Α. Καρτάλης: Απαιτείται μεγαλύτερη προώθηση των ΟΣΕΚΑ

Ο Αλέξιος Καρτάλης, Πρόεδρος της Επιτροπής ΟΣΕΚΑ του Συνδέσμου Επενδυτικών Κεφαλαίων Κύπρου (CIFA), μιλά για τα οφέλη των ΟΣΕΚΑ, τι πρέπει να περιμένουν οι επενδυτές και πώς η Κύπρος μπορεί να επανατοποθετηθεί ως ελκυστικός προορισμός για τέτοια κεφάλαια.

Ο μέσος άνθρωπος που θέλει να επενδύσει βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ιλιγγιώδες αριθμό πλατφόρμων, διαχειριστών κεφαλαίων και τύπων περιουσιακών στοιχείων που γρήγορα μετατρέπονται σε μια πυκνή ζούγκλα φρασεολογίας. Ας ξεκινήσουμε καθορίζοντας ποιοι είναι οι Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ).
Οι ΟΣΕΚΑ είναι ο πιο δημοφιλής και απλούστερος τύπος αμοιβαίου κεφαλαίου. Ουσιαστικά, συγκεντρώνουν χρήματα από το κοινό και επενδύουν, όπως λέει και το όνομά τους, σε κινητές αξίες, δηλαδή μετοχές, ομόλογα, τραπεζικές καταθέσεις κλπ. Οι ΟΣΕΚΑ έχουν κερδίσει δημοτικότητα και αναγνώριση στην Κύπρο, αλλά υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος. Πρέπει να εξοικειώσουμε περαιτέρω το κοινό μαζί τους, καθώς είναι απλό και εύκολο να ακολουθηθούν.

Γιατί κάποιος να επενδύσει σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο ΟΣΕΚΑ;
Κάποιος που επενδύει σε ΟΣΕΚΑ θα επωφεληθεί από την επαγγελματική διαχείριση επενδύσεων, τη διαφοροποίηση των κινδύνων και την υψηλή ρευστότητα. Επιπλέον, το αρχικό κεφάλαιο για επένδυση μπορεί να είναι χαμηλό, η όλη διαδικασία εγγραφής είναι αρκετά απλή και είναι εύκολο να ακολουθηθεί. Επιπλέον, το νομοθετικό περιβάλλον είναι αρκετά αυστηρό και εξαιρετικά ρυθμιζόμενο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ).

Για την προστασία των επενδυτών, οι οδηγίες για τους ΟΣΕΚΑ θέτουν συγκεκριμένους επενδυτικούς περιορισμούς όσον αφορά τόσο τους τύπους επενδύσεων όσο και το σχετικό επίπεδο έκθεσης. Επομένως, πού μπορούν τα αμοιβαία κεφάλαια ΟΣΕΚΑ να επενδύσουν και ποια είναι τα επιτρεπόμενα όρια;
Οι ΟΣΕΚΑ επενδύουν αυστηρά σε κινητές αξίες. Υπάρχουν πολυάριθμα επενδυτικά όρια και περιορισμοί που σχετίζονται τόσο με το πού μπορούν να επενδύσουν όσο και με το ποσό που μπορούν να επενδύσουν σε ένα συγκεκριμένο μέσο. Για παράδειγμα, ο γενικός κανόνας (υπάρχουν αποκλίσεις) είναι ότι ένα αμοιβαίο κεφάλαιο ΟΣΕΚΑ δεν μπορεί να επενδύσει περισσότερο από το 10% της καθαρής αξίας του ενεργητικού του σε τίτλους του ίδιου εκδότη. Με αυτόν τον τρόπο, οποιαδήποτε πιθανή απώλεια για τους επενδυτές είναι περιορισμένη.

Όσον αφορά τη ρευστότητα, τι μπορούν να περιμένουν οι επενδυτές από τα αμοιβαία κεφάλαια των ΟΣΕΚΑ σε σύγκριση με τα αμοιβαία κεφάλαια που δεν είναι ΟΣΕΚΑ;
Οι ΟΣΕΚΑ είναι το πιο ρευστό είδος κεφαλαίων, καθώς επενδύουν σε εισηγμένα μέσα, όπου πρέπει να υπάρχει ρευστή αγορά. Εάν ένας επενδυτής θέλει να εξαγοράσει την επένδυσή του / της, τα κεφάλαια πρέπει να αποσταλούν εντός τεσσάρων εργάσιμων ημερών.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να επανατοποθετηθούν σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν κεφάλαια ΟΣΕΚΑ μετά το Brexit. Τι κάνει η Κύπρος για να φιλοξενήσει τυχόν ενδιαφερόμενα μέρη που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν;
Αυτή είναι μια δύσκολη άσκηση. Πολλές χώρες προσπαθούν πράγματι να τοποθετηθούν στην εποχή μετά το Brexit. Πρέπει να συνεχίσουμε να τονίζουμε τα μοναδικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος.

Τι πρέπει να γίνει, κατά την γνώμη σας, για την περαιτέρω προώθηση της Κύπρου προκειμένου να προσελκύσει τους παγκόσμιους παίκτες της βιομηχανίας κεφαλαίων;
Πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσουμε να είμαστε πιο προωθητικοί για τους ΟΣΕΚΑ όσο και για άλλους τύπους επενδυτικών ταμείων. Σήμερα, η Κύπρος δεν συγκαταλέγεται στο μυαλό των ανθρώπων όταν μιλάμε για ΟΣΕΚΑ. Πρέπει να προωθήσουμε περαιτέρω το προϊόν διεθνώς.

Σημειώνεται συχνά ότι η πρόσβαση της Κύπρου σε όλη την ΕΕ, το σύγχρονο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, τα φορολογικά κίνητρα και το χαμηλό κόστος υπηρεσιών, μεταξύ άλλων, καθιστούν τη χώρα ελκυστικό προορισμό για επενδυτικά ταμεία. Ωστόσο, τέτοια πλεονεκτήματα προσφέρονται και από άλλες χώρες. Πως διαφοροποιείται η Κύπρος;
Νομίζω ότι αυτό που κάνει την Κύπρο μοναδική είναι οι άνθρωποί της. Η Κύπρος διαθέτει ένα πολύ μορφωμένο και επιδέξιο εργατικό δυναμικό. Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο σε αυτά.

Ποια είναι η επίδραση των αμοιβαίων κεφαλαίων ΟΣΕΚΑ στην πραγματική οικονομία της Κύπρου;
Οι ΟΣΕΚΑ μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία. Υπάρχουν αμοιβαία κεφάλαια ΟΣΕΚΑ που επενδύουν άμεσα σε κυπριακές εισηγμένες εταιρείες ή σε κρατικά ομόλογα και που βοηθούν και στηρίζουν την τοπική οικονομία. Επιπλέον, τα αμοιβαία κεφάλαια ΟΣΕΚΑ μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας σε τομείς όπως η διαχείριση επενδύσεων, οι θεματοφύλακες και οι επιχειρήσεις επενδύσεων και να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις για τους ρόλους διαχείρισης κεφαλαίων, τους λογιστές, τους ελεγκτές, τους δικηγόρους, τους εμπόρους κλπ.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό GOLD στο πλαίσιο του αφιερώματος Investment Outlook 2021.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια