Αποταμιεύουν τα νοικοκυριά για τις δύσκολες μέρες

Αποταμιεύουν, όπως όλα δείχνουν, τα κυπριακά νοικοκυριά λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει με την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας οι συνολικές καταθέσεις τον Νοέμβριο 2020 κατέγραψαν καθαρή αύξηση €190,9 εκατ., σε σύγκριση με καθαρή μείωση €114,2 εκ. τον Οκτώβριο 2020 με το υπόλοιπο των καταθέσεων τον Νοέμβριο 2020 να διαμορφώνεται στα €48,0 δισ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συνολικές καταθέσεις των νοικοκυριών διαμορφώθηκα στα €24,2 δις τον Νοέμβριο σε σχέση με €23,5 δις που ήταν τον Νοέμβριο του 2019. Την ίδια ώρα, οι συνολικές καταθέσεις κατοίκων της ΕΕ μειώθηκαν στα €2,5 δις σε σχέση με €2,9 δις που ήταν τον Νοέμβριο του 2019, ενώ παράλληλα μειώθηκαν και οι καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών οι οποίες ανήλθαν στα €6,1 δις σε σχέση με περίπου €7 δις που ήταν τον Νοέμβριο 2019.

Στον αντίποδα, τα συνολικά δάνεια τον Νοέμβριο 2020 κατέγραψαν καθαρή μείωση €60,4 εκατ., σε σύγκριση με καθαρή αύξηση €64,2 εκατ. τον Οκτώβριο 2020. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής έφθασε στο -4,4%, σε σύγκριση με -4,1% τον Οκτώβριο 2020. Το υπόλοιπο των συνολικών δανείων τον Νοέμβριο 2020 έφθασε στα €31,3 δισ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναστολή δόσεων, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Διατάγματος αναστολής δόσεων του Υπουργού Οικονομικών, είχε αυξητική επίδραση στις πιο πάνω μεταβολές στα δάνεια. Η αναστολή δόσεων αφορούσε δάνεια από ΝΧΙ σε νοικοκυριά και μη-χρηματοδοτικές εταιρείες ύψους €10,4 δισ.

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)