Ανακατάξεις στις συνθέσεις των Δεικτών του ΧΑΚ

InBusinessNews  18/06/2021 16:22
Ανακατάξεις στις συνθέσεις των Δεικτών του ΧΑΚ

Ανακατάξεις στις συνθέσεις των Δεικτών του ΧΑΚ

InBusinessNews  18/06/2021 16:22

Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) ανακοίνωσε διαφοροποιήσεις στις συνθέσεις των Δεικτών ΧΑΚ και διαφοροποίηση στους Συντελεστές Στάθμισης.

Αλλαγές στις Συνθέσεις των Δεικτών ΧΑΚ

Ειδικότερα σημειώνεται ότι εξέρχονται οι μετοχές των εταιρειών: α) Ch.Charilaou Group Plc, β) Toxotis Investments Public Ltd, γ) Mallouppas & Papacostas Ltd, από τις συνθέσεις του Γενικού Δείκτη και του Δείκτη Εναλλακτικής Αγοράς, καθώς και δ) A. Tsokkos Hotels Public Ltd από τις συνθέσεις του Γενικού Δείκτη, του Δείκτη Κύριας Αγοράς και του Δείκτη Ξενοδοχείων ΧΑΚ.

Οι διαφοροποιήσεις αυτές προκύπτουν βάσει του Κανόνα 4.3.1 των Βασικών Κανόνων Διαχείρισης και Υπολογισμού των Δεικτών ΧΑΚ που αναφέρεται στην περίπτωση αφαίρεσης μετοχής που διαπραγματεύεται με ειδικούς όρους διαπραγμάτευσης.

Διαφοροποίηση στους Συντελεστές Στάθμισης (Capping Factor)

Το ΧΑΚ, σε συνέχεια της ανακοίνωσης του ημερομηνίας 24 Μαΐου 2021, αναφέρει προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού και των συντελεστών της αγοράς, ότι σύμφωνα με τον Kανόνα 2.2 των Βασικών Κανόνων Διαχείρισης των Δεικτών ΧΑΚ, καθώς και λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα που ίσχυαν στις 11 Ιουνίου 2021, οι μετοχές που συμμετέχουν στο Γενικό Δείκτη του ΧΑΚ, των οποίων η βαρύτητα υπερβαίνει το 25%, θα σταθμίζονται στο 25% του Δείκτη.

Συνεπώς, η μετοχή της εταιρείας «Bank of Cyprus Holdings Plc» θα σταθμισθεί με συντελεστή στάθμισης (capping factor) 0,312398, αφού είναι η μοναδική μετοχή συμμετέχουσας εταιρείας που υπερβαίνει το 25% του Γενικού Δείκτη ΧΑΚ.

Επίσης μετοχές που συμμετέχουν στο Δείκτη Κύριας Αγοράς ΧΑΚ, των οποίων η βαρύτητα υπερβαίνει το 30% θα σταθμίζονται στο  30% του Δείκτη. Η μετοχή της εταιρείας  «Bank of Cyprus Holdings Plc» θα σταθμισθεί με συντελεστή στάθμισης (capping factor) 0,211510 ενώ, η μετοχή της εταιρείας «Hellenic Bank Public Company Ltd»,  θα σταθμισθεί με συντελεστή στάθμισης (capping factor) 1,092296 αφού, αυτές υπερβαίνουν το 30% του Δείκτη Κύριας Αγοράς ΧΑΚ.

Οι πιο πάνω αλλαγές τίθενται σε ισχύ από την Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας