Π. Νικολάου: Το 2021 δεν θα είναι πιο εύκολο από το 2020

InBusinessNews  24/02/2021 09:56
Π. Νικολάου: Το 2021 δεν θα είναι πιο εύκολο από το 2020

Π. Νικολάου: Το 2021 δεν θα είναι πιο εύκολο από το 2020

InBusinessNews  24/02/2021 09:56

Σωστή χαρακτηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Νικολάου την διαχείριση των προκλήσεων που επιφύλαξε το 2020 και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα θέματα που προέκυψαν λόγω της πανδημίας. Σε δήλωσή του με την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων του Συγκροτήματος για το 2020 ο κ. Νικολάου υπογραμμίζει πως η σωστή διαχείριση επετεύχθη με τη συνεχή στήριξη των πελατών, των συναδέλφων και της κοινότητας.

Μάλιστα σε γραπτό μήνυμα του προς τους εργαζόμενους της Τράπεζας Κύπρου ο κ. Νικολάου τονίζει πως «οι στρατηγικές αναλύσεις έδειχναν πως το 2020 θα ήταν η χρονιά που θα κρίνει την γενικότερη πορεία της οικονομίας, αλλά και της Τράπεζας Κύπρου πιο συγκεκριμένα. Οι στόχοι που τέθηκαν ήταν επιθετικοί, με τελικό στόχο να ολοκληρωθεί η χρονιά με τρόπο που να μας επιτρέπει να μπούμε σε μια νέα, φρέσκα, διαφορετική δεκαετία με το κατάλληλο όραμα και την απαιτούμενη φιλοδοξία.

Η Πανδημία απείλησε αυτή την πορεία, αλλά δεν κατάφερε τελικά να την ανατρέψει. Κλείσαμε την πιο δύσκολη χρονιά, έχοντας ισχυρά κεφάλαια και μάλιστα έχοντας μειώσει σημαντικά το ρίσκο της τράπεζας.

Το στοίχημα δεν κερδήθηκε μόνο επειδή τα ΜΕΔ  μειώνονται από 30% σε 16% με την ολοκλήρωση της πώλησης των δανείων μας. Μπορεί το 16%, με καθαρά ΜΕΔ στο 7% να φάνταζε εξωπραγματικό όταν το θέταμε σαν στόχο πριν δύο χρόνια, αλλά η επιτυχία ήταν άλλη. 

Καταφέραμε να παραχωρήσουμε €1,4 δις σε νέο δανεισμό σε πείσμα της Πανδημίας. Στηρίξαμε έτσι την οικονομία περισσότερο από ό,τι το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα και συμβάλαμε στην επανεκκίνηση της οικονομίας, με το πρόγραμμα #Restart.  Φυσικά, η πορεία συνεχίζεται και η οικονομία θα χρειαστεί επιπλέον στήριξη μέσα στο 2021. Ωστόσο, η εικόνα είναι πολύ ενθαρρυντική. Μάλιστα, η πορεία εξόδου από το μορατόριουμ μέχρι σήμερα βαίνει καλώς, χάρη και στις προληπτικές κινήσεις στήριξης των πελατών μας αλλά και στις δικές σας προσπάθειες. Δόθηκε αναστολή δόσεων σε περισσότερο από 25.000 πελάτες μας που αντιπροσωπεύει €5,9 δις δάνεια.

Πάνω από όλα, ο νέος δανεισμός της Τράπεζας, εστιάστηκε στον μικρομεσαίο, στον μικροαστό, στον μικρό επιχειρηματία και στο νοικοκυριό. Δεν πετύχαμε τον στόχο με μεγάλα πρότζεκτ υψηλού ρίσκου τα οποία σήμερα δείχνουν αδυναμίες, αλλά στηρίζοντας τον μέσο κύπριο και την απασχόληση.  Χορηγήσαμε πέραν του 50% των στεγαστικών δανείων στη χώρα.

Με αυτές τις κινήσεις, δηλαδή την μείωση των ΜΕΔ και τον φρέσκο δανεισμό, κλείνουμε μια καθόλου υποσχόμενη χρονιά, με ψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, τον δείκτη TC στο 18.7%. Η ρευστότητά μας παραμένει ισχυρή και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να την αξιοποιούμε προς όφελος της πραγματικής οικονομίας. Επιπλέον, η κάλυψη με προβλέψεις σήμερα στο 59%, πέντε μονάδες υψηλότερα από ό,τι το 2019, προσφέρει επιπλέον άνεση. Το γεγονός ότι καταφέραμε να μειώσουμε το ρίσκο χωρίς αυτό να έχει επίπτωση στα κεφάλαια μας, είναι από μόνο του μια επιτυχία για την οποία αξίζουν συγχαρητήρια στους συναδέλφους.

Πέρα από τα οικονομικά νούμερα, όμως, και η υπόλοιπή μας πορεία δικαιολογεί ικανοποίηση. Η στροφή στην νέα τεχνολογία δεν ήταν μόνο αλματώδης με νέες, φθηνότερες, ταχύτερες, ασφαλείς και άνετες υπηρεσίες για τους πελάτες μας μέσα από το σχέδιο #CYON. Επιπλέον, προσέφερε και στήριξη στην Πολιτεία, με κινήσεις όπως την ηλεκτρονική υπογραφή. Ο αριθμός των ψηφιακά ενεργών πελατών μας ξεπέρασε το 75%. 85% των συναλλαγών της Τράπεζας γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ έχουμε περίπου 300.000 ενεργούς χρήστες των Internet & Mobile Banking.

Αναγνωρίζοντας την ευθύνη που έχει απέναντι στην κοινωνία, έχουμε και στηρίζουμε καθημερινά το δίκτυο #SupportCy, με το οποίο εμείς και 105 πελάτες μας μέλη, συμβάλλουμε στην άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων των νοικοκυριών, αλλά και στην στήριξη των αφανών ηρώων της Πανδημίας, όπως την υπηρεσία ασθενοφόρων, τους νοσηλευτές, τους εθελοντές και δημόσιους φορείς.

Το 2021 δεν υπόσχεται να είναι πολύ πιο εύκολο από το 2020. Θα είναι όμως καλύτερο και οφείλουμε να συνεχίσουμε την πορεία που χαράξαμε πέρσι. Στα δύσκολα, καλούνται εκείνοι που μπορούν να στηρίξουν εκείνους που δυσκολεύονται. Θα είμαστε εκεί, με τα προγράμματα  #Restart, #CYON και #SupportCy για να συμβάλουμε ουσιαστικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας, σε καλύτερες θέσεις εργασίας και στην επιτυχία του μικρομεσαίου, πάντα με γνώμονα μας το Κοινόν Κυπρίων».

Στήριξη των πελατών, των συναδέλφων και της κοινότητάς μας.
Κατά τη διάρκεια του έτους στηρίξαμε τους πελάτες μας και παραχωρήσαμε αναστολή δόσεων σε περισσότερους από είκοσι-πέντε χιλιάδες πελάτες που αντιπροσωπεύουν €5.9 δις δάνεια, η οποία έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την απόδοση αυτών των δανείων κατά το νέο έτος και παραμένουμε επιφυλακτικά αισιόδοξοι καθώς τα αποτελέσματα μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου 2021 είναι ενθαρρυντικά. Επίσης, κατά το 2020 χορηγήσαμε νέα δάνεια ύψους περίπου €1,4 δις, διατηρώντας παράλληλα τα αυστηρά κριτήρια δανεισμού μας.

Οικονομική απόδοση το 2020
Παρά τις δύσκολες συνθήκες αγοράς, έχουμε παραμείνει επικεντρωμένοι στην περαιτέρω μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό και στη βελτίωση της ποιότητας του δανειακού μας χαρτοφυλακίου, όπου έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο. Τον Αύγουστο του 2020, συμφωνήσαμε την πώληση χαρτοφυλακίου ΜΕΔ ύψους €0.9 δις και τον Ιανουάριο του 2021 συμφωνήσαμε την πώληση επιπρόσθετου χαρτοφυλακίου ΜΕΔ ύψους €0.5 δις. Το γεγονός αυτό αποτελεί ακόμα ένα ορόσημο στην επίτευξη ενός από τους στρατηγικούς στόχους του Συγκροτήματος για βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου μέσω της μείωσης των ΜΕΔ. Σε συνδυασμό με οργανική μείωση ΜΕΔ ύψους περίπου €600 εκατ., και με μια μικρότερη πώληση ΜΕΔ νωρίτερα κατά το έτος, η μείωση των ΜΕΔ κατά το 2020 αναπροσαρμοσμένη για τις πωλήσεις ΜΕΔ, ανήλθε σε περίπου €2.1 δις, μειώνοντας τα ΜΕΔ σε €1.8 δις και τον δείκτη ΜΕΔ προς δάνεια από 30% σε 16%. Συνολικά, από το ανώτατό τους επίπεδο το 2014, έχουμε μειώσει τα ΜΕΔ κατά €13.2 δις ή 88% και τον δείκτη ΜΕΔ προς δάνεια κατά 47 ποσοστιαίες μονάδες, από 63% σε 16%, αναπροσαρμοσμένος για τις πωλήσεις ΜΕΔ.

Το 2020 μειώσαμε τα λειτουργικά μας έξοδα (εξαιρουμένων του ειδικού φόρου και των συνεισφορών)κατά €45εκατ. ή 12% σε ετήσια βάση, αντικατοπτρίζοντας τις συνεχιζόμενες προσπάθειές μας για περιορισμό των εξόδων. Στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, θα διασφαλίσουμε ότι τα λειτουργικά μας έξοδα θα παραμείνουν κάτω από €350 εκατ. σε ετήσια βάση, ενώ βραχυπρόθεσμα θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις ψηφιακές μας δυνατότητες.

Η κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας παραμένει σε καλά επίπεδα και υπερβαίνει ικανοποιητικά τις κανονιστικές απαιτήσεις. Στις 31 Δεκεμβρίου2020, οι κεφαλαιακοί μας δείκτες (με μεταβατικές διατάξεις) ανήλθαν σε Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας ύψους 18.7% και Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) ύψους 15.2%, αναπροσαρμοσμένοι για τις πωλήσεις ΜΕΔ. Η ρευστότητά μας επίσης παραμένει ισχυρή, καθώς συνεχίζουμε να λειτουργούμε με σημαντικό πλεόνασμα ρευστότητας ύψους €4.2δις, με τον Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (ΔΚΡ) να ανέρχεται σε 254%. Οι καταθέσεις στον ισολογισμό μας παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και έτος ,και ανήλθαν σε €16.5δις.

Προοπτικές
Τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν κατά το τέταρτο τρίμηνο έχουν επεκταθεί και στο νέο έτος και αναμένεται να οδηγήσουν σε προσωρινή απώλεια δυναμικής της οικονομικής ανάκαμψης στις αρχές του 2021. Παρόλα αυτά, η ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων είναι ενθαρρυντική και η επιτυχημένη εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμού τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό, αναμένεται να λειτουργήσουν ως ισχυροί καταλύτες τόσο για την παγκόσμια, όσο και για την τοπική οικονομική ανάκαμψη.

Το όραμά μας για το μέλλον της Τράπεζας είναι σαφές, όπως και ο τρόπος με τον οποίο θα το υλοποιήσουμε. Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, ωστόσο γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, με έμφαση στη μείωση του κόστους, μέσω της αποτελεσματικής ψηφιακής μεταρρύθμισης και της αυτοματοποίησης, και στην αύξηση των εσόδων, αξιοποιώντας την ηγετική θέση που κατέχουμε στην αγορά σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι ενέργειες στις οποίες εστιάζουμε θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε μεσοπρόθεσμη αξία για τους μετόχους μας.»

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας