Κωνσταντίνος Ηρόδοτου: Όχι στην αύξηση των επιτοκίων

InBusinessNews  06/12/2021 11:38
Κωνσταντίνος Ηρόδοτου: Όχι στην αύξηση των επιτοκίων

Κωνσταντίνος Ηρόδοτου: Όχι στην αύξηση των επιτοκίων

InBusinessNews  06/12/2021 11:38

Εκτόξευση 400% παρουσίασαν σε ετήσια βάση οι αναδιαρθρώσεις το εξάμηνο του 2021, φτάνοντας στα €1,4 δισεκατομμύρια, δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου, ο οποίος τάχθηκε κατά της αύξησης των επιτοκίων, καθώς το φαινόμενο της αύξησης του πληθωρισμού είναι παροδικό και συνεπώς μια αύξηση επιτοκίων θα έπληττε περαιτέρω επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στο πλαίσιο της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022, ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι κατά το εξάμηνο του 2020 οι αναδιαρθρώσεις ανήλθαν σε €270 εκατ., ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2021, δηλαδή μετά τη λήψη του ευρύτατου μορατόριουμ καταβολής δόσεων το τέλος του 2020 ανήλθαν σε €1,4 δισ., προσθέτοντας πως αυτό έγινε έπειτα από τις παραινέσεις και παρεμβάσεις της ΚΤΚ προς τις τράπεζες.

«Για τόσα δάνεια αποφεύχθηκε η μετατροπή τους σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) και τόσες επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατάφεραν να διατηρήσουν εξυπηρετούμενα τα δάνειά τους, είναι μια σημαντική επιτυχία πέραν της επιτυχίας του μορατόριουμ», είπε, εξηγώντας πως οι αναδιαρθρώσεις αυτές δεν αφορούν μόνο τα δάνεια, που τέθηκαν στο μορατόριουμ.

Εξάλλου, σε σύντομη δήλωσή του κατόπιν της συνεδρίας, ο κ. Ηροδότου είπε πως η συνετή οικονομική πολιτική θα πρέπει να συνεχιστεί λόγω της αβεβαιότητας γύρω από τη πανδημία και λόγω των νέων μεταλλάξεων.

«Όπως όλοι γνωρίζουμε είμαστε ενώπιον ενός καινούργιου κύματος και άρα η σύνεση στα μέτρα πρέπει να συνεχίσει», είπε.

Μεταβατικός ο πληθωρισμός

Για την ανοδική τάση του πληθωρισμού, ο κ. Ηροδότου παρέθεσε τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι ο πληθωρισμός θα διαγράψει μια «καμπούρα» (humped shape) για να κορυφωθεί το 2022, μια ανοδική πορεία που, όπως εξήγησε, δεν οφείλεται στην ζήτηση, αλλά στις καθυστερήσεις στην αλυσίδα προσφοράς (supply-side bottlenecks), η οποία ακόμη να ανακάμψει από την πανδημία του COVID.

«Αν λόγω χαμηλής προσφοράς αυξήσουμε τα επιτόκια την ώρα, που τα εργοστάσια ενισχύουν την παραγωγή τους θα πλήξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με περαιτέρω αυξήσεις», πρόσθεσε.

Για το ποσοστό των ΜΕΔ, ο κ. Ηροδότου είπε πως ο δείκτης ΜΕΔ έναντι των συνολικών δανείων από το 27,9% στον Δεκέμβριο του 2019, προ πανδημίας δηλαδή, υποχώρησε τον Ιούνιο του 2021 στο 17,4% και σε €4,6 δισ. σε απόλυτους αριθμούς.

Τόνισε πως η πίεση για περαιτέρω μείωση των ΜΕΔ συνεχίζεται από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, αφού ο μέσος όρος του δείκτη ΜΕΔ στην Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει γύρω στο 2%.

Σημείωσε δε πως η πρόοδος στην μείωση των ΜΕΔ δεν είναι ενιαία από όλες τις τράπεζες. «Κυρίως μία τράπεζα κατάφερε να μειώσει με επιτυχία τα ΜΕΔ για τις υπόλοιπες τράπεζες γίνονται παραινέσεις από εμάς για να τα μειώσουν», είπε.

Διαβάστε ακόμη: 

Πρόσω ολοταχώς για ένα ανθρωποκεντρικό ψηφιακό μετασχηματισμό

Γ. Παντελή: Κίνητρο για επενδύσεις η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης

Δυσβάστακτο το κόστος για σπίτια και διαμερίσματα (πίνακες)

Φίλιππος Πατσαλής: Το μεγαλύτερο επιστημονικό μου επίτευγμα

Τα νέα brands στο Metropolis Mall

Ο Μιχάλης Ανδρέου μιλά για τον Ρένο Ανδρέου

€16,3 δισ σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων

Για τις Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων (ΕΕΠ), στις οποίες έχουν μεταφερθεί ΜΕΔ ονομαστικής αξίας €16,3 δισ, με την πραγματική αξία, όπως είπε, να είναι πολύ πιο χαμηλή, ο κ. Ηροδότου είπε ότι τα δάνεια αυτά συνεχίζουν να βρίσκονται στην οικονομία για να προσθέσει ωστόσο ότι το ότι μεταφέρθηκαν στις ΕΕΠ χωρίς να υπάρχει εποπτική πίεση για μείωσή τους και πίεση στα κεφάλαια, δίνει περισσότερο χρόνο για παροχή λύσεων στους δανειολήπτες.

«Εξ ου υπάρχει πολύ περισσότερος χρόνος για να βρεθούν λύσεις», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ηροδότου είπε ότι η ΚΤΚ δίνει παράταση στις τράπεζες στη διαχείριση των ακινήτων, που έχουν στους ισολογισμούς τους, έτσι ώστε να μη διαταραχθεί η αγορά ακινήτων.

Είπε εξάλλου πως στις ΕΕΠ έχουν μεταφερθεί ακίνητα συνολικής αξίας €9 δισ.

«Η ΚΤΚ είναι η ΟΥΕΦΑ»

Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Ηροδότου χρησιμοποίησε ποδοσφαιρικούς όρους, για τα θέματα κατά του ξεπλύματος και του ανοίγματος λογαριασμών, λέγοντας πως η ΚΤΚ είναι η ΟΥΕΦΑ υπό τον όρο ότι εφαρμόζει κοινές ευρωπαϊκές οδηγίες και όχι δικές της οδηγίες.

«Δε υπάρχουν ειδικοί κανονισμοί από την ΚΤΚ. Η ΚΤΚ πλέον είναι η ΟΥΕΦΑ, συμμετέχουμε στην έκδοση κανονισμών, που εκδίδονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών ή τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και τους φέρνουμε στη χώρα μας. Αν μια ποδοσφαιρική ομάδα δεν παίζει καλά επειδή ταλαιπωρεί τον κόσμο επειδή παίρνει έξι μήνες (να ανοίξει ένα λογαριασμό) δεν φταίει η ΟΥΕΦΑ, φταίει ο προπονητής (οι Εκτελεστικοί διευθυντές) ή και το Διοικητικό Συμβούλιο», είπε εξηγώντας ότι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί μιλούν για προσέγγιση στη βάση του ρίσκου για κάθε περίπτωση (risk-based approach) και ανάλογα με το ρίσκο να γίνεται η δέουσα επιμέλεια.

Σημείωσε δε ότι ευθύνη φέρουν και οι παροχείς υπηρεσιών, που φέρνουν πελάτες στις τράπεζες. «Το γραφείο οφείλει να κάνει μια δέουσα επιμέλεια, με τη διαφορά ότι στις τράπεζες αν δεν γίνει ορθός έλεγχος θα πέσει πρόστιμο. Οι παροχείς υπηρεσιών αφήνουν το μπαλάκι στις τράπεζες», πρόσθεσε.

Επισήμανε περαιτέρω ότι η ΚΤΚ έκανε έλεγχο σε τράπεζα βάσει δημοσιευμάτων, προσθέτοντας ότι υπήρξε καθυστέρηση στις αποφάσεις της ΚΤΚ επειδή η τράπεζα έλαβε νομικά μέτρα και για αυτό υπήρξε καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση της απόφασης εκ μέρους της ΚΤΚ.

Αγορές κυπριακών ομολόγων ύψους €5,6 δισ.

 Σε σχέση με τα προγράμματα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ μέσω του συμβατικού προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων και του εκτάκτου προγράμματος πανδημίας (PEPP), ο κ. Ηροδότου είπε πως το PEPP λήγει τον Μάρτιο του 2022, με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ να συνέρχεται στα μέσα Δεκεμβρίου για τη λήψη αποφάσεων, προσθέτοντας στον ισολογισμό της ΚΤΚ βρίσκονται κυπριακά ομόλογα ύψους €5,6 δισ. που έχουν αγοραστεί από τις δευτερογενείς αγορές.

Λέγοντας ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων έχουν οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων, ο κ. Ηροδότου είπε πως «εναπόκειται στο ΥΠΟΙΚ να κάνει την αξιολόγηση πόσο ενδεχομένως θα επηρεαστούν οι αποδόσεις μετά τον Μάρτιο και με το πρόγραμμα που υπάρχει να πορευθεί ανάλογα».

Άνευ αντικειμένου ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών

Απαντώντας σε επικρίσεις του ΑΚΕΛ σχετικά με τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών, που είχε συζητηθεί  από τα τέλη του 2019 είπε πως η ΚΤΚ έτρεξε τον μηχανισμό και τη διαβούλευση με την ΕΚΤ, αλλά στη συνέχεια τροποποιήθηκε ο νόμος, έγινε αναφορά στον Ανώτατο το οποίο ενέκρινε τον νόμο.

«Είχαμε ξεκινήσει τη διαβούλευση, αλλά η τροποποίηση της νομοθεσίας πέρασε, και μετά ήρθε η απόφαση του Ανωτάτου και είμαστε άνευ αντικειμένου», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου της Επιτροπής για την εκκαθάριση της Λαϊκής, ο κ. Ηροδότου είπε πως η ΚΤΚ υπέβαλε στο Δικαστήριο τον Ιανουάριο την αίτηση εκκαθάρισης της Λαϊκής και πρότεινε εκκαθαριστή, για προσθέσει πως υπήρξαν ενστάσεις οι οποίες θα πρέπει να εκδικαστούν κάτι που οδηγεί σε καθυστερήσεις

Επικίνδυνα τα κρυπτονομίσματα

Τέλος σε ερώτηση για τα κρυπτονομίσματα, ο κ. Ηροδότου είπε πως είναι πολύ επικίνδυνα αφού ο κόσμος δεν μπορεί να εξετάσει και δεν αντιλαμβάνεται την πραγματική του αξία, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα «κερδοσκοπικό περιουσιακό στοιχείο». Πρόσθεσε πως έχει δοθεί κατεύθυνση στις τράπεζες να έχουν υπόψη τους ότι τα κρυπτονομίσματα ενέχουν σημαντικό ρίσκο σημειώνοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχει νομική βάση για να βγει οποιαδήποτε σχετική οδηγία.΄

Προβλήματα για στοιχειοθέτηση σε δάνεια συνεργατισμού

 Εξάλλου, ο κ. Ηροδότου είπε πως η ΚΤΚ προσπαθεί να βρει λύση στο θέμα ειδοποίησης δανειοληπτών με πληρέστερη ενημέρωση για τα θέματα του δανεισμού τους και έχει κάνει κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών. Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχουν πρακτικά προβλήματα τα οποία πηγάζουν κυρίως από τα παλιά δάνεια του Συνεργατισμού που αρκετά ή τα πλείστα από αυτά δεν έχουν την αναγκαία στοιχειοθέτηση σε σχέση με το ύψος του αρχικού δανείου, τους τόκους ή τις όποιες επιβαρύνσεις από καθυστερήσεις.

Απαντούσε σε αναφορές του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος είπε πως το κόμμα εξετάζει το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης έτσι ώστε οι τράπεζες να συνοδεύουν ειδοποιήσεις δανειοληπτών για λήψη μέτρων με πληρέστερη πληροφόρηση και για το υπόλοιπο του δανείου τους (αρχικό ύψος δανείου, ύψος αποπληρωμής, τόκοι και επιβαρύνσεις) και όχι μια απλή αναφορά του υπολοίπου.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας