Ελληνική: Μειώνεται η αβεβαιότητα εν μέσω της έλευσης των νέων εμβολίων

Δελτίο Τύπου  11/01/2021 08:58
Ελληνική: Μειώνεται η αβεβαιότητα εν μέσω της έλευσης των νέων εμβολίων

Ελληνική: Μειώνεται η αβεβαιότητα εν μέσω της έλευσης των νέων εμβολίων

Δελτίο Τύπου  11/01/2021 08:58
Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου κατέγραψε ετήσια μείωση 4.3% το Δεκέμβριο του 2020 φτάνοντας σε επίπεδο 101.9, μετά από τις ετήσιες μειώσεις 4.7% το Νοέμβριο και 3.7% τον Οκτώβριο (με βάση τα πιο πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).

RELATED ARTICLESΗ υποχώρηση του Δείκτη που καταγράφηκε το Νοέμβριο φαίνεται να μη συνεχίζεται και το Δεκέμβριο εν μέσω των βελτιωμένων προσδοκιών που δημιούργησε η έλευση διεθνώς των εμβολίων κατά της πανδημίας.  Αναλυτικότερα, παρόλο που ο  Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην ευρωζώνη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, επιδεινώθηκε το Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020, το Δεκέμβριο κατέγραψε ετήσια βελτίωση συμβάλλοντας θετικά στον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ. Σε εγχώριο επίπεδο, σημαντική ετήσια αύξηση εξακολουθούν να παρουσιάζουν οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, αντανακλώντας, εν μέρει, την όλο ένα και περισσότερο στροφή προς τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών. Προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε και η βελτίωση, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, που φαίνεται να καταγράφει ο όγκος λιανικών πωλήσεων το Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020 σε σύγκριση με τους προηγουμένους μήνες. Αντίθετα, αρνητική επίδραση στο ΣΠΟΔ ασκούν μια σειρά από εγχώριες μεταβλητές. Συγκεκριμένα, παρά την εποχικότητα του, ο τουρισμός εξακολουθεί να αποτελεί τροχοπέδη για την ανάκαμψη του ΣΠΟΔ, καθώς για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020 οι αφίξεις τουριστών συνέχισαν να είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου χρόνου. Επιπλέον, επιβραδυνόμενη διαφαίνεται να είναι η ετήσια βελτίωση του όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αντικατοπτρίζοντας τόσο τα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας αλλά και τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν το προηγούμενο τρίμηνο. Τέλος, η σημαντική ετήσια αύξηση του συνολικού αριθμού πωλητήριων εγγράφων ακινήτων που καταγράφηκε τον Οκτώβριο αναστράφηκε, αφού αρνητικοί ετήσιοι ρυθμοί μεγέθυνσης καταγράφηκαν για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020.  

Εν κατακλείδι, η βελτίωση του ετήσιου ρυθμού μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ το Δεκέμβριο του 2020 αποτυπώνει τη μείωση της αβεβαιότητας εν μέσω της έλευσης των νέων εμβολίων κατά της πανδημίας. Παρά το γεγονός αυτό, η αβεβαιότητα εξακολουθεί να παραμένει σε ψηλά επίπεδα αφού πολλές χώρες προβαίνουν και τον Ιανουάριο σε νέους περιορισμούς.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας