Τα δύο μέτρα που έφεραν τις δυνατότητες των τραπεζών στα όρια

Τη διαβεβαίωση ότι ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου θα συνεχίσει να διασφαλίζει τα συμφέροντα του τραπεζικού συστήματος, διατηρώντας ανοικτό διάλογο με το κράτος, τους κοινωνικούς φορείς και τους υπόλοιπους συνεργάτες, έδωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου Πανίκος Νικολάου, εκφράζοντας παράλληλα λύπη για την αδικαιολόγητα αρνητική κριτική, όπως είπε, που δέχονται οι τράπεζες από μερίδα πολιτικών κομμάτων.

Στην ομιλία του κατά τη σημερινή Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, ο κ. Νικολάου εξέφρασε περηφάνια για τον κλάδο, καθότι όπως υπογράμμισε, επιχειρήσεις και νοικοκυριά αντιλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μοιράζονται τις αγωνίες και τις δυσκολίες τους, και αναγνώρισαν ότι εξετάζουν τις ανάγκες τους με γνήσιο ενδιαφέρον. «Μας ενδιαφέρει η διασφάλιση των συμφερόντων της συντριπτικής πλειοψηφίας των πελατών μας που πληρώνουν τα δάνεια τους και εμπιστεύονται τις κυπριακές τράπεζες για τις καταθέσεις τους», υπογράμμισε.

Ο Πανικός Νικολάου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις συνέργειες στις οποίες Κυβέρνηση και τράπεζες προχώρησαν όλο αυτό το διάστημα, τις οποίες και χαρακτήρισε  επωφελείς για την κοινωνία.

«Οι δύο αποφάσεις για αναστολή των διαδικασιών εκποίησης αρχικά μέχρι τις 18 Ιουνίου και έπειτα μέχρι τις 31 Αυγούστου επισφραγίζουν την έμπρακτη κατανόησή μας στο πρόβλημα. Μαζί, και η απόφαση για αναστολή των διαδικασιών εκποίησης κύριας κατοικίας για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Τα δύο αυτά μέτρα έφτασαν τις δυνατότητές μας στα όρια», υπογράμμισε.

Ακολουθεί πιο κάτω αυτούσια η ομιλία του Προέδρου Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου Πανίκου Νικολάου κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση Συνδέσμου:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αξιότιμε κ. Διοικητή,

Αγαπητά μέλη, Συνάδελφοι, Φίλες και φίλοι,

Αν και η κατάσταση είναι ελαφρώς βελτιωμένη δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Οι επιπτώσεις από την πανδημία στον τραπεζικό κλάδο όπως και στην οικονομία στο σύνολό της είναι εμφανείς και συνεχίζουν ακόμη.

Επιχειρήσεις δοκιμάζουν τις αντοχές τους. Οι εργαζόμενοι καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες σε συνθήκες πίεσης και οι πελάτες καλούνται να λειτουργήσουν διαφορετικά, αλλάζοντας τις συνήθειές τους για να εξυπηρετηθούν απρόσκοπτα.

Σε αυτήν την κατάσταση οι τράπεζες στάθηκαν απέναντι σε μια διπλή πρόκληση με ιδιαίτερη επιτυχία. Αφενός, έπρεπε οι ίδιες να προσαρμοστούν και αφετέρου έπρεπε να πείσουν εργαζομένους και πελάτες για τη σωστή διαχείρισή τους σε συνθήκες υγείας και ασφάλειας, αλλά και να τους εκπαιδεύσουν για τη ψηφιακή εποχή που ήδη έχει ξεκινήσει.

Αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος για τον κλάδο μας. Γιατί τα όσα περιγράφω αντιμετωπιστήκαν από εσάς, τα μέλη, με σοβαρότητα και με ευαισθησία. Όλο αυτό το διάστημα επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατάλαβαν ότι μοιραζόμαστε τις αγωνίες και τις δυσκολίες τους και αναγνώρισαν ότι εξετάζουμε τις ανάγκες τους με γνήσιο ενδιαφέρον.

Πέραν από την επιτυχία μας στη λειτουργία των εργασιών μας, με σύμπνοια και στενή συνεργασία, πήραμε μια σειρά από μέτρα που ανακούφισαν σημαντικά την οικονομία και την κοινωνία: Οι δύο αποφάσεις για αναστολή των διαδικασιών εκποίησης αρχικά μέχρι τις 18 Ιουνίου και έπειτα μέχρι τις 31 Αυγούστου επισφραγίζουν την έμπρακτη κατανόησή μας στο πρόβλημα. Μαζί, και η απόφαση για αναστολή των διαδικασιών εκποίησης κύριας κατοικίας για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Τα δύο αυτά μέτρα έφτασαν τις δυνατότητές μας στα όρια.

Η απότομη αύξηση στις διαδικτυακές συναλλαγές εξαιτίας των περιορισμών δεν μας βρήκε απροετοίμαστους. Αντιθέτως, προχωρήσαμε με ενίσχυση των υφιστάμενων υπηρεσιών για ανέπαφες συναλλαγές, συντείνοντας, έτσι, στην κοινή προσπάθεια.

Παρείχαμε δωρεάν υπηρεσίες, άμεσης εξυπηρέτησης, για άτομα που δεν είχαν τραπεζικό λογαριασμό ή και κάρτα για χρήση του ΑΤΜ ή λογαριασμό συνδεδεμένο με αριθμό ΙΒΑΝ.

Κυβέρνηση και τράπεζες όλο αυτό το διάστημα προχωρήσαμε σε μια σειρά από επωφελείς για την κοινωνία συνέργειες:

•  Ένα ιστορικό βήμα έγινε με τη Συνομολόγηση Μνημονίου Συναντίληψης με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής για εισαγωγή της ψηφιακής υπογραφής.

•  Η επικοινωνία μας με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και το Υπουργείο Οικονομικών ήταν συνεχής, εποικοδομητική και σε φιλικό επίπεδο. Στόχο είχε την εφαρμογή μέτρων, με κυριότερο αυτό της εννιάμηνης αναστολής δόσεων.

•  Προσφέραμε στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης. Εξασφαλίσαμε ιατρικό εξοπλισμό. Μεταξύ άλλων συνδράμαμε στην περαιτέρω αναβάθμιση των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ, με δωρεά αναπνευστήρων. Σε ό,τι αφορά την Παιδεία παρείχαμε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Ανάμεσα σε άλλα, διευθετήσαμε πάνω από 1000  υπολογιστές για μαθητές και μαθήτριες ενισχύοντας έτσι την προσπάθεια του αρμόδιου Υπουργείου για εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης στο δημόσιο.

•  Η συμβολή μας ήταν μεγάλη σε κοινωνικό επίπεδο. Ο άψογος συντονισμός των ενεργειών μας με Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς για στήριξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων ανακούφισε σημαντική μερίδα του πληθυσμού.

Φίλες και φίλοι,

Σε όλο αυτό το διάστημα, λειτουργούμε με διαφάνεια και αμεροληψία τηρώντας τον απαραίτητο σεβασμό στην πολιτική εξουσία, αλλά και στους διακριτούς μας ρόλους.  Συνειδητά οι τράπεζες του τόπου και οι επικεφαλής τους, αποφύγαμε κάθε εμπλοκή στην πολιτική συζήτηση. Μείναμε προσηλωμένοι στον κοινό σκοπό να λειτουργήσουμε κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό εποικοδομητικά και προς όφελος της οικονομίας. Σε κάθε περίσταση και με κάθε ευκαιρία διαβεβαιώνουμε τη βούληση και την αποφασιστικότητά μας για υιοθέτηση κάθε δυνατής επιλογής στο επίπεδο εποπτικού, κανονιστικού και νομοθετικού πλαισίου.

Με λυπεί που παρά τις πολλές και σημαντικές ενέργειες στις οποίες προβήκαμε, οι τράπεζες δέχτηκαν αδικαιολόγητα αρνητική κριτική από μερίδα πολιτικών κομμάτων για θέματα που σε άλλες προηγμένες χώρες θεωρούνται αυτονόητα. Με σύνεση αποφύγαμε την αντιπαράθεση. Επιλέγουμε τη σύνεση και τη συναίνεση γιατί μας ενδιαφέρει πρωτίστως να επικεντρωθούμε στον στόχο μας για ομαλή έξοδο της οικονομίας από την κρίση. Μας ενδιαφέρει η διασφάλιση των συμφερόντων της συντριπτικής πλειοψηφίας των πελατών μας που πληρώνουν τα δάνεια τους και εμπιστεύονται τις κυπριακές τράπεζες για τις καταθέσεις τους.

Αγαπητές και αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σας διαβεβαιώ ότι όπως στο παρελθόν έτσι και φέτος και κάθε χρόνο, ο Σύνδεσμος θα διασφαλίζει τα συμφέροντα του τραπεζικού συστήματος διατηρώντας ανοικτό διάλογο με κράτος, κοινωνικούς φορείς και συνεργάτες.

Ο κόσμος αλλάζει και εμείς αλλάζουμε μαζί του. Η δημογραφία και τεχνολογία δημιουργούν νέα δεδομένα. Νέοι κανόνες, νέες συνήθειες προϋποθέτουν την προσαρμοστικότητά μας. Προϋποθέτουν αναβάθμιση των ανθρώπων μας. Αλλαγή της εργασιακής μας κουλτούρας. Καλλιέργεια νέων γνώσεων και δεξιοτήτων. Η εξέλιξη θα είναι συλλογικό έργο που θα έρθει με ενίσχυση της ανθεκτικότητάς μας και της σκληρής δουλειάς.

Η συνέχιση της εξαίρετης συνεργασίας που έχουμε μεταξύ μας είναι η βάση για να στοχεύσουμε ακόμα πιο ψηλά.

Σας ευχαριστώ

Δειτε Επισης

«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας