Μειώνεται το χρέος των νοικοκυριών

Στα €36,9 δισεκατομμύρια και στα €19,6 δισ. ανήλθε στο τέλος Μαρτίου το χρέος των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών και των νοικοκυριών αντίστοιχα, στο πρώτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τους τριμηνιαίους χρηματοοικονομικούς, που δημοσιοποίησε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Ειδικότερα, το χρέος των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών (το σύνολο του παθητικού σε δάνεια και χρεόγραφα (εξαιρουμένων ποσών μεταξύ εταιρειών του ίδιου τομέα) στο τέλος Μαρτίου ανήλθε στα €36,9 δισ. με το δείκτη χρέους έναντι του ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο 178% του ΑΕΠ), σημειώνοντας οριακή αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σημειώνεται ωστόσο ότι σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016 ο δείκτης χρέους των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών παρουσιάζει αισθητή μείωση που αγγίζει το 34%.

Το αντίστοιχο ενεργητικό των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών ανήλθε στο τέλος Μαρτίου στα €63,7 δισ. με αναλογία 16% σε μετρητά και καταθέσεις, 5% σε δάνεια, 1% σε χρεόγραφα, 49% σε μετοχές και 29% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Το ενεργητικό των νοικοκυριών σε χρηματοοικονομικά μέσα ανήλθε στο τέλος Μαρτίου 2021 στα €54,8 δισ., εκ των οποίων το 61% αφορά μετρητά, καταθέσεις και δάνεια, 2% αφορά χρεόγραφα, 20% μετοχές και 17% λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία. 

Το χρέος τους ανήλθε στο τέλος Μαρτίου 2021 στα 19,6 δισ. ευρώ με τον σχετικό δείκτη χρέους να βρίσκεται στο 95% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), παρουσιάζοντας μικρή αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. 

Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016 ο δείκτης χρέους των νοικοκυριών παρουσιάζει αισθητή μείωση, που αγγίζει το 22%.

Παράλληλα, το ενεργητικό των ασφαλιστικών εταιρειών όσον αφορά αμιγώς χρηματοοικονομικά μέσα σημείωσε πολύ μικρή μείωση και ανήλθε στα €3,9 δισ. ευρώ και είναι κατανεμημένο ως εξής: 10% σε μετρητά και καταθέσεις, 3% σε δάνεια, 26% σε χρεόγραφα, 49% σε μετοχές και 12% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Αντίστοιχα, οι επενδυτικοί οργανισμοί διαθέτουν ενεργητικό σε χρηματοοικονομικά μέσα €6,6 δισ. επενδυμένο 5% σε μετρητά και καταθέσεις, 7% σε δάνεια και χρεόγραφα, 84% σε μετοχές και 4% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Τέλος, σύμφωνα με την ΚΤΚ, οι επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά μέσα των συνταξιοδοτικών ταμείων ανήλθαν στα €3,8 δισ. ευρώ και αφορούν κυρίως μετρητά και καταθέσεις σε ποσοστό 26%, 16% σε δάνεια, 3% σε χρεόγραφα, 42% σε μετοχές και 13% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Την έκδοση «Τριμηνιαίοι Χρηματοοικονομικοί Λογαριασμοί» για το τρίμηνο αναφοράς που λήγει τον Μάρτιο του 2021 μπορείτε να την βρείτε αναλυτικά ΕΔΩ.

Δειτε Επισης

Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται