Νέους «γάμους» τραπεζών βλέπει ο CEO της Τράπεζας Κύπρου

Ένας νέος γύρος ενοποίησης του κυπριακού τραπεζικού κλάδου θα μπορούσε να ξεκινήσει στο νησί σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου Πανίκου Νικολάου στο Bloomberg.

Ο CEO του μεγαλύτερου τραπεζικού ιδρύματος της χώρας επισημαίνει ότι η Τράπεζα Κύπρου θα έχει πιθανότατα ρόλο σε οποιαδήποτε σχετική πρωτοβουλία.

Ενώ, η τράπεζα με έδρα τη Λευκωσία, δεν αξιολογεί επί του παρόντος συγκεκριμένους στόχους, «ως ο μεγαλύτερος δανειστής στο νησί, θα προχωρήσουμε εάν υπάρξει ευκαιρία», είπε ο κύριος Νικολάου.

Μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων

Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της Τράπεζας Κύπρου, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, «αποδεικνύουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο για να εκπληρώσουμε αυτά που υποσχεθήκαμε: να θέσουμε εκτός κινδύνου την τράπεζα και να μειώσουμε το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο μέχρι το τέλος του 2022», δήλωσε ο κύριος Νικολάου.

Το 2014, η έκθεση της κυπριακής τράπεζας σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν στο αποκορύφωμά της.

Έκτοτε η έκθεσή της έχει μειωθεί κατά 89% σε 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ ο δείκτης NPE έχει μειωθεί κατά 48 ποσοστιαίες μονάδες.

Η τράπεζα θέλει να συνεχίσει να εξετάζει στρατηγικές για την επιτάχυνση της μείωσης κινδύνων, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και οι περαιτέρω πωλήσεις χαρτοφυλακίων, είπε ο Νικολάου. Η Τράπεζα Κύπρου ολοκλήρωσε το πρώτο εξάμηνο το project Helix 2 για την πώληση επισφαλών δανείων 1,3 δισ. ευρώ και η επόμενη φάση, το Helix 3 αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους,

Η τράπεζα Κύπρου μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αξιοποιώντας «τις δικές μας πρωτοβουλίες και τα δικά μας εργαλεία», είπε ο Νικολάου, αντί να καταφύγει σε σχέδια που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση, όπως το σχέδιο «Ηρακλής» στην Ελλάδα.

Με την κυπριακή τραπεζική αγορά να περιορίζεται από το μέγεθός της, η Τράπεζα Κύπρου στοχεύει να επιτύχει τους νέους στόχους δανεισμού αναζητώντας νέες ευκαιρίες διεθνώς, εστιάζοντας στον τομέα της ναυτιλίας, σημείωσε ο Νικολάου. Το πρώτο εξάμηνο του 2021, η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε παροχή χρηματοδοτήσεων ύψους 63 εκατομμύρια ευρώ στον κλάδο, πρόκειται για αύξηση κατά 14,5% σε ετήσια βάση.

Πηγή: Bloomberg

Δειτε Επισης

DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων