«Έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε πλεονασμούς η τράπεζα»

Απόσταση συνεχίζει να χωρίζει τις θέσεις της συντεχνίας τραπεζικών υπαλλήλων ΕΤΥΚ και της διοίκησης της Ελληνική Τράπεζα, αναφορικά με τη μείωση του κόστους προσωπικού, στο πλαίσιο της προσπάθειας μετασχηματισμού της τράπεζας.

Διαβάστε εδώ: Ελληνική: Η διασφάλιση βιώσιμης πορείας περνά από τους πλεονασμούς

Πηγές της διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας ανέφεραν ότι εδώ και έξι μήνες ζητούν από τη συντεχνία να έρθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ενώ τους εξήγησαν πολλές φορές της σοβαρότητα της κατάστασης και το τι πρέπει να γίνει για να διατηρηθεί η τράπεζα σε βιώσιμη πορεία και να διατηρηθεί σε λογικά επίπεδο ο δείκτης κόστους/εισοδήματος, κάτι που αποτελεί και εποπτική απαίτηση.

Όπως αναφέρθηκε, από τη στιγμή που εδώ και έξι μήνες οι συντεχνίες δεν έρχονται να συνομιλήσουν, τότε η τράπεζα έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε πλεονασμούς.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η υφιστάμενη συλλογική σύμβαση τιμήθηκε και για αυτό στο τέλος Ιανουαρίου έλαβαν οι υπάλληλοι προσαυξήσεις. Όσον αφορά στην απόφαση του Υπουργείου Εργασίας για επαναφορά των μισθών των εργαζομένων που προέρχονται από την πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, αναφέρθηκε ότι η τράπεζα θα τηρήσει οποιεσδήποτε νομικές υποχρεώσεις, ωστόσο αυτή τη στιγμή ζητούν κάποιες διευκρινήσεις από το Υπουργείο αναφορικά με το ποιους και τι ακριβώς αφορά η απόφαση.

Η Ελληνική κάλεσε τις συντεχνίες σε διαβούλευση ενόψει της υλοποίησης του σχεδίου μετασχηματισμού, o οποίος μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει περαιτέρω κλείσιμο καταστημάτων, αυτοματοποιήσεις των διαδικασιών και ψηφιοποίηση της τράπεζας.

Η Διοίκηση της τράπεζας είχε αποστείλει επιστολές στις συντεχνίες ΕΤΥΚ, ΣΕΚ και ΠΕΟ στις 2 Μαΐου, ενημερώνοντας ότι προχωρεί στην υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού της τράπεζας, το οποίο διαλαμβάνει και πλεονασμούς προσωπικού.

Την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο, σε εγκύκλιο που εξέδωσε η ΕΤΥΚ ξεκαθαρίζει πως κατ’ ουδένα λόγο δεν θα δεχθεί πλεονασμούς και διαμηνύει πως αν η τράπεζα επιθυμεί τη μείωση του αριθμού του προσωπικού της, αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από ένα ικανοποιητικό Σχέδιο Εθελοντικής Αποχώρησης, παρόμοιο με αυτά που έχουν προσφερθεί από άλλες τράπεζες.

Διαβάστε εδώ: Τύμπανα πολέμου στον τραπεζικό τομέα-Πάει για απεργίες η ΕΤΥΚ

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΤΥΚ  συγκάλεσε για την Τετάρτη 18 Μαΐου Επαρχιακές Γενικές Συνελεύσεις, ώστε να ενημερώσει τα μέλη της για τις τελευταίες εξελίξεις και μέσα από μυστική ψηφοφορία, να κληθούν να δώσουν εξουσιοδότηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο της συντεχνίας για λήψη απεργιακών μέτρων, αν και όταν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»