Κόντρα Ελληνικής-ΕΤΥΚ για συλλογική σύμβαση και εργασιακά

Σε συγκρουσιακή πορεία θέτει τις εργασιακές σχέσεις στην Ελληνική Τράπεζα η δυστοκία που παρατηρείται σε ό,τι αφορά την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, παρά τις προσπάθειες της διεύθυνσης της τράπεζας και δη του CEO Oliver Gatzke, ώστε να επανεκκινήσει ο διάλογος και να καταστεί δυνατή η επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής συμφωνίας προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών και κυρίως των εργαζομένων.

Κρίσιμη προς τούτο κρίνεται η αυριανή μέρα, καθότι το Υπουργείο Εργασίας έχει προγραμματίσει την πραγματοποίηση νέας συνάντησης μεταξύ της διοίκησης της Ελληνικής και της ΕΤΥΚ.

Σημειώνεται πως τους τελευταίους μήνες πραγματοποιήθηκαν αρκετές ανεπίσημες συναντήσεις της διοίκησης της Ελληνικής με τους εκπροσώπους της ΕΤΥΚ, στους οποίους διαβιβάστηκαν με πλήρη διαφάνεια και ειλικρίνεια οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τράπεζα, όπως και η επείγουσα ανάγκη για αναδιαμόρφωση του λειτουργικού της μοντέλου.

Ωστόσο, παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες της διεύθυνσης της τράπεζας, από τον Οκτώβριο του 2021, για επανεκκίνηση του διαλόγου μέσω του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με στόχο τη διευθέτηση όλων των εργασιακών ζητημάτων, καθώς και τη σύναψη νέας συλλογικής σύμβασης, αυτό δεν επιτεύχθηκε μέχρι στιγμής, κυρίως, όπως αρμοδίως πληροφορούμαστε, λόγω της μη ανταπόκρισης της συντεχνίας.

Η επιστολή Oliver Gatzke

Την Παρασκευή 14η Ιανουαρίου 2022 ο CEO της Ελληνικής Oliver Gatzke απέστειλε επιστολή στον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, ζητώντας τη διαμεσολάβησή του για άμεση επανέναρξη του διαλόγου, στοχεύοντας στην επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών και κυρίως των εργαζομένων. Στην επιστολή είχε επισυναφθεί και σημείωμα, συνοψίζοντας τις μελλοντικές προκλήσεις και επισημαίνοντας τις βασικές απόψεις της διεύθυνσης της τράπεζας.

Στην επιστολή, ο Oliver Gatzke, επαναλάμβανε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τράπεζα, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, και την επιτακτική ανάγκη μείωσης του δείκτη εξόδων/ εσόδων, που κρίνεται ως πάρα πολύ ψηλός (σχεδόν 75%).

Η ενημέρωση του προσωπικού

Όπως με ηλεκτρονικό μήνυμα του ο CEO της Ελληνικής ενημέρωσε το προσωπικό, αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του πλάνου μετασχηματισμού που πρέπει να αντιμετωπίσει η τράπεζα, για να παραμείνει σε μια βιώσιμη πορεία και να συνεχίσει να έχουμε ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο.

«Εστιάζουμε τις προσπάθειές μας», ανέφερε στο μήνυμά του προς το προσωπικό ο  Oliver Gatzke, «τόσο στην αύξηση των εσόδων μέσω νέου δανεισμού, αλλά και των λοιπών εσόδων της Τράπεζας όσο και στη μείωση όλων των λειτουργικών εξόδων της Τράπεζας.  Όσο αφορά το κόστος προσωπικού, η υφιστάμενη συλλογική σύμβαση, η οποία έχει λήξει, (με το κόστος μισθοδοσίας να αυξάνεται περισσότερο από 4,5% ετησίως - χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ΑΤΑ), δεν επιτρέπει στην Τράπεζα να επιτύχει τους μεσοπρόθεσμους στόχους που αναφέρονται στο στρατηγικό πλάνο».

Και συνέχιζε ως εξής: «Δεδομένων των μελλοντικών προκλήσεων και του εξαιρετικά υψηλού δείκτη Εξόδων/Εσόδων, πρέπει να είμαστε όλοι ενήμεροι για τα ρίσκα και να κάνουμε τις ανάλογες παραχωρήσεις, ώστε να διατηρήσουμε την Τράπεζα σε μια υγιή και βιώσιμη πορεία. Πρόσφατα ανακοινώσαμε ότι λόγω του Project Starlight και της υλοποίησης του πλάνου μετασχηματισμού δεν θα καταβάλλουμε ούτε μερίσματα στους μετόχους, ούτε τόκους σε κατόχους αξιογράφων ΑΤ1 για την περίοδο 2022-2024. Αυτό αντανακλά τη σημαντική δέσμευση των βασικών μετόχων μας ώστε η Τράπεζα να επιτύχει τους μεσοπρόθεσμους στόχους της και να διατηρήσει ένα επιτυχημένο πλάνο μετασχηματισμού, το οποίο θα οδηγήσει σε έναν σύγχρονο και οικονομικά υγιή οργανισμό.

Επομένως, στόχος μας στο παρόν στάδιο είναι να μειώσουμε το μισθολογικό κόστος, εστιάζοντας κυρίως στην επαναδιαπραγμάτευση αρκετών όρων της συλλογικής σύμβασης. Μια επαναδιαπραγμάτευση της συλλογικής σύμβασης καλή τη πίστει, η οποία θα λαμβάνει υπόψη την ανάγκη της Τράπεζας να προσαρμόσει τα έξοδά της σύμφωνα και με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα μας επιτρέψει α) να ελαχιστοποιήσουμε τις αποχωρήσεις μελών του προσωπικού που προγραμματίζονται στα πλαίσια υλοποίησης του πλάνου μετασχηματισμού, και β) να μειώσουμε το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στους εργαζόμενους της πρώην ΣΚΤ και της πρώην Ελληνικής Τράπεζας.

Παρά τις εμφανείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τράπεζα και τα ζητήματα που σας έχω εξηγήσει, θέλουμε να ενεργούμε με καλή πίστη, εξού και στο τέλος Ιανουαρίου θα καταβάλλουμε τις προσαυξήσεις και την ΑΤΑ, βάσει της συλλογικής σύμβασης του κάθε υπαλλήλου, η οποία έχει λήξει. Αυτές μπορεί να αναπροσαρμοστούν αναλόγως του αποτελέσματος της νέας συλλογικής σύμβασης, που ευχόμαστε να συμφωνηθεί με τη Συντεχνία προς το ευρύτερο όφελος εσάς,  των εργαζομένων μας. Σας διαβεβαιώνουμε ότι στόχος μας είναι η νέα συλλογική σύμβαση να αντικατοπτρίζει επαρκώς την αξιοκρατία και την αμοιβή βάσει της απόδοσης, ακολουθώντας διεθνείς βέλτιστες πρακτικές με σταδιακή εφαρμογή ενός νέου συστήματος το οποίο θα επιβραβεύει τις επιδόσεις.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος και σαφής. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να συμφωνήσουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συλλογική σύμβαση, ώστε να διατηρήσουμε την Τράπεζα σε σταθερή και βιώσιμη θέση, αποφεύγοντας περαιτέρω αποχωρήσεις του προσωπικού από αυτές που ήδη προβλέπονται στο πλάνο μετασχηματισμού. Ωστόσο, αν αυτό δεν καταστεί εφικτό λόγω του ότι η Συντεχνία συνεχίζει να αγνοεί τις παρούσες αλλά και τις μελλοντικές προκλήσεις, τότε η Τράπεζα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει τάχιστα με πιο δραστικά μέτρα αναδιάρθρωσης.

Το Υπουργείο Εργασίας θα καταβάλει ακόμα μια προσπάθεια για συνάντηση την Παρασκευή 28η Ιανουαρίου 2022. Ειλικρινά ελπίζουμε ότι η Συντεχνία θα παρευρεθεί αυτή τη φορά. Θα σας κρατάω ενήμερους για οποιαδήποτε περαιτέρω εξέλιξη».

Η στάση της ΕΤΥΚ

Από την άλλη, με εγκύκλιο που κυκλοφόρησε σήμερα προς τα μέλη της-εργαζόμενους στην Ελληνική-, η ΕΤΥΚ παραθέτει τους δικούς της ισχυρισμούς και απορρίπτει ως ανεδαφικά όσα η διοίκηση της τράπεζας παραθέτει ως γεγονότα.

Η ΕΤΥΚ υποστηρίζει πως ουδέποτε έγινε συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας και να μην παρευρεθεί η συντεχνία, απεναντίας, όπως ισχυρίζεται, «η τράπεζα όχι μόνο σε αρκετές περιπτώσεις αγνόησε το Υπουργείο Εργασίας, αλλά αρνήθηκε αποφάσεις/προτάσεις του Υπουργείου Εργασίας».

Υποστηρίζοντας περαιτέρω ότι η διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας «συνειδητά αποφεύγει να αναφέρει τη σύναψη συμφωνίας με την ΕΤΥΚ», αναφέρει πως «δεν μπορεί η διοίκηση της τράπεζας να αποσιωπά ότι μέσα από διαπραγματεύσεις ενός χρόνου η ΕΤΥΚ και η Τράπεζα κατέληξαν σε συμφωνία, την οποία ο ίδιος ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής εκ των υστέρων απέρριψε».

Η ΕΤΥΚ, καταλήγοντας, καλεί το Υπουργείο Εργασίας ανοικτά και δημόσια να τοποθετηθεί για το ποιοι δεν σέβονται τους θεσμούς, αλλά και το Υπουργείο.

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας