Aνακωχή Ελληνικής-ΕΤΥΚ με παρέμβαση Αβέρωφ

Ανατροπή στις εξελίξεις γύρω από την εργασιακή διαμάχη στην Ελληνική Τράπεζα σημειώθηκε ως αποτέλεσμα παρέμβασης του προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Η ΕΤΥΚ αποφάσισε την αναστολή της 24ωρης απεργίας που είχε εξαγγείλει για την ερχόμενη Τρίτη, ενώ την ίδια ώρα η Ελληνική Τράπεζα αποσύρει την πρόθεσή της για πλεονασμούς. 

Έπειτα από την εξέλιξη αυτή, Ελληνική και ΕΤΥΚ θα τα πουν στο τραπέζι του διαλόγου, κάτι βεβαίως που η διοικήση της τράπεζας ευθύς εξαρχής είχε ζήτησει, όπου θα επιχειρηθεί η εξεύρεση χρυσής τομής και κατάληξης σε συμφωνία επί όλων των ανοικτών ζητημάτων και δη των εργασιακών. 

Συγκεκριμένα, οι δύο πλευρές αποδέχθηκαν την περί τούτου έκκληση που τους απηύθυνε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο οποίος είχε καλέσει από την μια την ΕΤΥΚ  να αναστείλει τα απεργιακά μέτρα και από την άλλη τη διεύθυνση της τράπεζας να αναστείλει την απόφαση για πλεονασμούς, και να προσέλθουν σε εποικοδομητικό διάλογο κάτω από το θεσμοθετημένο πλαίσιο του Υπουργείου Εργασίας.

 

Ικανοποίηση Καρούσου

Τις αποφάσεις, τόσο της Ελληνικής Τράπεζας όσο και της ΕΤΥΚ χαιρέτισε ο εκτελών χρέη υπουργού Εργασίας Γιάννης Καρούσος, ανακοινώνοντας ότι θα κληθούν σε συνάντηση μαζί του την Παρασκευή ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος για επίλυση των θεμάτων μέσω των θεσμοθετημένων διαδικασιών. 

Ευχαριστίες Ελληνικής 

Η Ελληνική Τράπεζα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ευχαριστεί τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ για την ουσιαστική, όπως την χαρακτηρίζει, παρέμβασή του για την διατήρηση της εργατικής ειρήνης.

Παράλλληλα, επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για συζήτηση, μέσω των θεσμοθετημένων διαδικασιών του Υπουργείου Εργασίας, όλων των ανοιχτών ζητημάτων  σε πνεύμα συνδιαλλαγής, διαφάνειας και συνεργασίας προς όφελος της τράπεζας, των εργαζομένων και όλων των εμπλεκόμενων μερών, αποφεύγοντας την αχρείαστη και επιζήμια αντιπαράθεση.

«Στόχος μας είναι μια κατάληξη που θα διαφυλάξει έναν υγιή και εύρωστο οργανισμό για το μέλλον», υπογραμμίζει. 

Οι αποφάσεις της ΕΤΥΚ 

Από πλευράς της η ΕΤΥΚ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει πως σε σημερινή της συνεδρία η Γενική Γραμματεία της συντεχνίας αξιολόγησε την πρόταση/εισήγηση του πρόεδρου του ΔΗΣΥ και σεβόμενη τους θεσμούς, τις διαδικασίες αλλά και τις υφιστάμενες Συλλογικές Συμβάσεις και νόμους αποφάσισε:

1.Αναστολή των μέτρων (24ωρη προειδοποιητική απεργία) που είχε αποφασισθεί για την 31/5/2022.

2. Η πιο πάνω αναστολή ισχύει νοουμένου ότι και η Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας αποδεχτεί και εφαρμόσει την πρόταση του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.

Παράλληλα η ΕΤΥΚ, μακριά από κομματικούς χρωματισμούς όπως τονίζει, συγχαίρει τον Αβέρωφ Νεοφύτου για την πρωτοβουλία και τον ευχαριστήσει για την ουσιαστική εμπλοκή του.

Δειτε Επισης

Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος