Έτσι θα διασφαλιστεί η εργασιακή ειρήνη στην Ελληνική

Προ του φάσματος μιας ανεπιθύμητης και καθ’ όλα επιζήμιας εργασιακής αναταραχής θέτει τον τραπεζικό τομέα η απόφαση της ΕΤΥΚ να ανασύρει από την φαρέτρα του οπλοστασίου της τα απεργιακά μέτρα ως μορφή αντίδρασης στην πρόθεση της Ελληνικής Τράπεζας για πλεονασμούς προσωπικού, στο πλαίσιο της προσπάθειας της τράπεζας για μείωση του εργασιακού της κόστους.

Το πράσινο φως για λήψη μέτρων, μη εξαιρουμένων και των απεργιακών, άναψαν ως γνωστό στην ΕΤΥΚ τα μέλη της κατά τις ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν στις προχθεσινές γενικές επαρχιακές συνελεύσεις, τις οποίες η συντεχνία συγκάλεσε προς ενημέρωση και καθορισμό των επόμενων βημάτων της.

Διαβάστε ακόμα: 

Ράλι αυξήσεων σε τρόφιμα, ποτά, ηλεκτρισμό και μεταφορές (πίνακας) 

Λευκωσιάτες με καινούργια αυτοκίνητα και Σκαλιώτες με μεταχειρισμένα

Πλέον, τα εμπλεκόμενα μέρη αναμένουν την εκδήλωση πρωτοβουλίας από την Μεσολαβητική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, ώστε να διαφανεί κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης, ενώ το ζήτημα που έχει προκύψει ως αποτέλεσμα της απόφασης της ΕΤΥΚ για απεργίες «όταν και αν χρειαστεί», θα απασχολήσει και τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου. 

Διαβάστε εδώ: Π. Νικολάου: Ανησυχία και έκκληση αποφυγής απεργιών στις τράπεζες

Πάντως, με την ΕΤΥΚ να βρίσκεται ήδη σε εμπόλεμη κατάσταση, η Ελληνική Τράπεζα διαμηνύει ξεκάθαρα πως οι πλεονασμοί δεν είναι αυτοσκοπός και ρίχνει το γάντι στη συντεχνία για επίδειξη εποικοδομητικού πνεύματος προς την κατεύθυνση επίτευξης του στόχου μείωσης του εργασιακού κόστους, προκειμένου να αποφευχθούν.  

Διαβάστε εδώ: Πανηγυρίζει η ΕΤΥΚ για το «ναι» των μελών της στα απεργιακά μέτρα

Αυτό, όπως πήγες της Ελληνικής υπέδειξαν στο InBusinessNews, είναι κάτι που κάλλιστα θα μπορούσε να επιτευχθεί στο πλαίσιο συνομολόγησης μιας συλλογικής σύμβασης με όρους αναθεωρημένους σε ό,τι αφορά μισθούς, παροχές, εισφορές και άλλα ωφελήματα, μέσω της οποίας θα εξυπηρετείτο ο στόχος της αναγκαίας μείωσης του εργασιακού κόστους και συνάμα θα εξασφαλίζονταν όσο το δυνατό περισσότερες θέσεις εργασίας.

Διαβάστε εδώ: Ελληνική Τράπεζα: Τα προβλήματα δεν λύνονται με απειλές και απεργίες

Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν περαιτέρω πως η μείωση του εργασιακού κόστους δεν αποτελεί μια αυθαίρετη και ξαφνική απόφαση της τράπεζας, αλλά την μόνη οδό για ικανοποίηση της απαίτησης των Εποπτικών Αρχών για μείωση του σήμερα υψηλού δείκτη «κόστος προς έσοδα». Κάτι τέτοιο υπέδειξαν, πέραν του ότι συνιστά απαίτηση των Εποπτικών Αρχών, είναι ταυτόχρονα μονόδρομος, προκειμένου η τράπεζα να καταστεί πιο ανταγωνιστική και να παραμείνει σε μακροχρόνια βιώσιμη πορεία, διαφυλάσσοντας τα συμφέροντα των πελατών, των καταθετών, του προσωπικού και των μετόχων της.

Όπως αναλυτικότερα εξήγησαν, τα σημερινά δεδομένα στην αγορά, και σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα μείωσης του δείκτη «κόστος προς έσοδα», καθιστούν αναπόφευκτη την εστίαση στο κόστος, καθώς το περιθώριο βελτίωσης των εισοδημάτων είναι περιορισμένο λόγω τριών βασικών παραγόντων, ως εξής:

Πρώτο: Των υπερχρεωμένων νοικοκυριών/εταιρειών.

Δεύτερο: Της λήξης των κρατικών ομολόγων.

Τρίτο: Των κεφαλαιακών περιορισμών που επιβάλλονται από τις Εποπτικές Αρχές.

«Γίνονται διαρκώς ενέργειες για να βελτιώσουμε τα έσοδά μας, καθώς και για να μειώσουμε και να βελτιώσουμε το λειτουργικό κόστος της τράπεζας, πέραν του εργασιακού. Αυτό, όμως, δεν μπορεί από μόνο του να επιλύσει τα προβλήματα, γι' αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το εργασιακό κόστος», επισήμαναν αρμόδιες πηγές από την Ελληνική στο InBusinessNews.

Υπέδειξαν επιπλέον πως για την πραγματική εικόνα, που καθιστά κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη την αναγκαιότητα μείωσης του δείκτη «κόστος προς έσοδα» και κατ' επέκταση του εργασιακού κόστους, μιλούν οι ίδιοι αριθμοί.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης «κόστος προς έσοδα» της Ελληνικής Τράπεζας, βρέθηκε το 2021 στο 76,0% σε σχέση με 67,9%, που ήταν το 2020, ενώ την ίδια ώρα ο δείκτης «κόστος προς έσοδα» του ομίλου για το 2021 διαμορφώθηκε στο 73,4% σε σύγκριση με 67,5%, το 2020.

Σε ό,τι αφορά τα έξοδα προσωπικού της Ελληνικής, βάσει των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας για το 2021, ανήλθαν το περασμένο έτος στα €126,8 εκατ. σε σύγκριση με €125,0 εκατ. το 2020, καταγράφοντας αύξηση ύψους 1% και αντιπροσωπεύοντας το 48% των συνολικών της εξόδων.

Τα έξοδα προσωπικού του ομίλου για το 2021 ανήλθαν στα €133,7 εκατ. σε σύγκριση με €131,1 εκατ. το 2020, καταγράφοντας αύξηση ύψους 2% και αντιπροσωπεύοντας το 51% των συνολικών εξόδων του ομίλου.

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου