Ολοκληρώθηκε το Project Helix 2: Πώς διαμορφώνεται η εικόνα των ΜΕΔ της Τράπεζας Κύπρου

H Bank of Cyprus Holdings Public Limited Company («BOC Holdings» και, μαζί με τις θυγατρικές της, το «Συγκρότημα») ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του Project Helix 2 (Χαρτοφυλάκια Α και Β).

Το Project Helix 2 αναφέρεται στην πώληση δανειακών χαρτοφυλακίων με συνολική μεικτή λογιστική αξία ύψους €1,339 εκατ. (εκ των οποίων €1,311 εκατ. αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια) («Χαρτοφυλάκια Α και Β»), τα οποία είναι εξασφαλισμένα με ακίνητα, σε επενδυτικά ταμεία συνδεδεμένα με την Pacific Investment Management Company LLC (“PIMCO”), η οποία είχε ανακοινωθεί στις 3 Αυγούστου 2020 και 18 Ιανουαρίου 2021.

Το καθαρό τίμημα πώλησης ανέρχεται σε περίπου €560 εκατ., από το οποίο ποσό ύψους περίπου €165 εκατ. έχει εισπραχθεί σε μετρητά μέχρι και την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Το υπόλοιπο ποσό είναι πληρωτέο σε τέσσερις δόσεις μέχρι και τον Δεκέμβριο 2025 χωρίς οποιουσδήποτε όρους. Το καθαρό τίμημα πώλησης αντικατοπτρίζει αναπροσαρμογές που προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από τις αποπληρωμές δανείων που εισπράχθηκαν επί των Χαρτοφυλακίων από την ημερομηνία αναφοράς, 30 Σεπτεμβρίου 2019. Το τίμημα δύναται να αυξηθεί περαιτέρω μέσω ενός μηχανισμού μεταβλητού τιμήματος (earnout), ο οποίος εξαρτάται από την απόδοση του κάθε Χαρτοφυλακίου.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) του συγκροτήματος στις 31 Μαρτίου 2021 ύψους 14.4% αυξάνεται σε 14.6% (αναπροσαρμοσμένος). Συνολικά, από την υπογραφή των συμφωνιών τον Αύγουστο 2020 για το Χαρτοφυλάκιο Α και τον Ιανουάριο 2021 για το χαρτοφυλάκιο Β και περιλαμβανομένης της μείωσης των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων, η συναλλαγή έχει αρνητική κεφαλαιακή επίδραση στον δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) του συγκροτήματος ύψους περίπου 50 μονάδων βάσης.

Μετά την ολοκλήρωση της, με την πλήρη πληρωμή του αναβαλλόμενου τιμήματος πώλησης και χωρίς να ληφθεί υπόψη οποιαδήποτε θετική επίδραση από τον μηχανισμό μεταβλητού τιμήματος (earnout), η συναλλαγή αναμένεται να έχει επιπρόσθετα θετική επίδραση στον δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) του συγκροτήματος ύψους περίπου 65 μονάδων βάσης, με αποτέλεσμα η συναλλαγή να έχει συνολικά θετική επίδραση στους κεφαλαιακούς δείκτες.

Η συναλλαγή αποτελεί ακόμα ένα ορόσημο στην επίτευξη ενός από τους στρατηγικούς στόχους του συγκροτήματος για βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου μέσω της μείωσης των ΜΕΔ. Το Project Helix 2 (Χαρτοφυλάκια Α και Β) μειώνει το ποσοστό ΜΕΔ προς δάνεια κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες από 25% σε 16% (αναπροσαρμοσμένο). Συνολικά, από το ανώτατό τους επίπεδο το 2014, τα ΜΕΔ έχουν μειωθεί κατά €13.3 δις ή 89% και ο δείκτης ΜΕΔ προς δάνεια κατά 47 ποσοστιαίες μονάδες, από 63% σε 16%, στην ίδια βάση.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
16α IN Business Awards: Σε εξέλιξη η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ