Στα €1,72 δισ. ο καθαρός νέος δανεισμός το πρώτο εξάμηνο του 2022

Σημαντική άνοδο παρουσίασε τον Ιούνιο η παραχώρηση των καθαρών νέων δανείων από τα τραπεζικά ιδρύματα, η οποία ανήλθε στα €346,3 εκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση 32% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, η συνολική παραχώρηση καθαρών δανείων την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου διαμορφώθηκε στα €1,72 δισεκατομμύρια, καταγράφοντας άνοδο 26,2% σε σύγκριση με τη αντίστοιχη περίοδο του 2021 (€1,36 δισ).

Η αύξηση της δανειοδότησης τον Ιούνιο οφείλεται στην μεγάλη αύξηση των δανείων πέραν του €1 εκατομμυρίου, τα οποία ανήλθαν σε €187,5 εκατ. (το υψηλότερο σημείο φέτος) σε σύγκριση με 93,5 τον προηγούμενο μήνα. Μικρή αύξηση παρουσίασαν τα δάνεια μέχρι €1 εκατ. τα οποία διαμορφώθηκαν τον Ιούνιο στα €44,6 εκατ. σε σύγκριση με €44,1 εκατ. τον Μάιο.

Οι υπόλοιπες κατηγορίες δανείων παρουσίασαν μειώσεις τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, τα καταναλωτικά καθαρά νέα δάνεια ανήλθαν σε €15,7 εκατ. σε σύγκριση με €17,1 εκατ. τον προηγούμενο μήνα, τα νέα στεγαστικά υποχώρησαν στα €93,8 εκατ. από €97,5 εκατ. τον Μάιο και τα άλλα καθαρά νέα δάνεια υποχώρησαν στα €4,2 εκατ. από €10,2 εκατ. τον προηγούμενο μήνα.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου του 2022, το μεγαλύτερο μερίδιο καθαρών νέων δανείων παρουσίασαν τα στεγαστικά δάνεια, τα οποία ανήλθαν σε €693,5 εκατ. και αντιστοιχούσαν στο 40% του νέου δανεισμού και ακολούθησαν τα δάνεια πέραν του €1 εκατ. που διαμορφώθηκαν στα €626,1 εκατ. και αντιστοιχούσαν στο 36% των συνολικών νέων δανείων.

Τα καθαρά νέα δάνεια μέχρι €1 εκατ. διαμορφώθηκαν στα €274,6 εκατ. και αντιστοιχούσαν στο 16% του νέου δανεισμού, ενώ τα καταναλωτικά δάνεια διαμορφώθηκαν στα €77,9 εκατ. και αντιστοιχούσαν στο 4,5% του συνολικού νέου δανεισμού και τα άλλα δάνεια ανήλθαν σε €40,5 εκατ.  (2,36% των συνολικών νέων δανείων).

Τον Ιούνιο οι αναδιαρθρώσεις δανείων διαμορφώθηκαν στα €90,6 εκατ. σε σύγκριση με €100,5 εκατ. τον προηγούμενο μήνα.

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)