Μ. Καμμάς: Δεν μας φοβίζει ο ανταγωνισμός από εταιρείες τύπου Revolut

Αλλαγές χρήζει το υφιστάμενο μοντέλο ανάπτυξης της Κύπρου, υιοθετώντας τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει η Κομισιόν για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με επενδύσεις στην πράσινη οικονομία και την ψηφιακή μεταμόρφωση.

Αυτό ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου Μιχάλης Καμμάς, μιλώντας στο Cyprus Professional Services που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 20 Μαΐου. Ο κ. Καμμάς τόνισε τις θετικές αλλαγές που καταγράφηκαν στο τραπεζικό σύστημα μετά την κρίση του 2013, αλλαγές που η πανδημία βρήκε τις τράπεζες θωρακισμένες και ανθεκτικές λόγω της κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Διαβάστε ακόμη: 

Success is the only way για τις επαγγελματικές υπηρεσίες στην Κύπρο

Το Professional Services σηματοδότησε το Physical Relaunching

Μάλιστα, υπογράμμισε πως οι αλλαγές που έχουν σημειωθεί έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, με την πανδημία να επιταχύνει περαιτέρω την υιοθέτηση της τεχνολογίας σε ό,τι αφορά την αύξηση των επιπέδων ασφαλείας.

Πρόσθεσε πως η ψηφιακή υπογραφή και η ψηφιακή μεταμόρφωση πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα αν θέλουμε να καταστούμε ανταγωνιστικός προορισμός παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις από τράπεζες ο κ. Καμμάς αναφέρθηκε στο Green deal της Κομισιόν, που ωθεί τον τραπεζικό τομέα να υποστηρίζει βιώσιμες επενδύσεις.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις διαρθρωτικές αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν, μεταξύ άλλων, στην διαδικτυακή σύνδεση και την γραφειοκρατία, καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε παραγωγικό διάλογος για το πως θα μπορούν να επιτευχθούν οι εν λόγω αλλαγές.

Στο ερώτημα κατά πόσον χρειαζόμαστε τις τράπεζες με την άνοδο των fintech και εταιρειών τύπου Revolut, o κ. Καμμάς τόνισε πως οι κυπριακές τράπεζες δεν φοβούνται τον ανταγωνισμό αλλά τουναντίον ο ανταγωνισμός είναι καλοδεχούμενος. Πρόσθεσε πως εταιρείες Fintech, Bigtech, shadow Banks δεν διέπονται από τους ίδιους κανονισμούς ούτε είναι αναγκασμένες να πληρούν τις εκάστοτε οδηγίες σε θέματα κεφαλαίων ή ρευστότητας που απαιτείται για τα τραπεζικά ιδρύματα.

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου