Wall Street: Τέλος στο σερί των ρεκόρ

Υποχώρησαν την Τρίτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street στο άσχημο κλίμα που διαμόρφωσαν τα απογοητευτικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και ενώ το εντυπωσιακό σερί των πέντε διαδοχικών ρεκόρ που σημείωσαν ο βιομηχανικός Dow Jones και ο ευρύτερος S&P 500 τροφοδότησε τη διάθεση των επενδυτών για ρευστοποιήσεις με στόχο την κατοχύρωση κερδών.

Την επενδυτική προσοχή μονοπώλησαν σήμερα τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και την βιομηχανική παραγωγή. 

Οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν σημαντικά τον Ιούλιο καθώς οι ανησυχίες για τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα περιόρισαν την δραστηριότητα, ενώ και η δημοσιονομική στήριξη από την κυβέρνηση έχει πλέον εξαντληθεί.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση κατά 1,1% τον προηγούμενο μήνα, μετά την απροσδόκητη άνοδο κατά 0,6% που εμφάνισαν τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Η μέτρηση είναι πολύ χειρότερη από την εκτίμηση των οικονομολόγων, που προέβλεπαν μείωση μόλις 0,3%.

Χωρίς τις πωλήσεις οχημάτων, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,4%, ενώ εξαιρουμένων και των καυσίμων, η μείωση ήταν 0,7%.

Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 0,9% τον Ιούλιο μετά την αναθεωρημένη άνοδο του Ιουνίου κατά 0,2%, όπως ανακοίνωσε η Federal Reserve. Η τελευταία μέτρηση είναι η υψηλότερη από τον περασμένο Μάρτιο και ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση 0,5% σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal. 

Η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας ενισχύθηκε στο 76,1% τον Ιούλιο που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της πανδημίας το περασμένο έτος.

Δείκτες – Στατιστικά 

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 282,12 μονάδες ή -0,79% και έκλεισε στις 35.343,28 μονάδες, ενώ στα χαμηλά της ημέρας έφτασε να χάνει σχεδόν 500 μονάδες. 

Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 31,63 μονάδες ή -0,71% στις 4.448,08 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 137,58 μονάδες ή -0,93% στις 14.656,18 μονάδες.  

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones επτά έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 22 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημείωσε η Merck με κέρδη 0,90 δολ. ή σε ποσοστό 1,15% στα 78,83 δολ. και ακολούθησαν UnitedHealth Group  στα 421,78 δολ. με άνοδο 1,10% και Johnson & Johnson στα 179,47 δολ. με κέρδη 0,92%.  

Τις μεγαλύτερες απώλειες γνώρισαν οι Home Depot (-4,27%), Boeing (-2,99%) και Caterpillar (-4,27%).

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις ο κολοσσός της λιανικής Walmart Inc. ανακοίνωσε ισχυρότερα των εκτιμήσεων οικονομικά αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο του έτους και αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του για την πορεία των πωλήσεων. 

Η Home Depot Inc. επίσης κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη της το τελευταίο τρίμηνο, ωστόσο οι συγκρίσιμες πωλήσεις της εταιρείας προϊόντων οικιακής βελτίωσης έχασαν τις προβλέψεις. 

Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν και οι ανησυχίες για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού. Η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει ότι οι περισσότεροι εμβολιασμένοι Αμερικανοί θα πρέπει να λάβουν μια ενισχυτική δόση του εμβολίου περίπου οκτώ μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. 

Δειτε Επισης

«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας