Ελληνική: Επιδείνωση του ΣΠΟΔ Ιανουαρίου ένεκα των νέων περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας

Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου κατέγραψε ετήσια μείωση 3.9% τον Ιανουάριο του 2021 φτάνοντας σε επίπεδο 101.5, μετά από τις ετήσιες μειώσεις 3.2% το Δεκέμβριο και 3.3% το Νοέμβριο του 2020 (με βάση τα πιο πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).

Η επιδείνωση του ΣΠΟΔ τον Ιανουάριο του 2021 αντικατοπτρίζει τις επιπτώσεις από την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων για αναχαίτηση της διασποράς του κορωνοϊού πρωτίστως σε εγχώριο αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Αναλυτικότερα, παρόλο που ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην ευρωζώνη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, κατέγραψε βελτίωση το Δεκέμβριο σε σχέση με το Νοέμβριο του 2020, τον Ιανουάριο του 2021 επιδεινώθηκε συμβάλλοντας αρνητικά στον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ. Προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε και ο τουρισμός, καθώς τον Ιανουάριο του 2021 οι αφίξεις τουριστών συνέχισαν να είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου. Επιπρόσθετα, τα αυστηρότερα μέτρα περιορισμού που λήφθηκαν από τις αρχές Ιανουαρίου στην εγχώρια οικονομία έχουν επηρεάσει δυσμενώς τους πλείστους τομείς της κυπριακής οικονομίας. Ειδικότερα, προκαταρκτικά στοιχεία υποδεικνύουν την καταγραφή αρνητικών ετήσιων ρυθμών μεγέθυνσης το Δεκέμβριο του 2020 και Ιανουάριο του 2021 για τον όγκο λιανικών πωλήσεων, αλλά και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, συνεχίζεται η καταγραφή αρνητικών ετήσιων ρυθμών μεγέθυνσης για το συνολικό αριθμό πωλητήριων εγγράφων ακινήτων και τον Ιανουάριο του 2021. Σε αντιδιαστολή, η ετήσια αύξηση των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες και ο αρνητικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης της τιμής του πετρελαίου (Brent Crude) επιδρούν θετικά στο Δείκτη αλλά αντισταθμίζονται από την πτώση των υπόλοιπων συνιστωσών του ΣΠΟΔ.

Εν κατακλείδι, η επιδείνωση του ετήσιου ρυθμού μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Ιανουάριο του 2021 αποτυπώνει τόσο τις επιπτώσεις των νέων περιοριστικών μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού, αλλά και το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού. Περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με τη μεθοδολογία κατασκευής του ΣΠΟΔ βρίσκονται στη ιστοσελίδα: http://www.ucy.ac.cy/erc/el/publications/cyprus-composite-leading-economic-index-cclei

 

 

 

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου