Παράταση προθεσμίας για αιτήσεις από εταιρείες του ΗΒ, για να υπαχθούν στο Προσωρινό Καθεστώς Αδειοδότησης

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου («ΕΚΚ»), θέσπισε, δυνάμει της Οδηγίας ΟΔ87-04(2) και της Δήλωσης Πολιτικής ΔΠ-02-2020 της ΕΚΚ (βλέπε εδώ), Προσωρινό Καθεστώς Αδειοδότησης («ΠΚΑ») για την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών (περιλαμβανομένων επενδυτικών δραστηριοτήτων) από εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, χωρίς να απαιτείται η φυσική τους παρουσία/εγκατάσταση, νοουμένου ότι η παροχή αυτών των  επενδυτικών υπηρεσιών, αφορά αποκλειστικά σε εξ ορισμού επαγγελματίες πελάτες ή/και επιλέξιμους αντισυμβαλλομένους, με έδρα την Κύπρο. Η ΕΚΚ είχε ήδη εκδώσει προηγούμενο Δελτίο Τύπου για το συγκεκριμένο θέμα στις 22 Δεκεμβρίου 2020 (διαθέσιμο εδώ) ενώ η τότε προβλεπόμενη καταληκτική προθεσμία υποβολής αιτήσεων για υπαγωγή στο ΠΚΑ ήταν η 31η Δεκεμβρίου 2020. 

Το ΠΚΑ στοχεύει στη διευκόλυνση της ομαλής μετάβασης σε συμβάσεις που θα συναφθούν στη βάση της μη ενεργούς προσέλκυσης εξ ορισμού επαγγελματιών πελατών και επιλέξιμων αντισυμβαλλομένων από  εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και να παρέχει το χρόνο στις εταιρείες με έδρα το Ηνωμένο Βασιλείου που επιθυμούν να συνεχίσουν να παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες σε εξ ορισμού επαγγελματίες πελάτες και επιλέξιμους αντισυμβαλλόμενους στην Κύπρο, στη βάση ενεργούς προσέλκυσης, να αποκτήσουν φυσική παρουσία στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η ΕΚΚ έχει λάβει σημαντικό αριθμό αιτήσεων (πέραν των 70) μέχρι την ημερομηνία έκδοσης του παρόντος Δελτίου Τύπου, αρκετές από τις οποίες υποβλήθηκαν μετά την 31η  Δεκεμβρίου 2020. Τα ενδιαφερόμενα μέρη, αναφέρθηκαν σε πρακτικές δυσκολίες λόγω της σύντομης προθεσμίας που ετάχθη από την ΕΚΚ, των δυσκολιών στη λειτουργία τους λόγω των εορτών και  του όγκου εργασίας με τον οποίον έχουν έρθει αντιμέτωπα λόγω του Brexit.

Η ΕΚΚ αναγνώρισε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για την παράταση της αναφερθείσας καταληκτικής προθεσμίας, ενώ έκρινε ότι η παράταση αυτή θα διευκολύνει περαιτέρω την ομαλή μετάβαση στην μετά Brexit εποχή. Προς τον σκοπό αυτό και εν όψει της συνεχούς ροής αιτήσεων για υπαγωγή στο ΠΚΑ,  η ΕΚΚ αποφάσισε να παρατείνει  έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2021 την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο ΠΚΑ από εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου που το επιθυμούν, καθώς και να τροποποιήσει σχετικά την Οδηγία ΟΔ-8704 και τη Δήλωσης Πολιτικής ΔΠ02-2020 της ΕΚΚ  αντίστοιχα.

Προς αποφυγή αμφιβολιών, η ΕΚΚ διευκρινίζει ότι εν τω μεταξύ, μπορούν εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεχίσουν να παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες (περιλαμβανομένης της άσκησης επενδυτικών δραστηριοτήτων) σε εξ ορισμού επαγγελματίες πελάτες  και σε επιλέξιμους αντισυμβαλλόμενους με έδρα την Κύπρο, χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία στην Κύπρο για τις εταιρείες αυτές, υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβληθεί στην ΕΚΚ έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2021, σχετική αίτηση για υπαγωγή στο ΠΚΑ. Οι εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου που θα λειτουργούν βάσει του ΠΚΑ, μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους χωρίς φυσική παρουσία έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2021, όπου λήγει η σχετική άδεια.

                                       

Δειτε Επισης

«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού