Συμβολή τραπεζικού τομέα στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης

Σε μία περίοδο που η πανδημία του κορωνοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία, πλήττουν νευραλγικούς τομείς της παγκόσμιας οικονομίας, μία ακόμη σημαντική πρόκληση βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας. Ο λόγος για την κλιματική αλλαγή, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς, προβλέπεται ότι μέσα στα επόμενα χρόνια, θα επηρεάσει δυσμενώς τις οικονομίες και κοινωνίες του πλανήτη.

 

Αφουγκραζόμενη την ανάγκη για εξεύρεση στοχευμένων λύσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη χαράξει μία νέα αναπτυξιακή στρατηγική, καθιστώντας σαφές πως για την οικοδόμηση ενός πιο ανθεκτικού και βιώσιμου μέλλοντος, η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση.

 

Υιοθετώντας την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η Γηραιά Ήπειρος στοχεύει να καταστεί κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050, συμβάλλοντας με σειρά δράσεων και μεταρρυθμίσεων, στη δημιουργία μίας ευημερούσας κοινωνίας και μίας σύγχρονης, αποδοτικής ως προς τη χρήση των πόρων και ανταγωνιστικής οικονομίας. Στόχοι οι οποίοι εμπεριέχονται και στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε., Next Generation Fund, με μεγάλο μέρος των διαθέσιμων κονδυλίων να αφορά ενέργειες που αποσκοπούν στην εξασφάλιση μίας πιο πράσινης ανάκαμψης.

 

Πράσινη οικονομία, πράσινη τραπεζική
Ανάμεσα στους βασικούς άξονες της νέας πολιτικής της Ε.Ε. αλλά και της Κύπρου, μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος το Αύριο», βρίσκεται και η ταχεία μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία. Όρος ο οποίος κυριαρχεί στο διεθνές και κατ’ επέκταση στο εγχώριο σκηνικό καθώς η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί πλέον παγκόσμια προτεραιότητα.

 

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έχει φυσικά το επιχειρείν και δη οι τράπεζες οι οποίες καλούνται να υιοθετήσουν νέες πρακτικές και στρατηγικές, καταγράφοντας αποτελεσματικές επιδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (δείκτες ESG) και σεβόμενες τις αρχές της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Προς αυτή την κατεύθυνση, αρκετοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί επικεντρώνονται την τελευταία περίοδο στην πράσινη τραπεζική, αναπτύσσοντας νέα εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες που προάγουν την κυκλική οικονομία και παρέχουν μία ολοκληρωμένη κάλυψη των χρηματοοικονομικών αναγκών της κυπριακής επιχειρηματικής κοινότητας.

 

cdbbank: «Χρηματοδότηση Επαγγελματικής Στέγης»
Από την πληθώρα επιλογών που υπάρχουν στην κυπριακή αγορά για εξασφάλιση επιχειρηματικού δανείου, ξεχωρίζει ένα νέο εξειδικευμένο δανειακό προϊόν που παρουσίασε πρόσφατα η cdbbank, μέσω του οποίου προσφέρει τη δυνατότητα χρηματοδότησης επαγγελματικής στέγης, με απλές και γρήγορες διαδικασίες.

 

Το σχέδιο «Χρηματοδότηση Επαγγελματικής Στέγης» απευθύνεται σε μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και ιδιώτες, επιχειρηματίες, που αναζητούν την κατάλληλη ευκαιρία για να αναπτύξουν ή να αναβαθμίσουν την επαγγελματική τους στέγη. Σύμφωνα με την cdbbank, το εν λόγω επαγγελματικό στεγαστικό δάνειο καλύπτει περιπτώσεις που αφορούν στην κατασκευή, αγορά, ανακαίνιση ή/και επέκταση γραφειακών χώρων, αποθηκών, καταστημάτων, εργαστηρίων και βιομηχανικών μονάδων, ενώ προσφέρει ανταγωνιστικά επιτόκια και τη δυνατότητα για ευέλικτες δόσεις αποπληρωμής δανείου.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που η επένδυση αφορά «πράσινες» κτηριακές εγκαταστάσεις οι οποίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον, η cdbbank προσφέρει επιπλέον οφέλη καθώς και την επιλογή για συνδυασμό του συγκεκριμένου σχεδίου με άλλα δανειακά προϊόντα της Τράπεζας. Σύμφωνα με τα υφιστάμενα κριτήρια, το ελάχιστο ποσό του δανείου ανέρχεται γύρω στις €300.000 και το μέγιστο γύρω στο €1.5 εκατομμύριο, ενώ απαιτείται και συνεισφορά εκ μέρους του πελάτη, είτε με τη μορφή ιδιωτικών κεφαλαίων, είτε με τη μορφή πρόσθετης εξασφάλισης.

 

Λ. Μαραγκός: Διαχρονική στήριξη προς τις κυπριακές επιχειρήσεις
Σε δηλώσεις του o Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής της cdbbank, κ. Λουκάς Μαραγκός, αναφέρθηκε στη διαχρονική στήριξη της Τράπεζας προς την εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα. «Η υιοθέτηση πρακτικών πράσινης τραπεζικής αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες στρατηγικής της Τράπεζας και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το νέο δανειακό προϊόν Χρηματοδότηση Επαγγελματικής Στέγης», πρόσθεσε.

 

Όπως επεσήμανε το εν λόγω επαγγελματικό δάνειο, επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά τη συνεισφορά της cdbbank προς τις κυπριακές επιχειρήσεις καθώς και στην ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου. «Στο πλαίσιο των συνεχώς μεταβαλλόμενων αναγκών της επιχειρηματικής κοινότητας του τόπου μας, εφαρμόζουμε νέες πρακτικές, εμπλουτίζοντας συνεχώς τη γκάμα των εξειδικευμένων προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουμε προς τους πελάτες μας, με στόχο την παροχή μιας ολοκληρωμένης πρότασης» σημείωσε.

Δειτε Επισης

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ξεκαθαρίζει και δίνει το στίγμα πορείας της ΕΚΤ για τα επιτόκια η Λαγκάρντ-Καμία προδέσμευση