Σκιαγραφώντας την παρούσα οικονομική κατάσταση της Κύπρου

Αντριάνα Βαρνακίδου  03/05/2022 14:47
Σκιαγραφώντας την παρούσα οικονομική κατάσταση της Κύπρου

Σκιαγραφώντας την παρούσα οικονομική κατάσταση της Κύπρου

Αντριάνα Βαρνακίδου  03/05/2022 14:47

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά γεγονότα για την πόλη της Λευκωσίας, το «Nicosia Economic Congress», την Τρίτη 12 Απρίλιου στο ξενοδοχείο Hilton Nicosia. Υψηλόβαθμα στελέχη κυπριακών επιχειρήσεων, οικονομολόγοι, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της χώρας είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα, να αναπτύξουν και να ανταλλάξουν απόψεις για τρέχων οικονομικά θέματα.

Στον εναρκτήριο λόγο του ο προεδρεύων του συνεδρίου Κυριακός Ιορδάνου, Γενικός Διευθυντής της ΣΕΛΚ, επισήμανε ότι αναμένονται αλυσιδωτές επιδράσεις με την αύξηση του πληθωρισμού που επιβαρύνουν τομείς της κυπριακής οικονομίας όπως οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η ενέργεια και οι επενδύσεις.

Σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, όπου η τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας τέθηκε υπό το μικροσκόπιο, ο Κυριάκος Κόκκινος, Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, αναφέρθηκε σε μια από τις κύριες προκλήσεις της διεύρυνσης του οικοσυστήματος ICT που είναι η εξεύρεση ανθρωπίνου δυναμικού με γνώσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Με την σειρά του ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, CEO της EcommBX, προέβη σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προσέγγιση θέτοντας τους προβληματισμούς τους για τη διευκόλυνση ή μη των ξένων εργαζομένων όταν καταφθάνουν στο νησί και στις υποδομές για τις ξένες εταιρείες σε ό,τι αφορά το τραπεζικό, φορολογικό και νομικό πλαίσιο.

Πολύ δύσκολη και διαφορετική από τις προηγούμενες χαρακτήρισε την παρούσα οικονομική κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, εξεφράζοντας την ανησυχία του για την αύξηση του πληθωρισμού. Στον ίδιο τόνο, ο Διευθυντής της HB Insurance, Χρίστος Πατσαλίδης, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αναφύονται για την ασφαλιστική βιομηχανία, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που έχει διαμορφώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα οποία και αλλάζουν συνεχώς.

Στο πάνελ συζήτησης, που συντόνισε ο Χρίστος Β. Βασιλείου, Διευθύνων Σύμβουλος της KPMG, με τίτλο «Βιώσιμο Τουριστικό μοντέλο για την Κύπρο», οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό φορείς ανέπτυξαν τους δικές τους θέσεις, απόψεις, αλλά και προβληματισμούς. Ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββα Περδίος, παρουσίασε τις νέες τουριστικές τάσεις τονίζοντας πως οι καιροί έχουν αλλάξει και πως η νέα προσέγγιση δημιουργεί και ανθεκτικότητα, που είναι σημαντικό εν καιρώ κρίσης.

Το συνέδριο οργάνωσε η ΣΕΛΚ και το Gold Μagazine και παρουσίασε η Pancyprian Insurance και Hellenic Life. Πλατινένιος Χορηγός ήταν η εταιρεία ECOMMBX. Χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι Harris Kyriakides LLC, KPMG και Zebra Consultants-Red Hat. Συντονιστής του συνεδρίου η IMH.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας