Κ. Πετρίδης: Ζωτικός ο ρόλος και η συνεισφορά της ΕΚΚ

Καθοριστική στην πορεία της κυπριακής κεφαλαιαγοράς αποτέλεσε η ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ, καθώς ως μέλος της Ένωσης η Κύπρος απολαμβάνει σημαντικά πλεονεκτήματα, κυρίως ένα στέρεο νομικό πλαίσιο που εξελίσσεται ανάλογα με τις περιστάσεις, με τις προσπάθειες και τη συμβολή των ευρωπαϊκών φορέων και των κρατών μελών.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης απευθύνοντας χαιρετισμό στο πλαίσιο διαδικτυακού συνεδρίου για τα 25χρόνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, υπογραμμίζοντας πως η εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, οι νομικές πράξεις που ρυθμίζουν την προληπτική εποπτεία, τα συστήματα συλλογικών επενδύσεων και όλες τις πτυχές των κεφαλαιαγορών, έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη της αγοράς στην Κύπρο. «Η ένταξη στην Ένωση και η τήρηση ενός κοινού εγχειριδίου κανόνων, έχει δώσει στους επενδυτές σε ρυθμιζόμενες οντότητες της Κύπρου, όπως επιχειρήσεις επενδύσεων, ευκαιρίες και πρόσβαση στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είναι υψίστης σημασίας».

Παράλληλα, ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως μαζί με τα ευρωπαϊκά προνόμια έρχονται επίσης και υποχρεώσεις. «Το νομικό πλαίσιο χωρίς ισχυρή εποπτεία και επιβολή, δεν έχει καμία χρησιμότητα. Είναι σχεδόν αντιφατικό, αλλά μια ισχυρή κεφαλαιαγορά μπορεί να υπάρξει μόνο όταν όλοι παίζουν με τους ίδιους κανόνες, οι επενδυτές προστατεύονται και η δόλια ή παράνομη δραστηριότητα αποτρέπεται άμεσα και αποφασιστικά. Είναι αυτό τον ζωτικό ρόλο που έχει κληθεί να εκπληρώσει η ΕΚΚ, ένα έργο που δεν είναι καθόλου εύκολο. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν πολύ καλά αυτόν τον ζωτικό ρόλο της εποπτικής αρχής».

Αναφερόμενος στο όραμά του για το μέλλον της ΕΚΚ ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως η διαβλέπει την ΕΚΚ να συνεχίζει την πολιτική ανοικτής γραμμή επικοινωνίας με ανοιχτών θυρών με τους εποπτευόμενους φορείς, ώστε να υπάρχει καλή κατανόηση της εξελισσόμενης αγοράς αλλά και δυνατότητα παροχής της κατάλληλης καθοδήγησης. «Η εισαγωγή του κόμβου καινοτομίας, είναι μια επίδειξη αυτής της προοπτικής προσέγγισης από την ΕΚΚ».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως οι προσπάθειες για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, για τη διατήρηση υγιών δημόσιων οικονομικών, για την προώθηση μεταρρυθμίσεων όχι μόνο θα διατηρηθούν, αλλά θα ενισχυθούν.

Τέλος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Πρόεδρο της ΕΚΚ για τις συνεχείς προσπάθειές της για σχεδόν 10 χρόνια ως επικεφαλής της εποπτικής αρχής, όπου εργάστηκε άοκνα για την ίδρυση ενός σύγχρονου και ισχυρού επιβλέποντος.

 

Δειτε Επισης

DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων