ΕΚΚ: Πρόστιμο €40.000 στην London Capital Group

Το Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, στη συνεδρία του ημερομηνίας 5 Απριλίου 2021, αποφάσισε την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους €40.000 στην ΚΕΠΕΥ London Capital Group (Cyprus) Ltd για μη συμμόρφωση με το άρθρο 16(2) του Κανονισμού (ΕΕ) 596/2014 για την κατάχρηση της αγοράς, ως περαιτέρω εξειδικεύεται στα άρθρα 2 και 3(8) του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2016/957 για τη συμπλήρωση του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014, καθότι δεν διατηρεί αποτελεσματικές ρυθμίσεις και διαδικασίες εντοπισμού και αναφοράς ύποπτων εντολών και συναλλαγών, οι οποίες να διασφαλίζουν και την παρακολούθηση αυτών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΚΚ, ειδικότερα η Εταιρεία δεν διατηρεί τις πληροφορίες που τεκμηριώνουν την ανάλυση που διενέργησε σε σχέση με εξετασθείσες συναλλαγές που εκτέλεσε, για τις οποίες είχαν εμφανιστεί ειδοποιήσεις (alerts), που θα μπορούσαν να συνιστούν κατάχρηση προνομιακής πληροφορίας, χειραγώγηση της αγοράς ή απόπειρα κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας ή χειραγώγησης της αγοράς, καθώς και τους λόγους για τους οποίους δεν υπέβαλε Suspicious Transactions and Orders Report (STOR) στην ΕΚΚ, ως αρμόδια αρχή.

Για τον καθορισμό του ύψους του διοικητικού προστίμου, η ΕΚΚ έλαβε υπόψη της τους ακόλουθους παράγοντες: i. Τη σοβαρότητα που αποδίδει ο νομοθέτης σε παραβάσεις αυτού του είδους, η οποία αντικατοπτρίζεται από το ύψος του διοικητικού προστίμου που προβλέπεται στον περί Κατάχρησης της Αγοράς Νόμο του 2016 για τέτοιες παραβάσεις. ii. Την κεντρική σημασία που αποδίδεται στη διατήρηση αρχείων, αναφορικά με αναλύσεις που διενεργήθηκαν για ύποπτες εντολές και συναλλαγές χωρίς να καταλήξουν σε STOR, για τον εντοπισμό πράξεων κατάχρησης της αγοράς, για σκοπούς απόδειξης της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του Κανονισμού 596/2014 και διευκόλυνσης της ΕΚΚ στην εκτέλεση των καθηκόντων της. iii. Ως μετριαστικό παράγοντα, το γεγονός ότι η Εταιρεία δεν έχει υποπέσει σε οποιαδήποτε όμοια παράβαση στον παρελθόν.

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»