Εκτοξεύθηκαν και κατέγραψαν ιστορικό ρεκόρ τα νέα στεγαστικά δάνεια

InBusinessNews  02/08/2021 11:25
Εκτοξεύθηκαν και κατέγραψαν ιστορικό ρεκόρ τα νέα στεγαστικά δάνεια

Εκτοξεύθηκαν και κατέγραψαν ιστορικό ρεκόρ τα νέα στεγαστικά δάνεια

InBusinessNews  02/08/2021 11:25

Στα €114 εκατομμύρια ανήλθαν τα καθαρά νέα δάνεια για αγορά κατοικίας τον Ιούνιο, φτάνοντας σε νέο ιστορικό μηνιαίο ρεκόρ από τον Δεκέμβριο του 2014, όταν η Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε να καταγράφει στοιχεία.

Τα στεγαστικά δάνεια ωθούνται από το κυβερνητικό σχέδιο επιδότησης επιτοκίων.

Εξάλλου, με βάση τα στοιχεία της ΚΤΚ, τα συνολικά νέα δάνεια τον Ιούνιο συνέχισαν την ανοδική πορεία, ωθούμενα ανοδικά τόσο από τα καθαρά νέα δάνεια όσο και από τις αναδιαρθρώσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα, τα συνολικά νέα δάνεια τον Ιούνιο ανήλθαν σε €674,5 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα καθαρά νέα δάνεια ανήλθαν σε €291,7 εκατ. και τα δάνεια που έτυχαν αναδιάρθρωσης ανήλθαν στα €383,9 εκατ. 

Όσον αφορά τα καθαρά νέα δάνεια, τη μερίδα του λέοντος είχαν τα δάνεια για αγορά κατοικίας με €113,7 εκατ. και ακολούθησαν τα εταιρικά δάνεια πάνω του €1 εκατ. με €100,3 εκατ. Τα νέα δάνεια μέχρι €1 εκατ. τον Ιούνιο ανήλθαν σε €50,5 εκατ., ενώ τα νέα καταναλωτικά και άλλα δάνεια ανήλθαν σε €13,4 εκατ. και €12,8 εκατ. αντίστοιχα.

Όσον αφορά τα αναδιαρθρωμένα δάνεια, η συντριπτική πλειοψηφία προήλθε από αναδιαρθρώσεις εταιρικών δανείων πέραν του €1 εκατ. κα ανήλθαν τον Ιούνιο σε €273,4 εκατ. Ακολούθησαν οι αναδιαρθρώσεις στεγαστικών δανείων με €58,2 εκατ. και οι αναδιαρθρώσεις δανείων μέχρι €1 εκατ. με €50,5 εκατ.

Τέλος, οι αναδιαρθρώσεις καταναλωτικών δανείων τον Ιούνιο διαμορφώθηκαν στα €6,4 εκατ. και των άλλων δανείων σε €4,1 εκατ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΚΤ, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, παραχωρήθηκαν συνολικά €1,39 δισεκατομμύρια καθαρά νέα δάνεια, παρουσιάζοντας αύξηση 4,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Τα επιτόκια 

Εξάλλου, αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, παράμειναν τα επιτόκια για καταθέσεις νοικοκυριών τον Ιούνιο, ενώ ανοδικά κινήθηκε το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,07%, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, το αντίστοιχο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες παρουσίασε αύξηση στο 0,12%, σε σύγκριση με 0,04% τον προηγούμενο μήνα.

Όσον αφορά τα επιτόκια των δανείων, το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια κατέγραψε άνοδο στο 3,14%, σε σύγκριση με 2,88% τον προηγούμενο μήνα, ενώ αντίθετα, το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας υποχώρησε στο 2,13%, σε σύγκριση με 2,19% τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, το επιτόκιο, που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκ. μειώθηκε στο 3,20%, σε σύγκριση με 3,22% τον προηγούμενο μήνα. Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκ. σημείωσε αύξηση στο 3,16%, σε σύγκριση με 2,81% τον προηγούμενο μήνα.

Για να δείτε αναλυτικά πατήστε ΕΔΩ

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας