Φ. Στασόπουλος: Καμία ανοχή στους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Κόστος, ρευστότητα, ανάπτυξη και μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ορισμένες από τις προκλήσεις, με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες οι τράπεζες, τόνισε ο Μεταβατικός Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής  της Ελληνικής Τράπεζας, Φοίβος Στασόπουλος.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια του 8th Banking Forum & FinTech Expo, οι περισσότερες τράπεζες, όπως και η Ελληνική αντιμετωπίζουν ένα υψηλό κόστος, το οποίο μπορεί να επιφέρει ανελαστικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, εντός του 2020 επιτεύχθηκε η μείωση του 25% του δικτύου καταστημάτων.

Σημειώνοντας ότι ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις δημιουργεί συνθήκες ρευστότητας, ανέφερε ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η ανάπτυξη, την ώρα που πολλές τράπεζες βρίσκονται στα ίδια επίπεδα ρευστότητας. Συνεπώς, πρόσθεσε, οι τράπεζες θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα.

«Θα στηρίξουμε τους βιώσιμους»
Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ. Στασόπουλος υπογράμμισε ότι παραμένουν κύρια πρόκληση από το 2013, καθώς η αποτελεσματική διαχείρισή τους είναι αυτή που θα μειώσει τους κινδύνους.

Αναγνωρίζοντας ότι η πανδημία θα δημιουργήσει νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ώρα που το μορατόριουμ δόσεων συνεχίζεται υπό προϋποθέσεις, σχολίασε: «Είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι για να το διαχειριστούμε, στηρίζοντας τους βιώσιμους πελάτες και επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στους στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Επενδύουμε σε μια απρόσκοπτη εξυπηρέτηση
Εξάλλου, όπως τόνισε, το μέλλον είναι σίγουρα ψηφιακό εξού και η Ελληνική Τράπεζα επενδύει τόσο στο  ανθρώπινο δυναμικό, όσο και στην ανάπτυξη των απαραίτητων τεχνολογικών υποδομών για μια απρόσκοπτη εμπειρία εξυπηρέτησης. «Μια από τις προκλήσεις μας είναι ότι αρκετοί πελάτες δεν ήταν εξοικειωμένοι με τη χρήση των ψηφιακών καναλιών.

Ωστόσο, το 2020 είδαμε ότι οι συνήθειες των ανθρώπων αλλάζουν  όταν παρουσιαστεί η ανάγκη και σε συνδυασμό με τις επιλογές εναλλακτικών καναλιών που προσφέρει η Τράπεζα.  Πλέον, πολλοί περισσότεροι επιλέγουν να κάνουν τις συναλλαγές διαδικτυακά, πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Συγκεκριμένα, το 80% των συναλλαγών πραγματοποιείται από τα ψηφιακά εναλλακτικά μας κανάλια», ανέφερε ο κ. Στασόπουλος, προσθέτοντας ότι έμπειρο προσωπικό έχει τοποθετηθεί στα Connect Corners εντός των καταστημάτων και φροντίζει ώστε οι πελάτες να εκπαιδευτούν στη χρήση των εναλλακτικών καναλιών εξυπηρέτησης. 

Ιδιαίτερα αναφορά έκανε και στο ανανεωμένο Hellenic Bank Mobile App, το οποίο με την προσθήκη του Contact Pay υπόσχεται να κάνει τις καθημερινές συναλλαγές των πελατών πιο εύκολες από ποτέ. Με αυτό ο χρήστης μπορεί να μπορεί να αποστείλει ή να λάβει χρήματα από και προς τις αποθηκευμένες επαφές του κινητού του, από και προς λογαριασμούς της Ελληνικής Τράπεζας.
 
Επιστροφή στην ανάπτυξη μετά την πανδημία
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η ψηφιακή μεταμόρφωση αποτελεί βασικό πυλώνα στην στρατηγική κάθε τράπεζας, τονίζοντας την ανάγκη εκπαίδευσης πελατών για υιοθέτηση ψηφιακών συναλλαγών.
 
Σύμφωνα με τον κ. Στασόπουλο, η εμπειρία του πελάτη, από τα ATMs, τα τηλεφωνικά κέντρα, το online banking, μέχρι τα φυσικά καταστήματα, θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του.

Κλείνοντας με ένα θετικό μήνυμα ανέφερε πως όταν η πανδημία τεθεί υπό έλεγχο αυτό που θα μείνει είναι μία δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας και χαμηλά επιτόκια από την Κεντρική Τράπεζα για αρκετό καιρό.

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)