Κ. Κουτεντάκης: Οι τράπεζες κερδίζουν από τη συνεργασία με τις FinTech

«Η πανδημία μας έδωσε την δυνατότητα να δούμε ξανά τον τρόπο που λειτουργούμε. Μας βοήθησε να εντοπίσουμε αδυναμίες. Επιτάχυνε την ψηφιοποίηση και τρόπο να ενεργούμε γρήγορα», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Κουτεντάκης, CEO της Alpha Bank Cyprus στο πλαίσιο του 9th Banking Forum & FinTech Expo.

Ανέφερε ότι οι αλλαγές στο νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο έχουν διαμορφώσει το τραπεζικό σύστημα.  Όπως ανέφερε στην παρουσίαση του έχει δημιουργηθεί ευελιξία για την αντιμετώπιση των κινδύνων όταν εμφανίζονται, βελτιώθηκε  το λειτουργικό μοντέλο και διαχειρίστηκε το κόστος για τη βελτίωση της κερδοφορίας, αυξήθηκε η πελατοκεντρικότητα για να διαχειριστούν  τις αυξανόμενες προσδοκίες των πελατών και αξιολογήθηκε το ανταγωνιστικό τοπίο που δημιουργήθηκε με μη παραδοσιακούς παίκτες.

Τόνισε μεταξύ άλλων, και τη σημαντικότητα της συνεργασίας των FinTech με τις τράπεζες, καθώς και οι δύο πλευρές έχουν πολλά να κερδίσουν από μία συνεργασία, κάτι που παρατηρείται έντονα στον τραπεζικό τομέα. «Θα πρέπει να καταλάβουν το κοινό συμφέρον για συνύπαρξη και ανεξαρτοποίηση», είπε.

Οι τράπεζες θα πρέπει να γίνουν πιο ελαστικές και να μπορούν να προσαρμόσουν τις λύσεις που προτείνουν οι FinTech και να υιοθετήσουν εργαλεία και πολιτικές που ενισχύουν την καινοτομία. Από την άλλη οι FinTechs θα πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να υλοποιήσουν τις προτάσεις τους και ότι είναι ικανές να παραδώσουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι οι τράπεζες χρειάζονται τις FinTech για να επιταχύνουν της ψηφιοποίηση τους και πως είναι μία win-win σχέση.

Δειτε Επισης

DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων