Ελληνική: Ευκαιρία δανεισμού μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης

Σε συζητήσεις με την κυβέρνηση αναφορικά με τα σχέδια κινήτρων του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εμπορίου για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή της ηλεκτροκίνησης και της υιοθέτησης της τεχνολογίας, τα οποία θα δημοσιευτούν σε κατοπινό στάδιο, βρίσκεται η Ελληνική Τράπεζα.

«Η τράπεζα είναι σε θέση να στηρίξει και είναι σύμμαχος στην υλοποίηση του σχεδίου», είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Ανδρέας Ασσιώτης, σε συνέντευξη Τύπου για τη παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Η ευκαιρία δανεισμού προκύπτει από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους €1,2 δις, μέσω του οποίου αναμένονται να κινητοποιηθούν ιδιωτικά κεφάλαια ύψους €1,4 δις, που αφορούν επενδύσεις κυρίως για την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

 

Μείωση νέων χορηγήσεων το α’ τρίμηνο

Το πρώτο τρίμηνο του 2021 τα νέα δάνεια διαμορφώθηκαν στα €166 εκατ. μειωμένα σχεδόν κατά 50% σε σύγκριση με €328 εκατ. στο τέλος του 2020, με τον Φοίβο Στασόπουλο, Μεταβατικό Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή της τράπεζας να χαρακτηρίζει δικαιολογημένη την μείωση, εξηγώντας πως η προτεραιότητα της τράπεζας «ήταν να αποφύγουμε την δημιουργία των νέων καθυστερήσεων» και η στήριξη των πελατών, προσθέτοντας ότι ο δανεισμός του 2020 ακολουθούσε το μομέντουμ του 2019. Σημείωσε δε πως ο νέος δανεισμός επηρεάστηκε από τη συνέχιση της κρίσης με τα επιχειρηματικά δάνεια να επηρεάζονται περισσότερο, αφού οι επιχειρήσεις ανέβαλαν επενδύσεις και επικεντρώθηκαν στην διατήρηση της ρευστοτικής τους κατάστασης.

Εξετάζει όλες τις επιλογές για κόκκινα δάνεια

Εξάλλου, όπως αναφέρθηκε, η οριακή άνοδος των ΜΕΧ αποδίδεται κυρίως στην αλλαγή του ορισμού της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής για την αθέτηση υποχρεώσεων ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Παράλληλα, ο κ. Στασόπουλος τόνισε πως η περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων βρίσκεται στις προτεραιότητες της τράπεζας, η οποία εξετάζει όλες τις επιλογές περιλαμβανομένης της οργανικής (αναδιαρθρώσεις και ανταλλαγές ακινήτων έναντι χρέους) και μη οργανικής μείωσης, με μικρές ή μεγαλύτερες πωλήσεις χαρτοφυλακίων ΜΕΧ.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον στόχο της μείωσης των ΜΕΧ σε μονοψήφιο ποσοστό, ο κ. Στασόπουλος είπε πως ενδεχομένως ο στόχος να επιτευχθεί και νωρίτερα της τριετίας. «Θεωρούμε ότι η περίοδος είναι η κατάλληλη, έχει καιρό που το σχεδιάζουμε, είναι στα πλάνα μας», είπε.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι ΜΕΧ ανήλθαν στα €1.521 εκατ. στις 31 Μαρτίου 2021 σε σύγκριση με €1.503 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2020, σημειώνοντας αύξηση ύψους 1%. Αντίστοιχα ο δείκτης των ΜΕΧ εξαιρουμένων των ΜΕΧ που καλύπτονται από το ΠΠΣ ανήλθε στις 31 Μαρτίου 2021 ήταν 15,8%  από το 15,7% στο τέλος του 2020.

Εξάλλου, ο Ανώτατος Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων, Τζόζεφ Αντωνίου είπε πως τα μηνύματα από τον τερματισμό του μορατόριουμ είναι πολύ ενθαρρυντικά, ότι από στις 24 Μαΐου το επίπεδο αποπληρωμών ανέρχεται στο 95% και πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως οι καθυστερήσεις βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με πριν την περίοδο του κορωνοϊού.

Ανέφερε ακόμη πως το 25% δανείων που βρίσκονται σε μορατόριουμ ύψους €550 εκατ. έχει προχωρήσει σε προπληρωμές δόσεων.

 

Εξετάζονται όλες οι επιλογές για αξιοποίηση της ρευστότητας

Ερωτηθείς αν εξετάζεται επιβολή αρνητικών επιτοκίων σε νοικοκυριά, έπειτα από την επιβολή αρνητικών επιτοκίων σε εταιρικές καταθέσεις, ο κ. Στασόπουλος είπε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενο στο πλαίσιο της διαχείρισης των καταθέσεων οι οποίες προκαλούν αυξημένο κόστος λόγω των πολιτικής αρνητικών επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Τόνισε όμως ότι δεν διαβλέπει την επιβολή αρνητικών επιτοκίων σε λιανικούς χωρίς να προσφέρονται εναλλακτικές επιλογές στους πελάτες.

Σημείωσε πως η τράπεζα είναι προσηλωμένη στον συνετό δανεισμό στο εσωτερικό, προσθέτοντας πως εξετάζονται οι επιλογές δανεισμού στο εξωτερικό κάτι που έχει ήδη γίνει μέσω της συμμετοχής της τράπεζας σε κοινοπρακτικά δάνεια.

 

Στον νέο CEO η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης με ΕΤΥΚ

Ερωτηθείς τέλος για τις διεργασίες για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, ο κ. Στασόπουλος είπε πως η ειλικρινής πρόθεση και προσπάθεια της τράπεζας για εξεύρεση κοινού εδάφους με στόχο την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης ήταν και παραμένει.

«Οι σχετικές προσπάθειες δεν έχουν μέχρι στιγμής καταλήξει σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα», είπε, προσθέτοντας πως αναμένεται μέχρι το τέλος Ιουνίου να αναλάβει καθήκοντα η νέα διευθυντική ομάδα με τον νέο Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή και τον Ανώτατο Οικονομικό Διευθυντή της τράπεζας. «Θεωρώ ότι θα υπάρχει δυνατότητα για να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια για να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

 

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ξεκαθαρίζει και δίνει το στίγμα πορείας της ΕΚΤ για τα επιτόκια η Λαγκάρντ-Καμία προδέσμευση
Τα hedge funds επενδύουν στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης
Τράπεζα Κύπρου: Μέρισμα σε μετρητά ύψους €112 εκατ. και επαναγορά ιδίων μετοχών ύψους μέχρι €25 εκατ.