κύπρου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2022, μέσω της οποίας οι πελάτες θα αποκτήσουν ακόμα ευκολότερη πρόσβαση στις υπηρεσίες της τράπεζας, με ευελιξία και ταχύτητα.

Η Eurobank Cyprus Ltd (Eurobank Κύπρου) είναι κυπριακή εταιρεία που ιδρύθηκε το 2007, λειτουργεί αυτόνομα και διέπεται από όλους τους νόμους και κανονισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α’ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2022

 

30.6.2022

6 μήνες

€’εκ.

31.12.2021

12 μήνες

€’εκ.

Σύνολο Δανείων

2.723

2.601

Σύνολο Καταθέσεων

7.019

6.620

Κεφάλαια και άλλα αποθεματικά

578

571

Κέρδη προ φόρων

45.3

66.7

Κέρδη μετά φόρων

37.2

52.3

 

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Η μετατροπή νομισμάτων στη νέα eFx convert εποχή
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές